Pazar İftar sofralarına tarifler

İftar sofralarına tarifler

10.03.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında mutfaklarda tatlı bir telaş vardır. Herkesin aklında, “iftarda ne yesek?” sorusu... Anadolu’nun farklı bölgelerinden derlediğimiz tarifler sofranıza renk katacak.

İftar sofralarına tarifler

LEBENİYE ÇORBASI
Yunus Emre Akkor

Haberin Devamı

Malzemeler:
* 3 yemek kaşığı pirinç
* 2 bardak haşlanmış nohut
* 300 g kuzu eti
* 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 kg yoğurt
* 1 adet yumurta sarısı
* 1 yemek kaşığı un
* 1 çay kaşığı kuru nane
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı tuz

Tarifi: Kuzu etini 6 su bardağı suda haşlayın. Et tamamen pişince sudan alıp parçalayın ve tekrar aynı suya ekleyin. Suya pirinç, tuz ve karabiber ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pirinçler açılmaya başlayınca haşlanmış nohudu katın ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yoğurt, zeytinyağı, yumurtanın sarısı ve unu tencereye alın. Çırpıcı yardımıyla karıştırın. Tenceredeki yoğurdu kısık ateşte aynı yönde çevirerek kaynayıncaya kadar karıştırın. Pişen etli karışıma kaynayan yoğurdu ekleyin ve üç dakika daha kısık ateşte pişirin. Zeytinyağını tavada eritin; içine kuru naneyi ekleyin ve çok yakmadan çorbanın üzerine dökerek servis edin.

Haberin Devamı

İftar sofralarına tarifler

YUVALAMA
Oya Emerk

Malzemeler:

* 1-2 adet kuzu incik

* 1 su bardağı haşlanmış nohut

* 1 adet bütün soğan

* 1.5 litre su

* tuz, tane karabiber

Köfteleri:

* 100 gr orta yağlı kıyma

* 1/2 su bardağı  önceden ıslanmış ve süzülmüş  pirinç

* 1/4 su bardağı un

* 1 çorba kaşığı irmik

* tuz, karabiber

* 1 adet ince rendelenmiş soğan

Yoğurt Sosu:

* 300 gr süzme yoğurt

* 1 adet yumurta

* 1 çorba kaşığı un

* 3-4 su bardağı su

Üzerine:

* 1 yemek kaşığı kuru nane

* 1 yemek kaşığı tereyağı

Tarifi: Düdüklü tencereye su, soğan ve incik konur, tuz biber ilave edilir. 30 dakika pişirilir. Soğuyunca etler küçük küçük doğranır. Kesilmiş etler, haşlanmış nohut bir kasede karıştırılır. Et suyu tencerede bırakılır. Islatılmış, süzülmüş pirinç ve irmik robota alınır, un haline getirilir. Geniş bir kaba kıyma, un, un haline gelen pirinçli karışım, rende soğan ve tuz konur. Yoğurulup, dinlendirilir. Bezelye büyüklüğünde parçalar alınıp minik köfteler yapılır. Et suyu ısıtılır, kaynayınca köfteler içine atılır 5 dakika haşlanır. Yoğurt, un, yumurta karıştırılır, su ile inceltilir, çırpılır, pürüzsüz olunca yavaş yavaş köfteli et suyu ile birleştirilir. Kısık ateşte karıştırarak bir süre pişirilir. En son doğranmış etler ve nohut ilave edilir.Tereyağı eritilir, nane eklenir. Servis sırasında çorbaya ilave edilir. İsteğe göre pul biber serpilir.