Pazar İspanyolların gözünden İstanbul keşfi

İspanyolların gözünden İstanbul keşfi

28.05.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından yayıma hazırlanan “Keşfedilmemiş İstanbul” kitabı İspanyol sanatçılar Rosa Cuadrado Salinas’ın metinleri ve Jaume Marzal Canós’un resimleriyle bize İstanbul’un manzarası ve hafızasının gözlemlendiği bir ayna tutuyor.

İspanyolların gözünden İstanbul keşfi

Seyhan Akıncı - İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliğinin “Dünyanın en özel şehirlerinden İstanbul’a övgülerini sunmak” için İspanyolca ve Türkçe olarak hazırladığı “Keşfedilmemiş İstanbul” kitabı sözcüklerin ve renklerin dans ettiği bir çalışma adeta. Ressam Jaume Marzal Canós’un resimlediği Rosa Cuadrado Salinas’ın hikâyelerini kaleme aldığı eser kentin tutkunları için adeta arşivlik bir çalışma. Bu ilk baskıdaki kitap kurumsal olarak yalnızca İspanya Büyükelçiliği, Cervantes Enstitüsü, Roca ve Barceló İstanbul oteli tarafından dağıtılıyor. Kitapçılarda bulunabilmesi ve Türkiye için ticari bir baskı yapmak üzere bir Türk veya İspanyol yayıncı arayışı ise sürüyor. Bu özel çalışmanın tanıtımı için İstanbul’da bulunan ressam Jaume Marzal Canós ile İstikal’in en eski şekercilerinden Ali Muhiddin Hacı Bekir’de buluşup demirhindi şerbetlerimizi yudumlayarak yapıyoruz İstanbul sohbetimizi. Seyahat edebiyatı uzmanı olan Rosa Cuadrado Salinas ise online katılıyor aramıza. İşte dünyalı iki İspanyol sanatçının gözünden İstanbul.  

Haberin Devamı

İspanyolların gözünden İstanbul keşfi

“Keşfedilmemiş İstanbul” kitabı İspanyolca ve Türkçe olarak hazırlandı.

“Her seferinde yeni alanlar keşfediyorum” 

Bir dönem Barselona’daki çeşitli tarih müzelerinde grafik ve reklam tasarımcısı, kitap ve görsel-işitsel illüstratör olarak çalışmış olan Jaume Marzal Canós; Asya’dan ABD’ye, Fransa, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya’dan, Fas, Tunus, Vietnam ve Türkiye’ye çok sayıda şehirde sergilere imza atmış biri. 2018’de Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde “İstanbul’a Bir Bakış” sergisine imza atan Canós İstanbul’a ilk olarak 15 yıl önce gelmiş.  

İki yıl önce İspanya Büyükelçiliği’nin önerisiyle hazırlanmaya başlanan “Keşfedilmemiş İstanbul” kitabı için “Çok ilginç bir iş oldu çünkü bu kadar tarihi, güzel anıtları ve Asya ile Avrupa arasında bir köprüsü olan bu şehri daha derinlemesine tanımamı sağladı. Kitabın redaksiyon süreci ve kitap resimlerinden oluşan serginin kurulumu için İstanbul’da bir ay kalma fırsatım oldu. Bir sanatçı ve bir yabancı olarak, çeşitlilik beni cezbediyor, muazzam sayıdaki anıtlar ve o kadar ilginç yerler ki, şehri her ziyaret ettiğimde, suluboya ve çizimlerimde çoğaltmaya değer yeni alanlar keşfediyorum” diyor. 

Haberin Devamı

İspanyolların gözünden İstanbul keşfi

Çalışmanın metinlerini seyahat edebiyatı uzmanı Rosa Cuadrado Salinas kaleme aldı.

“Şehirler şehrinin önemine bir pencere” 

Proje nedeniyle İstanbul’a gelip gittiklerini, anlatmak ve göstermek istediklerini araştırdıklarını söyleyen Rosa Cuadrado Salinas, “Keşfedilmemiş İstanbul”un, turist çevrelerinin daha az bildiği tarihi ve yerleri bir araya getiren edebi ve sanatsal bir proje olduğunu belirtiyor: “Bazen arka planda kalan ama onlarsız İstanbul’un manzarası ve hafızası eksik kalan noktalarının gözlemlendiği bir ayna gibi. Bizim için, bildiğimize inandığımız yerleri başka gözlerle görmenin de bir yolu. Kitap, İstanbul’un kültürel zenginliğinden küçük bir örnek, bu şehirler şehrinin önemine açık bir pencere.” 

Bir yazar ve bir yabancı olarak İstanbul’a dair onu en çok çeken şeyi ise “Kültürlerin birleşmesi ve imparatorlukların birbirini izlemesi. Dünyada benzersiz olan güzelliği ve tarihi beni cezbediyor. Zevk ve yaratma için sürekli bir uyarıcı” olarak tanımlıyor. Seyahat ve şehirler hakkında yazan Salinas’ın daha önce yayımlanmış “Başka Yerde” adlı çalışmasında da yazar Ankara ve İstanbul’a yer veriyor. Salinas’ın en önemli özelliği ise gezdiği şehirleri kitapçılarına odaklanarak yazması.