Pazar İstanbul Tünel’e giriyor

İstanbul Tünel’e giriyor

21.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son yıllarda sanatçıların, özellikle de ressamların mesken tuttuğu Tünel, birbiri ardına açılan kafe, bar ve restoranlarla tarihinin en renkli dönemlerinden birini yaşıyor

İstanbul Tünel’e giriyor

Antikacıları, galerileri ve resim atölyeleriyle şehrin bohem semti olan Tünel yeniden canlandı
İstanbul Tünel’e giriyor

Son yıllarda sanatçıların, özellikle de ressamların mesken tuttuğu Tünel, birbiri ardına açılan kafe, bar ve restoranlarla tarihinin en renkli dönemlerinden birini yaşıyor

MEHMET KENAN KAYA

Tarihi dokusu, galerileri, atölyeleri ve ünlü sakinleriyle İstanbul’un kültür ve sanat merkezi Tünel, artık eğlence yaşamının da önemli bir parçası. K.V., Gramofon gibi kafeleri, Yakup, Refik gibi meyhaneleriyle uzun yıllardır Beyoğlu’nun önemli buluşma noktalarından biri olan semt, son zamanlarda açılan birçok mekanla cazibesini iyiden iyiye artırmış görünüyor.
Film festivali, bahar akşamları, Babylon falan derken herkesin yolunun Beyoğlu’na daha sık düştüğü şu günlerde; kafeleri, barları ve restoranlarıyla İstanbullulara farklı bir atmosfer sunan Tünel’i şöyle bir eşeledik. Bakın neler çıktı altından...

K.V. cazibesini beş yıldır yitirmedi
K.V. ya da daha çok bilinen adıyla Geçit Kahvesi, Tünel Meydanı’nın en popüler mekanı. 1997 yılında beş ortağın girişimiyle açılan, son üç yıldır da antikacı Hacer Gündoğdu tarafından işletilen mekan yemekleri kadar dekorasyonu ile de öne çıkan bir kafe-restoran. Öyle ki, çoğu Gündoğdu’nun antika dükkanı Artrium’dan çıkma masalar, sandalyeler, aydınlatma elemanları antikacı dükkanını aratmıyor.
K.V. genel çizgileriyle bir gurme mekanı. Bu yüzden de mutfakta kullanılan birçok malzeme Anadolu’dan özel olarak getiriliyor. Reçeller, peynirler ev usulü hazırlanıyor. Her sabah 08.00’den itibaren müşterilerini Türk tipi kahvaltıyla ağırlayan restoran, geceleri de Emin Fındıkoğlu ve Feyza’nın müzikleriyle 03.00’e kadar açık. Tel: (0212) 251 43 38

Sofyalı’nın ünü çabuk yayıldı
Kaşarlı börek, çiroz, soslu patlıcan, ciğer, balık, bol rakı ve bol sohbet... Rakı müdavimlerinin Tünel’in iki kadim meyhanesi Refik ve Yakup’tan alıştığı meyhane muhabbeti şimdi aynı nefasetle semtin yeni mekanı Sofyalı’da cereyan ediyor. Bu yıl başında Refik’in 17 yıllık garsonu Mustafa Karakeçi’nin işletmeciliğinde açılan Sofyalı’nın mönüsü 25 çeşit meze, ara sıcaklar ve balık üstüne kurulu. Yemeklerin hepsi güzel ama özellikle ceviz ezmesi ve biberle yapılan Muamara, Pazı Sarma, Soya Soslu Piliç ve Sofyalı Börek şimdiden klasikleşti. Fiyatları lezzetine oranla ucuz, mekan da bir meyhaneden beklenmeyecek kadar şık ve temiz. Yalnız kapıdan dönmemek için erken rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Tel: (0212) 245 03 62

Ev yemeklerinin popüler adresi
Asmalımescit’te, bir işhanının giriş katında yer alan Sanamet aslında Artvinli iki kadının başarı öyküsü. İki yıldır öğrencilerden işadamlarına, civar esnaftan ressamlara Beyoğlu sakinlerinin ortak paydası olan mekan Karadeniz yöresi ağırlıklı Anadolu yemekleriyle tanınıyor. Mutfağın, müşterilerin oturduğu salonda, hatta salonun ortasında oluşu ortama bolca yemek kokusu enjekte ediyor ama yemekler o kadar lezzetli ki müşteriler durumun farkında bile değil... Tel: (0212) 251 05 73

Tünel’in "bohem" meyhaneleri
Akşamcıların 64 yıllık meyhanesi Refik "Tünel’in en bohem mekanı" sıfatını tatlı rakibi Yakup’la paylaştığından beri, entelajensiya bir akşam amca Refik’te, öteki akşam yeğen Yakup’ta demleniyor. Ama ikisinde de Arnavut ciğeri, kağıtta pastırma, soslu patlıcan ve semizotu salatasıyla başlayıp balıkla taçlanan geceler hep bildik bir memnuniyetle son buluyor.
Refik: (0212) 243 28 34 Yakup: (0212) 249 29 25

Çin böreği ve İrlanda müziği
Bu ay başında Tünel’deki ikinci yılını dolduran Kum Saati Türk ve İtalyan yemekleri ağırlıklı bir mutfağa sahip. Favorileri ise Sebzeli Çin Böreği, Sebzeli Sultan Krep ve Mantar Soslu Şnitzel. Ama yolunuz lokantaya ikindi vakti düşerse mönünün baştacı Maymun Surat kurabiyesini de kaçırmayın... Her gün saat 24.00’e kadar servis veren lokantada cuma geceleri Oleg ve Nevin’den canlı İrlanda müziği dinletileri de var. Tel: (0212) 292 53 53

Lokal’in füzyon mutfağı bolkepçe çalışıyor
2 ay önce Tünel’in en dar sokağı Müeyyet’te açılan Lokal; Tayland, Hindistan ve Pakistan yemeklerinin öne çıktığı bir füzyon lokantası. Lokal’in uzun denemeler sonucu oluşturulmuş mönüsü farklı lezzetler arayanlar için geniş bir keşif alanı ama özellikle baharatlı tavuk çorbası Tom Ka Gal, Tayland Usulü Izgara Tavuk ve dondurma ile servis edilen Bademli Kek ümit verici. Fiyatların biraz pahalı olmasından yakınanlar ise porsiyonların bol kepçe oluşuyla teselli bulabilir. Lokal’de ayrıca uyku mahmurluğunu erken atamayanlar için her sabah 10.30’da kahvaltı servisi de var. Tel: (0212) 245 57 44




PAZAR