Pazar İstanbul Tünele giriyor

İstanbul Tünele giriyor

16.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son yıllarda sanatçıların, özellikle de ressamların mesken tuttuğu Tünel, birbiri ardına açılan kafe, bar ve restoranlarla tarihinin en renkli dönemlerinden birini yaşıyor

İstanbul Tünele giriyor

Antikacıları, galerileri ve resim atölyeleriyle şehrin bohem semti olan Tünel yeniden canlandı Film festivali, bahar akşamları, Babylon falan derken herkesin yolunun Beyoğluna daha sık düştüğü şu günlerde; kafeleri, barları ve restoranlarıyla İstanbullulara farklı bir atmosfer sunan Tüneli şöyle bir eşeledik. Bakın neler çıktı altından... Tarihi dokusu, galerileri, atölyeleri ve ünlü sakinleriyle İstanbulun kültür ve sanat merkezi Tünel, artık eğlence yaşamının da önemli bir parçası. K.V., Gramofon gibi kafeleri, Yakup, Refik gibi meyhaneleriyle uzun yıllardır Beyoğlunun önemli buluşma noktalarından biri olan semt, son zamanlarda açılan birçok mekanla cazibesini iyiden iyiye artırmış görünüyor. K.V. cazibesini beş yıldır yitirmedi K.V. genel çizgileriyle bir gurme mekanı. Bu yüzden de mutfakta kullanılan birçok malzeme Anadoludan özel olarak getiriliyor. Reçeller, peynirler ev usulü hazırlanıyor. Her sabah 08.00den itibaren müşterilerini Türk tipi kahvaltıyla ağırlayan restoran, geceleri de Emin Fındıkoğlu ve Feyzanın müzikleriyle 03.00e kadar açık. Tel: (0212) 251 43 38 K.V. ya da daha çok bilinen adıyla Geçit Kahvesi, Tünel Meydanının en popüler mekanı. 1997 yılında beş ortağın girişimiyle açılan, son üç yıldır da antikacı Hacer Gündoğdu tarafından işletilen mekan yemekleri kadar dekorasyonu ile de öne çıkan bir kafe-restoran. Öyle ki, çoğu Gündoğdunun antika dükkanı Artriumdan çıkma masalar, sandalyeler, aydınlatma elemanları antikacı dükkanını aratmıyor. Sofyalının ünü çabuk yayıldı Tel: (0212) 245 03 62 Kaşarlı börek, çiroz, soslu patlıcan, ciğer, balık, bol rakı ve bol sohbet... Rakı müdavimlerinin Tünelin iki kadim meyhanesi Refik ve Yakuptan alıştığı meyhane muhabbeti şimdi aynı nefasetle semtin yeni mekanı Sofyalıda cereyan ediyor. Bu yıl başında Refikin 17 yıllık garsonu Mustafa Karakeçinin işletmeciliğinde açılan Sofyalının mönüsü 25 çeşit meze, ara sıcaklar ve balık üstüne kurulu. Yemeklerin hepsi güzel ama özellikle ceviz ezmesi ve biberle yapılan Muamara, Pazı Sarma, Soya Soslu Piliç ve Sofyalı Börek şimdiden klasikleşti. Fiyatları lezzetine oranla ucuz, mekan da bir meyhaneden beklenmeyecek kadar şık ve temiz. Yalnız kapıdan dönmemek için erken rezervasyon yaptırmakta fayda var. Ev yemeklerinin popüler adresi Asmalımescitte, bir işhanının giriş katında yer alan Sanamet aslında Artvinli iki kadının başarı öyküsü. İki yıldır öğrencilerden işadamlarına, civar esnaftan ressamlara Beyoğlu sakinlerinin ortak paydası olan mekan Karadeniz yöresi ağırlıklı Anadolu yemekleriyle tanınıyor. Mutfağın, müşterilerin oturduğu salonda, hatta salonun ortasında oluşu ortama bolca yemek kokusu enjekte ediyor ama yemekler o kadar lezzetli ki müşteriler durumun farkında bile değil... Tel: (0212) 251 05 73 Tünelin "bohem" meyhaneleri Refik: (0212) 243 28 34 Yakup: (0212) 249 29 25 Akşamcıların 64 yıllık meyhanesi Refik "Tünelin en bohem mekanı" sıfatını tatlı rakibi Yakupla paylaştığından beri, entelajensiya bir akşam amca Refikte, öteki akşam yeğen Yakupta demleniyor. Ama ikisinde de Arnavut ciğeri, kağıtta pastırma, soslu patlıcan ve semizotu salatasıyla başlayıp balıkla taçlanan geceler hep bildik bir memnuniyetle son buluyor. Çin böreği ve İrlanda müziği Bu ay başında Tüneldeki ikinci yılını dolduran Kum Saati Türk ve İtalyan yemekleri ağırlıklı bir mutfağa sahip. Favorileri ise Sebzeli Çin Böreği, Sebzeli Sultan Krep ve Mantar Soslu Şnitzel. Ama yolunuz lokantaya ikindi vakti düşerse mönünün baştacı Maymun Surat kurabiyesini de kaçırmayın... Her gün saat 24.00e kadar servis veren lokantada cuma geceleri Oleg ve Nevinden canlı İrlanda müziği dinletileri de var. Tel: (0212) 292 53 53 Lokalin füzyon mutfağı bolkepçe çalışıyor 2 ay önce Tünelin en dar sokağı Müeyyette açılan Lokal; Tayland, Hindistan ve Pakistan yemeklerinin öne çıktığı bir füzyon lokantası. Lokalin uzun denemeler sonucu oluşturulmuş mönüsü farklı lezzetler arayanlar için geniş bir keşif alanı ama özellikle baharatlı tavuk çorbası Tom Ka Gal, Tayland Usulü Izgara Tavuk ve dondurma ile servis edilen Bademli Kek ümit verici. Fiyatların biraz pahalı olmasından yakınanlar ise porsiyonların bol kepçe oluşuyla teselli bulabilir. Lokalde ayrıca uyku mahmurluğunu erken atamayanlar için her sabah 10.30da kahvaltı servisi de var. Tel: (0212) 245 57 44