Pazar İstanbul'un modern meyhaneleri

İstanbul'un modern meyhaneleri

18.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul'un gece hayatında yeni bir sayfa açıldı: Modern meyhaneler. Bu mekanlarda erkek erkeğe rakı tokuşturanlar değil, cemiyet hayatının ünlü simaları görülüyor

İstanbulun modern meyhaneleri

axpaz021.jpg Plaza tepelerinde koca bir tabağın ortasındaki küçük bir et parçasıyla pahalı Fransız şarabının tadına varmaya alışık olan "sosyetikler" bile artık çilingir sofrasında fasıl dinlemekten ve rakı içmekten hoşlanıyor. Modern veya bir başka deyişle butik meyhanelerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Bir süre öncesine kadar İstanbul'da meyhane dendi mi akla Kumkapı, Nevizade veya Beyoğlu'nun arka sokakları gelirdi. O zamanlar insanın gönlünce eğlendiği, eğlendikçe içtiği, bazen de içtikçe dağıttığı yerler olarak çıkardı meyhaneler karşımıza. Bugünse meyhane kültüründe yepyeni bir sayfa açıldı, meyhaneler elit kesimin ilgi alanına girmeye başladı. Levendiz Ortaköy'ün eğlence kompleksi Blackk'i sadece bir "club" sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Çünkü üç farklı konsepti toplayan Blackk'te artık kulübün dışında bir resto-lounge ve bir de meyhane var. Geçtiğimiz yaz Bodrum Bianca Beach Club'da "crem de la creme" kesime eski Rum meyhanelerinin eğlenceli günlerini yaşatan Levendiz Rum Meyhanesi bu sezon Blackk'e taşındı. Boğaz manzarası eşliğinde canlı Rum müziğiyle müşterilerini havaya sokan Levendiz'deki bir başka tanıdık da meyhane kültürüne yıllarını vermiş deneyimli işletmeci ve idareci Beyza Gürbüzer.Fiks mönüye sahip mekanda kurulan çilingir sofrasında cacıki, Yunan salatası, yeşil aromatik otlar çanağı, feta sahanaki, işkembe mezesi, tarama, tuzlu sardalya, Ermeni pilakisi ve Ege otları gibi unutulmuş azınlık mezeleri var. Grup Rebetis'in kanınızı kaynatan Rumca şarkıları sıcak meze servisiyle birlikte başlıyor. Aralarında arnavutciğeri, tereyağında uykuluk, otlu börek, denizci pilavı, kalamar pane, karides mücverini sayabileceğimiz sıcak mezeleriyse günün minik balıklar tabağı ve spesiyal sakız veya irmik tatlısı izliyor. Tel: (0212) 236 72 56 Blackk'in içindeki Rum meyhanesi Liman Meyhanesi Liman Meyhanesi, Liman Lokantası'nın içindeki ikinci bir salon gibi adeta. Tüm personel güler yüzlü kadınlardan oluşuyor. Eski Safran'ın yerine açılmış olmasına rağmen, Boğaziçi Köprüsü'nden Galata Köprüsü'ne uzanan İstanbul manzaradan başka Safran'ı hatırlatan bir şey kalmamış geriye.Türk ve Rum yemeklerinden oluşan mönüde 12 çeşit meze ile çeşitli ara sıcaklar var. Levrek, karışık ızgara, tavuk, Ümmet ustanın köftesi de ana yemek seçenekleri. Mönü fiks. Yerli içki limitsiz.Liman Meyhanesi de klasik bir meyhane değil. İtalyan restoranları kadar şık, eski İstanbul meyhaneleri kadar donanımlı. Cuma ve cumartesi günleri Erkan Tokmak idaresinde fasıl var.Ayrıca yine çarşambaları düzenlenen Yorgo'yla Yunan müzik geceleri de çok eğlenceli. Mekana oryantal danslarıyla renk katan Dora aynı zamanda işletmeci kimliğiyle de karşınızda. 148 kişiyi ağırlayabilen mekan ressam İbrahim Çallı ve edebiyatçı Yahya Kemal Beyatlı gibi ünlü simaların da zamanında rakılarını içmek için tercih ettiği elit yerlerden. Tabii ünlü işletmeci Celal Çapa'nın elinden geçince bir hayli değişmiş. Liman Meyhanesi fikrinin eşi Şebnem Çapa'dan geldiğini söyleyen Celal Çapa böyle mekanlara ihtiyaç duyulduğunu düşünmüş. Tel: (0212) 292 39 92 En şık İtalyan restoranları kadar şık Müzeyyen Nişantaşı'nın en işlek barlarından Corridor'un yaratıcısı Keller Group'un son bombası Müzeyyen açıldığı günden bu yana dolup taşıyor. Arnavutköy'deki küçük ama elit meyhaneye rezervasyonsuz gitmeye kalkarsanız kesinlikle ayakta kalıyorsunuz. Çünkü mekan sadece 60 kişilik.Kapıdan girip salona doğru ilerlerken, dekorasyon literatüründe "flört masası" adı verilen büyük ve dikdörtgen bir masayla karşılaşıyorsunuz. Birbirini tanımayan küçük grupların oturtulduğu bu masada gecenin ilerleyen saatlerinde (müzik ve alkolün de etkisiyle) yeni arkadaşlar edinilmesi olası. Bunun dışında mekanda dekorasyon tasarım ürünler üzerine kurulmuş gibi. Renk olarak beyazdan şaşılmamış. Mönü 16 çeşit mezeden oluşuyor. İçinde klasik mezelerin yanı sıra pirüşlü (Gürcü pilavı) ve ahtapot yahni gibi spesiyaller de var.Müziğe gelince... Fasıl yok. Gece Türk sanat müziğiyle başlıyor ve o anda mekan sahiplerinin ipod'unda ne yüklüyse onunla devam ediyor. Bu bazen Mor ve Ötesi'nden bazen de Levent Yüksel'den bir parça duyabileceğiniz anlamına geliyor. Keller Group'tan Hakan Özkan, Müzeyyen'i açarken modern bir meyhane hayal ettiklerini söylüyor. "Dostlarımızla keyifle yemek yiyebileceğimiz bir ortam hazırladık" diyen Özkan klasik meyhane anlayışından bu anlamda uzaklaşırken, mezeler açısından Osmanlı kültüründen de kopmadıklarını belirtiyor. Tel: (0212) 265 09 87 Flört masalı meyhane Zarifi Zarifi'den içeri girip de sola baktığınızda İstiklal Meyhanesi gözünüze çarpıyor. Çeşit çeşit mezelere eşlik eden klarnet, kanun, keman, darbuka ve teflerle bildiğiniz Kumkapı tarzı eğlenceyi elit bir ortama taşıdığını söyleyen Zarifi'nin işletmecisi Gürhan Ozanoğlu mekanın her hafta gelen müdavimleri olduğunu belirtiyor. Her cuma ve cumartesi İstiklal Meyhanesi'nde, perşembeleriyse Zarifi'nin içinde fasıl gecesi düzenleniyor. Mönüsünde Türk, Rum, Ermeni, Musevi, Arap ve Levanten mutfağından 80 çeşit yemek bulunan Zarifi'nin topik, pazılı pastırmalı bohça böreği, ballı patlıcan ve sahanakiler, zencefilli çentik kebabı, pırasa köftesi, Girit usulü kuzu kolu sarması gibi lezzetleri geleneksel tariflere uygun şekilde hazırlanıyor. Sekiz çeşit soğuk meze, dört ara sıcak, Filibe köftesi veya günün balığı seçeneği ile yerli içkiden oluşan bir mönüyle canlı fasıl gösterisi eşliğinde İstiklal Meyhanesi'nde eğlenilebiliyor. Tabii Zarifi'nin klasiği haline gelen "Davul Show"u da unutmamak gerek. Perşembe akşamları sahne alan Altın Kızlar grubu ise klasikten neoklasiğe uzanan zengin bir repertuvarla "Fasl-ı Şahane" adlı canlı performans gerçekleştiriyor. Türkiye'nin ilk kadın fasıl grubu Altın Kızlar, Türk sanat müziği eşliğinde ritimli canlı performansları ve sazlı sözlü eğlenceleri ile keyifli saatler yaşatıyor. Tel: (0212) 293 54 80 Zarifi'de gizlenen İstiklal Meyhanesi Ta Nhcia Mavi ve beyaz tonlarda dekore edilen, yüksek tavanlı Ta Nhcia merkezi Selanik'te bulunan ve Yionnis Alexiou'nun kurduğu butik restoranın bir şubesi. Şef Semih Kaplan, Selanik Ta Nhcia'da, mekanın mönüsü için eğitim almış bir aşçı. Kaplan'ın şef Yionnis Alexiou ve şef Panagiotis Kordopatis ile hazırladığı mönüde deniz mahsulleri ağırlıkta. Sarmısaklı patates ezmesinden taramaya, feta peynirli patlıcan salatasından sahanda midyeye kadar başka yerde bulmakta zorluk çekeceğiniz ilginç mezeleri var. Ana yemek konusundaysa deniz mahsulleri pilavı, ıstakozlu makarna ve Selanik usulü yeşil sebzeli kuzu eti gibi seçenekler var.Rum ve Türk meyhane kültürlerinin bir harmanı olan Ta Nhcia'da kalite ön planda ve abartılı süslemeler yok. Rebetiko, sirtaki, Yunan zeybeğinden oluşan canlı müzik performansları dikkat çekici. Gecenin ilerleyen saatlerindeyse usta müzisyen Fikret'in buzukisi duyuluyor. Tel: (0212) 245 93 64-65 Rum ve Türk meyhane kültürlerinin karması Woks Ziyade Fasıl Fasıl ve güncel müziği bir arada sunan Woks Ziyade Fasıl, meyhane keyfini iki yıldır Levent'teki iki katlı bir villaya taşıyor. Adını şov dünyasının ünlü isimlerini ağırlamasından ötürü sık sık duyduğumuz mekanda eğlence hem üst hem de alt kattaki akustik fasıl eşliğinde başlıyor.Mekanın ortaklarından Özlem Mekik ve Rıza Akkaş her ayrıntıyı düşünmüş, her şeyle ilgilenmişler. Mönüyü Türk meyhane kültürüne göre hazırlayan ikilinin favorileri beğendili tas kebabı, pazı dolması ve yaprak ciğer.150 kişi kapasiteli mekanda bir de özel bir loca bölümü yer alıyor ki bu bölümün amacı "özel olan misafirleri ayırmak değil, her misafire kendini özel hissettirmek."Mekanın hem işletmecisi hem ortağı olan Özlem Mekik "Sosyetik meyhane kültürünü 2005 yılında ilk biz başlattık, bizim arkamızdan bu bir furya haline geldi" diyor. Tel: (0212) 269 56 86 Sosyetik meyhane furyasının öncüsü Garibaldi Türk sanat müziği nağmelerinin ruhunuzu sardığı bir mekan Garibaldi. Mekanın sahibi Erhan Akman ve fasıl ekibi neşeli şarkılar söylüyor, mekanı mezeleriyle dolduran Sait usta ise karnınızı doyuruyor. "Seçkin müşterilerimize beş yıldızlı hizmet veriyoruz" diyen Akman, kaliteli ve lezzetli müziğe zengin mönülerini ekleyince ortaya lüks bir meyhane çıktığını söylüyor.Mekanın duvarlarını Yusuf Nalkesen, Arif Sami Toker, Buhurizade Mustafa Itri, Selahattin Pınar ve Kadri Şençalar gibi üstatların portreleri ve en güzel eserlerinden örnekler süslüyor. Sait usta özel Garibaldi mezesinin dışında klasik meyhane lezzetlerinden bir mönü oluşturmuş. Ara sıcak olaraksa Garibaldi böreği ve pazı dolması var. Tel: (0212) 245 25 22 Beş yıldızlı fasıl keyfi vaat ediyor