Pazar Kadınlar da saç ekimi yaptırıyor

Kadınlar da saç ekimi yaptırıyor

17.12.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Saç kaybının kadınlarda duygusal ve psikolojik yıkımı erkeklere oranla daha fazla. Zira toplumda kadınların hayatları boyunca gür saçlara sahip olacağı düşünülüyor. Fakat kadınlar da çeşitli nedenlerle saç dökülmesiyle karşı karşıya.

Kadınlar da saç ekimi yaptırıyor

Didem Seymen - Saç dökülmesi ve saç ekimi genelde erkeklerle ilişkilendirilse de günümüzde saç ekimini tercih eden kadınların sayısı da her geçen gün artıyor. Çeşitli sebeplerden kaybettikleri saçlarını saç ekimi ile yeniden kazanıyorlar. Biz de kadınlarda operasyon sürecini ve merak edilenleri Smile Hair Clinic doktorlarından Dr. Mehmet Erdoğan’a sorduk... 

Haberin Devamı

Kadınlarda saç dökülmesi neden olur? 

Kadınlarda saç dökülmesi, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, tiroid sorunları, polikistik over sendromu (PCOS), stres, hamilelik veya menopoz gibi bir dizi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Saç ekimine karar vermeden önce dökülmeye sebep olan unsurların araştırılması gerekir. Hastanın saç dökülmesinin nedenini belirlemek için bir dizi test ve değerlendirme yapılır. Bu, doğru tedavi planını oluşturmak ve doğru sonuçlara ulaşmak için de yol gösterici olmaktadır. 

Genetik de olabilir 

Kadınlarda ne tür saç dökülmesi görülüyor, çeşitleri neler? 

Kadınlarda saç kaybı çeşitleri geniş bir yelpazeye yayılmıştır fakat en yaygın görülen türleri androgenetik alopesi ve alopesi areatadır. Androgenetik alopesi, genetik saç dökülmesi dediğimiz türdür ve erkek tipi saç dökülmesi olarak da bilinir. Hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan bu türde saç telleri incelir ve saç çizgisi geriler. Alopesi Areata ise bağışıklık sistemi kaynaklıdır. Bu dökülmede genelde başın belirli alanlarında yuvarlak veya oval şekillerde kel bölgeler oluşur. 

Haberin Devamı

Kadın saç ekiminde hangi teknikler uygulanıyor? 

Hem erkek hem kadınlarda FUE ve DHI teknikleri uygulanıyor. Hangi tekniğin uygulanacağını belirlemek için öncelikle hastaların neye ihtiyacı olduğunu görmek gerekiyor. Bunu belirlerken, dökülme yaşanan alanlar, saç yapısı, hastanın yaşı, donor alanının yeterliliği gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor.  

Tedavi planı önemli 

Kadın hastaların endişeleri ve beklentileri ne yönde oluyor? 

Her hastanın endişe ve beklentileri farklı olabilir, bu nedenle bireysel bir değerlendirme ve kişiselleştirilmiş bir tedavi planı önemlidir. Hastalarla açık iletişim sürdürerek onların endişelerini anlamaya ve gerçekçi beklentiler yaratmaya çalışılmalı. Tabii gelmeden önce de vakanın ekime uygun olup olmadığına karar vererek olmaması durumunda bir doktor desteği alması yönünde bilgi verilmeli.  

Operasyonda saçlar tamamen kesiliyor mu? 

Bu, genellikle kadın hastaların saç ekimi sürecini erkek hastalardan ayıran bir özelliktir. Saç dökülmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir fakat genel olarak kadın hastalarda tıraş tercih edilmez. Daha çok hastaların sosyal yaşamlarına ve estetik tercihlerine göre karar vermeye çalışılır. Bu şekilde, hastaların, saç ekimi sonrasında sosyal hayatlarına hızla dönebilmeleri amaçlanır. 

Haberin Devamı

Doğru beslenme etkiliyor 

Kadınlarda başarı oranı erkeklere kıyasla nedir? 

Uygulamanın başarısı, doğru analiz, doğru planlama ve doğru ekim tekniklerinin bir araya gelmesiyle artar. Kadın hastalar için doğal ve yoğun saçlara kavuşmaları amaçlanır. Erkeklerde olduğu gibi kadın hastalarda da başarı, operasyon sürecinin doğru yönetilmesine bağlı olduğu kadar hastaların da operasyon sonrasında verilen yönlendirmelere uymalarıyla doğru orantılıdır.  

Operasyon sonrası için bakım önerileriniz neler? 

Saçı dışarıdan besleyebileceğiniz gibi aynı bakımı içeriden de yapmak önemli. Yani doğru ve sağlıklı beslenme, bol su tüketimi, takviye vitaminlerin minerallerin alınması saç sağlığını korumak için gerekli. Bunun dışında biz hastalarımıza her zaman doğal ürünler kullanmalarını öneriyoruz, çünkü kimyasal maddeler saçın yapısına zarar veriyor. Bitkisel ürünlerle saçlarını koruyabilir, masaj yaparak kan dolaşımını artırabilirsiniz. Bu da gür ve parlak saçlara sahip olmanıza yardımcı olur. 

Haberin Devamı

Uzun saçlar izleri kapatır

Kadınlarda estetik algılar daha ağır basıyor. Saç ekiminden sonra herhangi bir iz kalıyor mu?

Erkeklerde de kadınlarda da saç ekimi sonrasında alım yapılan donör alanında operasyonun izlerini minimuma indirmek amaçlanmalıdır. FUE yönteminde ekilecek saçlar güvenli alan olan ense kısmından alınır. Bu yöntemde alım yapılan yerde çok küçük deliklerin oluştuğu kabuklar şeklinde yaralar olabilir. Ancak bu yaralar genellikle operasyondan sonra hızla iyileşir ve neredeyse görünmez hale gelir. Kadınların bu konuda daha şanslı olduklarını söyleyebiliriz çünkü genelde saçlarını uzun kullanmayı tercih ettikleri için operasyon oldukları belli olmuyor.