Pazar Kalorilerin efendisinden Ezgili, Haticeli tarifler

Kalorilerin efendisinden Ezgili, Haticeli tarifler

09.04.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Pazar’ın, “Tam Kararında Tarifler” yazarı Kaan Yarman, klasik yemek kitabı konseptinden uzak, 100 tatlı tarifini eğlenceli bir dille anlattığı kitabında “Kalori alacaksan buna değecek” diyor.

Kalorilerin efendisinden Ezgili, Haticeli tarifler

ASLI ÖKTENER- Kendinden bahsederken söze, “Sosyal hayatın uzun sofralar demek olduğu Tarsus’ta doğdum. Annem hem aile buluşmaları için hem misafirler için büyük sofralar hazırlardı. Böyle büyüyünce doğduğum coğrafya kaderim oldu sanırım” diye başlıyor Kaan Yarman. Aslında Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü mezunu. Sektörde geçen 10 yılın ardından, hayali olan gastronomi sektörüne yönelmiş. Bu kararı almasında bir yakınını kaybetmesi etkili olmuş; “İlk o zaman, ‘Bu bölümü kapatalım Kaancım, gel diğer bölüme başlayalım’ dedim ve MSA’da pastacılık eğitimi aldım” diye anlatıyor. Sosyal medyada “Tam Kararında” hesabında yemeklere isim vermeye başlayınca “herkes tariflerimi birbirine göndermeye, kendi adına bir tatlı istemeye başladı” diyen Yarman,  bu lezzetleri, “Kalori Alacaksan Buna Değecek” isimli kitabında bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Yarman’ın kitabının adı aslında her şeyi özetliyor: “Öncelikle her zaman aldığım kalorinin ürküttüğüm metabolizmama değmesini isterim. Kalori tarikatımızın anayasasında yer alan en temel madde der ki: ‘Ağzımızın tadıyla yemek en temel ilkemizdir. Biz trendlere uygun değil, ağzımızın kalorisine uygun yaşarız. Kısacası kalori alacaksan buna değecek. Benim bu konudaki felsefem nettir. Günaha gireceksek hakkıyla girelim ve bunu o an düşünmeyelim. Brownie yiyeceksek tereyağıyla rafine şekeriyle yiyelim, abartmadan yiyelim, tam kararında yiyelim… Ancak ertesi gün bunun bedelini ödeyelim. Artık koşar mısınız? Ertesi gün kabak detoksu mu yaparsınız? O size kalmış.”

Kalorilerin efendisinden Ezgili, Haticeli tarifler

Merengler, cheesecakeler gibi bölümlerin olduğu kitapta klasik yemek kitabı konseptinden uzak durulmuş: “Lezzetlerin tarihine dair söylentileri, tariflere özel pratik bilgileri de toplu olarak bulabilsinler istedik. Kitapta yeme içme dünyasında yaşadığım talihsiz olaylar gibi anılar da yer alıyor. Aynı zamanda pastacılık sözlüğü, kaç gram un kaç kaşığa kaç bardağa denk gelir tablosu gibi hayatınızı kolaylaştıracak içerikler de mevcut.”

Haberin Devamı

Kalorilerin efendisinden Ezgili, Haticeli tarifler

Her tatlıya bir isim

Kitapta 100 tatlı tarifi yer alıyor. Ancak klasik tarif kitaplarından farkla Yarman, her tatlı tarifine bir kadın ismi vermiş ve o isimlere özel eğlenceli şiirler de yazmış: “Bundan 3 yıl önce, çemçük ağızlı ev sahibim Esamet Hanım’la bir gerginlik yaşamıştık. O gün de çatlak kurabiye yapmıştım. Beni takip ettiğini bildiğim için de kurabiyenin adını ‘Esamet’ koyup, şöyle bir mani de yazmıştım:

‘Ne kadınsın sen Esamet

Her gün dedikodu, her gün gıybet

Kiran 1 gün gecikse ölmezsin

Sen de azıcık sabret…’

Sonra insanlar bu konsepti çok sevdi. Kendi adına isteyen, ‘yılan’ görümcesi adına isteyen, sevdiceğinin adına isteyip evlilik teklifi edenler oldu… Böylece hayatımıza Ayşeler, Zeynepler, Elifler girdi…” diye anlatıyor. Ancak, bu kadınların hepsini gerçek hayatta tanımadığını, çevresinde gördüğü  karakterleri yansıttığını da ekliyor.

Kitabın isimli tarifler nedeniyle doğum günlerinde daha çok tercih edildiğini açıklayan Yarman’ın hayali “Tam Patisserie”yi açabilmek.

Haberin Devamı

Kalorilerin efendisinden Ezgili, Haticeli tarifler

Kaan Yarman’ın “Kalori Alacaksan Buna Değecek” kitabı Düşbaz Yayınları etiketiyle okurla buluştu.

Depremzedeler için yemek atölyesi yapıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından organize olup mahallelerinde bir depo kurduklarını söyleyen Kaan Yarman haftalık online yemek workshop’u fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatıyor: “Buradan deprem bölgelerine yardım göndermeye çalıştık. Sonrasında bizim mahalleye depremzedeler taşınmaya başladı ve depoda onlarla tanıştık. İki - üç haftalık yardımların yeterli olmayacağını anladık. İstedik ki en azından mahallemize taşınan sekiz aileye sürdürülebilir bir destek sağlayalım. Her hafta çarşamba günü bir konu belirleyip workshop düzenliyorum. Bunu da Instagram hesabımdan duyuruyorum. Elde ettiğimiz geliri de haftalık olarak mahallemizdeki bu ailelerin mutfak masraflarına veya acil ihtiyaçlarına ayırıyoruz. Bugüne kadar beş workshop yaptım. Katılım ücreti 200 lira. Toplam 180 kişi katıldı. Workshopları haziran başına kadar devam ettirmeyi planlıyorum.”