Pazar Kimler saç ekimi operasyonu olabilir?

Kimler saç ekimi operasyonu olabilir?

31.12.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Saçın görünüşümüze olan etkisi çok önemlidir ve genellikle kişisel güzellik, benlik ve sosyal algı üzerinde büyük bir rol oynar. Saç kaybı yaşayan kişilerde özgüven kaybı ve estetik kaygılar ortaya çıkmaya başlar. Son dönemlerde bu sorunla baş etmenin yöntemlerinden biri ise saç ekimi.

Kimler saç ekimi operasyonu olabilir

Didem Seymen - didem.seymen@milliyet.com.tr - Saç ekimi operasyonu, saç dökülmesi veya kellikle başa çıkmak isteyen kişilere uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Fakat herkes saç ekimi için uygun olmayabilir, bu nedenle bir saç ekimi uzmanına danışıp operasyon için uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenmek önemli. Konunun detaylarını, kimlerin aday olabileceğini Smile Hair Clinic doktorlarından Dr. Gökay Bilgin ile konuştuk...

Haberin Devamı

Herkes saç ekimi operasyonu olabilir mi?

Herkes saç ekimi operasyonu olamaz. Dikkat edilmesi gereken çok fazla unsur var. Sırasıyla bahsetmek gerekirse; adayın saç dökülmesinin ne aşamada olduğu, alım yapılacak olan ense kısmının yani donör alanının yeterliliği, saçın yapısı, hastanın yaşı ve kronik rahatsızlıkları dikkat edilmesi gereken önemli noktalar.

Operasyon öncesi analiz

Hastaların operasyona uygun olup olmadığı nasıl belirlenir?

Operasyon olmak isteyen kişi başvuru yaptığında ilk olarak vaka yöneticileri ile iletişime geçiyorlar. Genelde hastaların operasyon öncesi kliniğe gelme imkanları olmadığından hasta adayından saçın her alanı görülebilecek şekilde 6 açı fotoğraf istenir. Fotoğraflardan dökülmenin ne durumda olduğunu ve ortalama ne kadar sayıda saç kökü alınabileceğinin analizi yapılır.  Verilen sayı hasta kliniğe geldiğinde değişebilir ama çok büyük bir fark olmaz.

Haberin Devamı

Saç ekimi için uygun olmayan kişilere ne önerilir?

Öncelikle tabii ki bir uzmana başvurup saç dökülmesinin sebepleri araştırılmalı ve mümkünse ona göre bir tedavi planlanmalıdır. Operasyon aşamasına gelmeden önce uygulanabilecek tedaviler de var. Mezoterapi ve PRP bunlardan ikisi. Mezoterapi, saç dökülmesini önlemek veya saç büyümesini teşvik etmek amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, vitaminler, mineraller, amino asitler ve diğer besleyici maddeleri içeren özel bir karışımın saç derisine enjekte edilmesini içerir. PRP de yine aynı yöntemle uygulanır, fakat bu yöntemde kişinin kendi kanından elde edilen zenginleştirilmiş plazma enjekte edilir.

18-65 yaş arasında yapılabilir

Saç ekiminde yaş aralığı nedir?

Saç dökülmesi bireyden bireye farklılık gösterir, bu nedenle saç ekimi için belirlenmiş net bir yaş aralığı bulunmamakta. Ancak, genellikle saç ekimi, saç dökülmesinin stabil hale geldiği yetişkin yaşlarda tercih edildiği için 18-65 yaş aralığının uygun olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bazen daha küçük ya da daha büyük yaşlarda hastalar da oluyor. Zaman zaman genetik ve stres faktörlü küçük yaşta kişilerden başvurular oluyor. Bu durumda operasyona uygunsa, 18 yaşından küçük hastaların ebeveyn onayında ve gözetiminde olmaları isteniyor. 65 yaşından büyük hastaların da özellikle doktor kontrolüne girmeleri ve kronik rahatsızlıkları varsa doktorlarından onay almaları talep ediliyor.

Haberin Devamı

Yönlendirmelere uyulmalı

Saç ekimine nasıl hazırlanmak gerekiyor?

Öncelikle psikolojik olarak hazırlanmak önemli. Bunun için de hastanın merak ettiği tüm soruları sorduğuna ve net cevaplar aldığına emin olması gerekir. Bunun dışında tıbbi anlamda hazır olmaları için hastaların operasyon öncesinde sigara ve alkol tüketimini yedi gün öncesinden kesmeleri istenir. Ayrıca operasyon öncesinde, doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilacı kullanmamalısınız. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar gibi, operasyon öncesi ve sonrasında kullanılmamaları gereken ilaçları doktorunuza danışarak bildirmelisiniz. Hastaların doğru planlama için saçlarını kesmemelerini, operasyon günü ise aç olmamalarını, hafif ve kan şekerini dengede tutacak şekilde beslenmelerini öneriliyor.

Haberin Devamı

Saç ekimi kalıcı bir çözüm mü?

Saç ekimi, genellikle kalıcı bir çözüm olarak kabul edilir çünkü nakledilen saç kökleri genellikle donör bölgeden alındıkları gibi genetik olarak dayanıklıdır ve dökülme eğilimi daha düşüktür. Ancak bu durum bazı faktörlere göre değişebilir. Donör alanının kalitesi, operasyon sonrası bakım, hastanın sağlık durumu, kullandığı ilaçlar gibi unsurlar operasyonun kalıcılığını etkileyebilen durumlardır.

Doğal ürünler tercih edilmeli

Operasyon sonrası ne tür ürünler kullanılmalı?

Bakım ürünleri iyileşme sürecini desteklemek ve ekilen saçların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak açısından önemlidir. Ancak, herkesin cilt yapısı farklı olduğu için, önerilen ürünler ve bakım yöntemleri kişiselleştirilmiş olmalıdır. Yine de hastalara her zaman en önemli tavsiye doğal ürünler kullanmaları. Kimyasal maddeler hem ekilen saçlara hem de var olan saçlarınıza zarar verir. Ayrıca çeşitli yağlarla da saç derisine masaj yaparak kan dolaşımını artırabilir, saç gelişimlerini hızlandırabilirler.