Pazar Kışın favorisi baharatlı çaylar

Kışın favorisi baharatlı çaylar

15.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geleneksel içeceğimiz çay, soğuyan havalarda aromalı ve enerji verici çeşitleriyle de ilgi görüyor. Baharatlı çaylar ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Kışın favorisi baharatlı çaylar

Vücudumuza direnç sağlayacak çeşitli baharat ve bitkisel karışımlarla hazırlanan aromalı kış çayları, şimdi pek çok mekanda en çok tercih edilen içecekler arasında. Çay üzerine açılmış, servisiyle öne çıkan mekanlardan biri Dem. Karaköy ve Bebek’te faaliyet gösteren Dem’de kışın en çok zencefilli ve karabiberli kış çayı içiliyor. Balla servis edildiğinde boğazın yumuşamasına ve rahatlamasına yardımcı olan kış çayı, içeriğindeki limon otu, anason ve zencefil sayesinde bağışıklık sistemine de katkı sağlıyor.

Sir Winston Tea House’un önerisi ise içinde kuşburnu, hibiskus, tarçın, karanfil, zencefil, portakal kabuğu bulunan çaylar. İzmir merkezli mekanın şubelerinde yeşil çay, ıhlamur, earl grey, kış çayı, masala gibi aromalı ve baharatlı çaylar, kışın en çok rağbet gören içeçeklerden.
Bir bitkisel çay dükkanı olan Tikina Tea Shop, çay yapımı için hazırladığı karışımlarla öne çıkan eski bir isim. Mekanın sahibi Pelin Enderoğlu, “Bazen bir defne yaprağı, karanfil, tarçın çubuğu ya da portakal kabuğu katarak daha lezzetli aromalı çaylar içeceğimizi düşünmek yanıltıcı olabilir” diyor ve ekliyor: “Karışım yaparken kullanmanız gereken baharatın miktarı ve kaynatma süresi önemli.”

Haberin Devamı

Sir Winston Tea House’un kış çayı

Malzemeler (3-4 kişilik)
l 5 tatlı kaşığı kuşburnu
l 2 tatlı kaşığı hibiskus
l 2-3 çubuk tarçın l 8-10 karanfil
l 2 küçük parça zencefil
l 8-10 kurutulmuş portakal dilimi

HAZIRLANIŞI
Malzemeleri harmanladıktan sonra üzerine taze kaynatılmış su ekleyin ve 3-5 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra karışımı süzün ve servis edin. Bal veya pekmezle tatlandırabilirsiniz.

Hastalıklara karşı koruyor

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, kış çayı için soğuk hava koşullarında bağışıklığı güçlendirecek ve hastalıklara karşı koruyacak, hazırlanışı kolay ev tariflerini öneriyor. Sezik “ev ilacı” olarak adlandırdığı bu karışımların yapılışında, bilinen firmaların poşet çaylarının kullanılmasını tavsiye ediyor.

Haberin Devamı

Kışın favorisi baharatlı çaylar

Rahatlatıcı çay

HAZIRLANIŞI
Malzemeleri en az yarım litre sıvı alabilecek bir cam veya porselen demliğe koyun. Varsa küçük bir parça tarçın da ilave edilebilirsiniz. Üzerine 5 su bardağı kaynar su ekleyip 15-20 dakika kadar çay gibi demleyin. Süzüp için. Tatlandırıcı olarak fincanınıza 1-2 kaşık bal ilave edebilirsiniz. Bu çayı, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve rahatlatıcı olarak kullanabilirsiniz.

Malzemeler (4-5 kişilik)
l 1 poşet ıhlamur
l 1 poşet papatya
l 1 poşet adaçayı
l 4-5 karanfil
l 4-5 tane karabiber
l 2-3 ince dilim zencefil
l Bir tutam kekik ve orta boy bir elmanın kalın soyulmuş kabuğu

Kışın favorisi baharatlı çaylar

Dem’den zencefilli ve karabiberli kış çayı

Malzemeler (3-4 kişilik)
l 1 tatlı kaşığı kuru
tane zencefil,
l 1 tatlı kaşığı anason tohumu
l 1 tatlı kaşığı rezene tohumu
l 1 tatlı kaşığı meyan kökü kurusu
l 1 tatlı kaşığı limon otu,
l 1 tatlı kaşığı tane karabiber
l 1 tatlı kaşığı papatya ve gül kurusu

HAZIRLANIŞI
Malzemelerin hepsini karıştırın. Karışımdan
1 fincan için 1 çay kaşığı olacak şekilde hesaplayarak 100 derecedeki suyla demleyin. Bitki çaylarının demlenmesi uzun sürdüğü için karışımın 7-8 dakika demlenmesini bekleyin. Bardaklara koyduktan sonra dilerseniz içine 1 adet çubuk tarçın da atabilir, balla tatlandırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kışın favorisi baharatlı çaylar

Tikina Tea Shop’tan nane çayı

Malzemeler (3-4 kişilik)
l 1 bardak sıcak su l 3 çay kaşığı yeşil çay yaprağı l 1 avuç nane yaprağı l 4 bardak kaynayan su
l İsteğe göre bir miktar şeker

HAZIRLANIŞI
Çay yapraklarını ve bir miktar sıcak suyu çaydanlığa koyun. Daha sonra nane yapraklarını ve isteğe göre şekeri ilave edin. 4 bardak kaynayan suyu ve içeriği ekleyin ve birkaç dakika bekleyin. Küçük bardaklarda servis edin.