Pazar Kurubaklagiller: Kanserden menopoza her derde deva

Kurubaklagiller: Kanserden menopoza her derde deva

23.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Protein deposu kurubaklagiller menopozun etkilerini azaltan, meme kanserine karşı da etkili olan bir besin grubu. Kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetlerinde mutlaka bulunması gereken kurubaklagiller aynı zamanda kilo kontrolüne de yardımcı

Kurubaklagiller: Kanserden menopoza her derde deva

tkumeli@milliyet.com.tr Kurubaklagillerin protein miktarı yüksektir. Özellikle et, yumurta bulunmadığı ya da yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet önerildiği durumlarda, diyette kurubaklagiller artırılarak protein gereksinimi karşılanabilir. Ancak kurubaklagillerin protein kalitesi orta derecededir. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine mercimek, nohut gibi kurubaklagillerin katılması ve iyi pişirilmeleri protein kalitesini yükseltir. Kurubaklagiller kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengindir. C vitamini kaynağı sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmeleri, yapılarındaki demir ve kalsiyumun vücutta kullanılmasını artırır. Kurubaklagiller ayrıca tüm B grubu vitaminleri ama özellikle B12 vitamini yönünden de zengindir. Besin olarak tüketilen kurubaklagillerin başlıcaları; nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesidir. Kurubaklagiller olgunlaşmış tohumlar olduklarından, esas bileşimleri karbonhidrat ve proteindir. Tanelerin dış kısımlarında posa, iç kısımlarında ise nişasta bulunur. Kurubaklagillerin yağ içeriği düşüktür ve çoğunlukla çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Kurubaklagiller dünyadaki tüm geleneksel diyetlerde önemli rol oynarlar. Posa içeriklerinin yüksek olması ve yağ içeriklerinin düşük olması nedeniyle özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetlerinde sıklıkla yer almalıdırlar. Yapılarında bulundurdukları posa ile kolesterolün düşürülmesine ve kan şekerinin dengelenmesine de yardım ederler. Posa, özellikle de çözünebilir posa yönünden zengin olan kurubaklagillerin glisemik indeksi düşüktür yani kan şekerini yükseltmezler. Çalışmalar kurubaklagil alımının diyabet sorununu birçok açıdan düzelttiğini ve metabolik fayda sağladığını, bunun da kilo kontrolüne yardımcı olduğunu göstermiştir. Kurubaklagiller östrojen benzeri işlevi olan izoflavonların önemli kaynaklarıdır ve bu nedenle meme ve prostat kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucudurlar. İzoflavonla östrojenin vücuttaki etkilerini dengeleyerek menopozun yarattığı değişimlere karşı koruyucudurlar. Kökleri aracılığıyla topraktaki nitrojeni alan kurubaklagiller bu sayede kan bağımlı tümörlerin ilerlemesine karşı koruyucu etki göstermektedirler; yapılan son araştırmalar bunu gösteriyor. Buna göre kurubaklagiller topraktaki "rhizobia" isimli bakteriler ile etkileşim sonrası kanser önleyici moleküller üretmektedir. Yine araştırmalar bu besin grubunun kanser hücrelerinin büyümesini, gelişimini ve yayılmasını önlediğini göstermiştir. Kanserli hücrelerin gelişimini ve yayılmasını önler haftanın besini Malzemeler: 1 kg ıspanak sapı, 100 g yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı sıvıyağHazırlanışı: Mercimek haşlanır. Ispanak sapları doğranır ve bir tencereye atılır. Haşlanmış mercimek ve sıvıyağ eklenir, pişirilir. Sumak ve nane ile servis yapılır. Ispanak saplı yeşil mercimek yemeği haftanın öğüdü 1. Islatma: Oda ısısındaki suda 24 saat ıslatılır. Gaz yapıcı maddeler ıslatma suyuna geçer. Islatma suyu dökülebilir. 2. Dış zarlarının çıkarılması: Sindirim sistemi bozukluğu olanlarda ve bebek beslenmesinde, dış zarların ayrılması sindirimi kolaylaştıracağından gerekli olabilir. Bu durumlar dışında dış zarların ayrılmasına gerek yoktur.3. Pişirme: Çiğ tanelerde proteinin sindirimini engelleyen bir madde bulunmaktadır. İyi pişirme ile bu madde özelliğini kaybeder ve kurubaklagilin sindirimi kolaylaşır. Kurubaklagillerin pişirme suyu atılmamalıdır. Atıldığı takdirde B vitaminleri ve mineraller kayba uğrar. Kurubaklagiller, sindirim kolaylığı için uygun şekilde pişirilmelidir