Pazar Mavi Sürgün derinlere çağırıyor

Mavi Sürgün derinlere çağırıyor

05.06.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

100 yıl öncesine kadar Yunan adalarından kaçakçılık yapanların gizlendiği Bodrum Kaçakçı Koyu’nda rengârenk süngerlerin arasında 22 sanatçının heykellerini 20 Ağustos’a kadar görebilirsiniz.

Mavi Sürgün derinlere çağırıyor

Gökhan Karakaş - “Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin, sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin.  Senden öncekiler de böyleydiler, akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler…” 

Haberin Devamı

Cevat Şakir Kabaağaçlı, namı diğer Halikarnas Balıkçısı’nın dizelerinde belirttiği gibi Bodrum’u Bodrum yapan giderken belleğinde ve yüreğinizde kalan değerlerdir. Halikarnas Balıkçısı’nın “Mavi Sürgün”ünden ilhamla tamamı Bodrum’da yaşayan farklı disiplinlerden 22 seramik/heykel sanatçısının eserleri sualtı tutkunlarını bekliyor. 100 yıl öncesine kadar Yunan adalarından kaçakçılık yapanların gizlendiği Bodrum açıklarındaki Karaada’nın adıyla meşhur Kaçakçı Koyu’ndaki sergide her eser, farklı bir mesajı dile getiriyor. 

Mavi Sürgün derinlere çağırıyor

Mavi Sürgün Sanat Projesi’ni gezebilmek için bir dalış kulübüyle hareket etmek gerekiyor. Bodrum’a 20-25 dakika uzaklıktaki dalış noktasına giriş, isminin ününü hak edecek kadar dar ve açıktan görünmeyecek coğrafi özellikte. 26 metre derinlikteki kumda amforalar gözlenirken Kızıldeniz’den gelen istilacı aslan balıkları, mürenler, vatoz ve orfoz ailelerini size eşlik edebilir. Rengârenk süngerlerin arasında izmarit ve karagöz balıklarının yol göstericiliğiyle eserlere ulaşabilirsiniz. Eserler 5-8 metre derinlikte birbirlerine yakın ve gün ışığından fazlasıyla yararlanılacak şekilde konumlandırılmış. Bir mağarada doğal festivale dönüşen dalış için dalış okulları hizmet veriyor. Sergiyi 20 Ağustos’a kadar görebilirsiniz.  

Haberin Devamı

Mavi Ege Rotary Kulübü Başkanı Şule Kükrer, “Elimde sadece Bodrum’da benzeri yapılmış Denizi Pişirdik projesi ve sualtı müzelerinin değişmez sanatçısı Jason deCaires Taylor’ın nefis yapıtları vardı. Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun hayallerime katkı sağlamasıyla mavinin çağrısı ortaya çıktı” diyor. 

Mavi Sürgün derinlere çağırıyor

Cambazoğlu sualtı kültür turizminin ve arkeolojisinin doğduğu Bodrum’da sanatı sualtına indirmenin gurur verdiğini söylüyor. Turkuaz renkli suların en güzel anlatıcısı Halikarnas Balıkçısı’nın “Denize dalarken sanki bir aynayı şangır şungur kırar ve altına geçerdim. Parıltılı yeşil bir cennetti” sözlerinin peşinden giden dalgıç heyetinin açtığı sergide sanatçılar “Sular Yükseliyor” teması altında mesajlarını dile getiriyor. 

Mavi Sürgün derinlere çağırıyor