Pazar Meme estetiğinde ideal ölçüye odaklanın

Meme estetiğinde ideal ölçüye odaklanın

03.09.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Meme estetiği operasyonlarına bakış her geçen gün gelişiyor ve değişiyor. Meme büyütme ameliyatında gerçeklikten uzaklaşmamak ve ideal ölçünün yakalanması önemli.

Meme estetiğinde ideal ölçüye odaklanın

Didem Seymen - Yıllar içerisinde estetik meme algısı değişiyor. Günümüzde meme büyütme ameliyatından beklenenler; sonucun doğal görünümlü, düzgün şekilli ve simetrik olmasıdır. Ayrıca vücudun kalanı ile orantılı olması hedeflenmelidir. Ameliyatın ideal sonucu memenin ne kadar büyütüldüğü ile ilgili olmayıp ideal ölçülerin yakalanmasıyla ilgilidir.

Haberin Devamı

Kişinin kendi mevcut meme dokusu ve yapısı ameliyatın nasıl olacağını belirlemede en önemli kısımdır. En küçük protezle en güzel sonucu hedeflemek uzun vadede kişiye en fazla yararı sağlayacak yaklaşımdır.

Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Celal Alioğlu, meme estetiği hakkında bilgiler verdi…

Kimler meme büyütme ameliyatı yaptırabilir? 

Meme büyüklüğünden memnun olmayan 18 yaş üzeri her kadın bu ameliyatı yaptırabilir. 

Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılır? 

Meme büyütme ameliyatı meme dokusunun altında adapte edilen silikon protezlerle yapılır. Meme altından yaklaşık 5 santim uzunluğunda yapılan bir kesiyle istenilen plana girilerek implant yerleştirilir. 

Protezi hangi plana yerleştirmek daha uygundur?   

Haberin Devamı

Protez temelde iki plana koyulabilir. Birincisi kas altı plandır. İkincisi ise kas üstü meme dokusu altı plandır. Plan ve protez seçimi hastanın mevcut durumuna göre değişir. Mevcut meme dokusu miktarına göre planı ayarlamak gerekir. Eğer mevcut meme dokusu yeterli ise protezi kas üzerine koymak gerekir. Meme dokusu az ya da hiç yoksa protezin üzerini örtecek yeterli miktarda meme dokusu sağlamak amacıyla protez kas altında yerleştirilir. 

Ameliyattan sonra iz kalıyor mu? 

En çok merak edilen konulardan birisi de ‘İz kalacak mı?’ sorusudur. Protezin yerleştirilmesi için mutlaka bir kesi yapmak gerekir. Bu kesi ortalama 5 santim uzunluğundadır ve meme altı katlantıda saklanır. Kesiye bağlı iz kaçınılmazdır. Ancak iz vücudun normal anatomik yapısından faydalanılarak saklanır. 

Meme büyütme ameliyatından sonra emzirilebilir mi?   

Ameliyatta meme dokusu ve süt kanallarına herhangi bir müdahale yapılmaz. Her durumda protez meme dokusunun arkasında kalır. 

Ameliyat olacakları nasıl bir süreç bekliyor?  

Operasyon yaklaşık 45 dakika sürer. Genel anestezi altında yapılır. Hastanede yatış süresi bir gündür. Ertesi gün hastalar taburcu edilir. Ameliyat sonrası dördüncü günde banyo yapılabilir. Ameliyat sonrasında ağrı olabilir. Ancak bu ağrı, ağrı kesicilerle giderilir. Günlük aktivitelere bir hafta sonra başlanabilir. Hafif sporlar için bir ay, ağır sporlar içinse üç ay beklemek gerekir. Ameliyat sonrasında özel sutyen kullanılır. Bu sutyen meme dokusu üzerindeki baskıyı en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece izler daha iyi iyileşir. Bu sutyenin bir ay kullanılması önerilir. Rutin kontroller birinci hafta, birinci ay, üçüncü ay, altıncı ay ve birinci yıl olarak planlanır. 

Haberin Devamı

Doğru bilinen yanlışlar

Uzun yıllardan beri meme implantları meme büyütme ameliyatlarında kullanılıyor. Her geçen gün gelişen teknolojiyle beraber implant teknolojileri de gelişiyor. Günümüzde kullanılan meme implantları yıllar içerisinde elde edilmiş tecrübeler ışığında en ideal yapıya ulaşmıştır. İmplantların ana materyalini vücut içerisinde her hangi bir reaksiyona girmeyen silikon bazlı yapı oluşturur. Sizlere meme implantlarıyla ilgili beş hatalı bilgiyi paylaşmak istiyorum:  

1. Meme implantları kolaylıkla zarar görebilir:  Meme implantlarının mukavemeti insan dokusununun mukavemetinden daha fazladır. Bu nedenle fiziksel travmayla zarar görme riski oldukça azdır. Zarar görmüş implantların vücuda her hangi olumsuz bir etkisi olmaz. İmplant etrafında oluşmuş olan kapsül implant içeriğini bulunduğu yerde sabit tutar. Ayrıca zarar görmüş implantlar genellikle başka bir nedenle veya kontrol amacıyla çekilen MR ile tesadüfen anlaşılır. Böyle bir durum tespit edildiğinde zarar görmüş implant çıkarılır ve yerine yenisi yerleştirilir. 

Haberin Devamı

2. Meme implantlarını belirli bir süre sonra değiştirmek gerekir:  Meme implantlarının kullanım ömrü ortalama 10 yıl olarak belirtilse de günümüz teknolojisiyle üretilen implantlar her hangi bir sorun ile karşılaşılmadığı müddetçe kullanılabilir. 

3. Meme implantları emzirmeye engel olur:  Meme implantları meme dokusunun arkasına yerleştirilir. Süt kanalları zarar görmez emzirme fonksiyonu bu ameliyatla etkilenmez. 

⌂ 4. Meme implantları meme kanserine sebep olur:  Günümüze kadar yapılan ameliyatlarda meme implantlarının meme kanseri yaptığına dair bir kanıt bulunamamıştır. Son dönemlerde meme implantına bağlı lenfoma olguları bildirilmiş olup bu oran 30 bin ameliyatta bir olacak şekilde oldukça düşük bir oranda görülür. Böyle bir durumda implantın çıkarılması gerekir.