Pazar Merdiven altı saç ekimi sağlığınızı tehlikeye atar

Merdiven altı saç ekimi sağlığınızı tehlikeye atar

14.01.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Unutmayın ki saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve bazen bir ameliyattan uzun sürmektedir. Saç ekimini yaptıracağınız kliniği seçerken mutlaka işlemin bir doktor tarafından yapılacağından emin olun. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilir ve hatta  sağlığınızdan olabilirsiniz

Merdiven altı saç ekimi sağlığınızı tehlikeye atar

Didem Seymen - Türkiye’de ve dünyada saç ekiminin popülerliği gitgide artarken saç ekim merkezleri de ciddi oranda artış gösterdi. Ancak operasyon için bir klinik seçerken dikkatli bir araştırma yapmak önemli. Peki saçlarınızı emanet edeceğiniz yeri seçerken nelere dikkat etmelisiniz, hangi soruları sormalısınız? Konunun detaylarını Smile Hair Clinic doktorlarından Dr. Mehmet Erdoğan’dan aldık... 

Haberin Devamı

- Saç ekimi kliniği seçerken en önemli kriter sizce nedir?

Merdiven altı çok fazla klinik var ve ne yazık ki bu işlemin saç ekim koordinatörü, saç ekim uzmanı gibi ünvanlarla kendilerini doktor gibi gösteren kişiler tarafından yürütüldüğü kliniklerin sayısı, bünyesinde hekim bulunduran kliniklerin sayısından kat kat fazla. Bu sebeple ilk soru doktorunuzun kim olduğu olmalı. Kliniğin web sitesinde operasyonunuzu gerçekleştirecek olan doktorun bilgileri olmalı. İşlemi kimin yapacağını öğrenme hakkınız var. Ayrıca doktorunuzun işleminize hangi aşamalarda dahil olacağını da öğrenmelisiniz.

Bakanlık onayı önemli bir kriter

- Doğru kliniği seçerken bir diğer etken nedir?

Türkiye’de bu işlemi sadece Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilen hastane, tıp merkezi ya da doktor polikliniklerinde yaptırabilirsiniz. Gideceğiniz yerin bakanlık tarafından onaylanmış olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

Unutmayın, saç ekimi operasyonu da cerrahi bir işlemdir ve herhangi bir durumda size profesyonellikle müdahale edilebilecek ortamın yaratılmış olması gerekir.

- Operasyon öncesi planlama mümkün mü?

Tabi ki, hatta birden fazla klinikle görüşüp, doktorlardan bilgi almanızı tavsiye ederim. Bir kliniğe başvurduğunuzda öncelikle yüz yüze veya online olarak saç analizi ve planlamanızı yaptırmanızı öneriyorum. Doğru ve doğal bir görünüm için kişiye özel planlama yapılması gerekir. Siz de saçınızın durumunu, kaç greft ihtiyacınız olduğunu, nasıl bir operasyon planlandığını sormalısınız. Ayrıca saç ekim merkezinin sizin sağlık durumunuzu, hastalık geçmişinizi, kullandığınız ilaçları önemsemesi de gerekmektedir.

Sosyal medya yanıltıyor

- Online yorumlar ve sosyal medya ne derece önemli?

Sosyal medya ve internet doğru kullanıldığında yararlı fakat aynı zamanda manipülasyona çok açık bir ortam haline geldi. Klinikler platformları öncesi ve sonrası fotoğrafları  kullanarak yapılan işlemleri ve sonuçları göstermek için kullanıyorlar fakat burada potansiyel hastaların yanıltılması durumu da söz konusu. Bu nedenle internetten araştırmalar yapmanızın, olumlu olumsuz yorumları okumanızın, hasta hikayelerini araştırmanızın yanı sıra daha çok resmi web siteleri, referanslar ve sağlık kuruluşlarından gelen bilgileri de değerlendirmek önemlidir.

Haberin Devamı

Size yapılacak tekniğin detaylarını sorun

- Son teknolojik yöntemler nedir? Neye dikkat etmek gerekir?

Dünya çapında sadece iki saç toplama yöntemi (Fue ve Fut) ve iki farklı ekim yöntemi (Manuel veya Dhi) kabul edilmektedir. Bunların dışında tabi ki teknoloji gelişiyor ve yeni yöntemler denenmeye devam ediyor, fakat kimi zaman klinikler hasta çekmek için çeşitli terimler yaratmakta ve bunlar internette hızlıca viral olup bir süre sonunda kafa karışıklıkları meydana getirmekte. Bu karışıklığı önlemek için direkt konunun uzmanı doktorlardan uygulama hakkında bilgi edinilmeli ve tekniğin detayları sorulmalı.

Kafanızda soru işareti varsa operasyona girmeyin

- Peki kliniği seçtikten sonraki süreç nasıl devam etmeli?

Merkezin sağladığı iletişim ve hasta ilişkileri de büyük önem taşıyor. Kafanızda herhangi bir soru işareti, endişe ve kaygı ile operasyona girmemelisiniz. İletişimde sorun yaşanmaması ve hastanın süreç boyunca ve sonrasında iyi desteklenmesi önemlidir.

Haberin Devamı

Operasyondan sonra süreç yeniden başlıyor

- Operasyon sonrası hizmet nasıl olmalı?

Çoğu zaman hastalar operasyon olduktan sonra süreç bitmiş gibi düşünüyor. Fakat operasyonun başarısı kadar devamında sağlanacak bakım ve takip de bir o kadar etkili.

Operasyondan hemen sonra ve iyileşme sürecinde, saç ekimi merkezi veya cerrah tarafından düzenli takip ve kontrol yapılmalı, hastaya, saç ekimi operasyonu sonrası dönemde nasıl davranması gerektiği konusunda detaylı bilgiler verilmelidir.

Ayrıca kullanılması gereken ilaçlar ve bakım ürünleri, klinik tarafından hastaya eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır. 13. gün, 1, 3, 6, 9 ve 12. aylarda hastadan fotoğrafları istenmeli ve sürecin doğru ve başarılı gittiğinden emin olunmalı. Aksi bir durumda alternatif çözümler üretilmelidir.