Pazar Öncü kadın liderlere Minerva ödülü

Öncü kadın liderlere Minerva ödülü

02.04.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

İş insanı Dilek Sabancı Viyana'da düzenlenen törende Avusturya merkezli Sheconomy Dergisi tarafından verilen “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü aldı.

Öncü kadın liderlere  Minerva ödülü

SANEM ARMAN- Kadınların iş dünyasındaki varlığı gün geçtikçe güçleniyor ve bu görünür oldukça ödüller de birbirini takip ediyor. Tıpkı geçtiğimiz günlerde Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen MINERVA ödül töreninde olduğu gibi. Avusturya merkezli Sheconomy Dergisi’nin düzenlediği Minerva Ödülleri gecesi iş hayatında kadının konumuna kendini adamış ya da yaptığı iş ile öncü rol oynayanları bir araya getirdi. Viyana Radyo Kültürevi'ndeki gecede ödül vermek ve kategorinin önemini anlatmak için sahneye çıkanlar, first lady’den CEO’lara, girişimcilere her biri kendi alanında öncü isimlerdi.

Haberin Devamı

“Daha renkli. daha akıllı. Daha başarılı.” Adını Roma bilgelik tanrıçasından alan bu yılki ödülün sloganı... Törende kadın lider, teknoloji, finans, toplum, start-up, sosyal girişimcilik / sürdürülebilirlik alanlarında ödüller sahiplerini buldu. Sıra son ödüle geldiğinde ise Avusturya Başbakanı Karl Nehammer’in eşi Katharina Nehammer sahneye çıktı ve bu yıl ikincisi verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün önemine değinerek Türkiye’den bir isme verildiğini duyurdu. Bu ödülün sahibi Vista Turizm ve Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Dilek Sabancı oldu. Ekonomi Bakanlığı ile Gençlik, Aile ve Kadın İşlerinden Sorumlu Bakanlık görevlerinde bulunmuş Maria Rauch-Kallat sunum konuşmasında Dilek Sabancı’nın sosyal sorumluluk yönüne vurgu yaptı:  

Haberin Devamı

“Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın ikinci başkanı ve Türkiye Özel Sporcular Derneği’nin (TÖSSED) (Özel Olimpiyatlar Türkiye) Onursal Başkanı olmasının yanı sıra çok sayıda kendi girişim ve projesini de hayata geçirmiştir. Aynı zamanda Sabancı Vakfı’nın yönetim kurulu üyesidir.”

"Çok iyi birer örnek oldular"

Ödülünü almak için sahneye çıkarken heyecanı yüzünden okunan Dilek Sabancı’ya eşlik eden modacı Atıl Kutoğlu çocukluk arkadaşını en yakından alkışlayan kişiydi.   

Konuşmasında Türkiye’deki deprem felaketine değinen Sabancı zor günlerde yardıma koşan arama kurtarma ekiplerinin desteği için teşekkür etti. Önceliğini fiziksel engelli çocukların ve genç yetişkinlerin desteklenmesi olarak belirleyen Sabancı ailesinin izinden gittiğini söyledi: “Bu ödülle sadece benim çalışmalarım değil, babam Sakıp Sabancı’nın, babaannem Sadıka Sabancı’nın ve dedem Hacı Ömer Sabancı’nın hayırseverlik konusundaki emekleri de onurlandırılıyor. Onlar bana çok iyi birer örnek oldular ve topluma karşı bir sorumluluğumuzun olduğunu öğrettiler." Dilek Sabancı konuşmasının sonunda babası merhum Sakıp Sabancı'ya atıfta bulundu: "Babam onun için önemli olan şeyleri üç kez tekrar ederdi. Hiç şüphem yok ki şu anda bulunduğu yerden beni izliyor ve ‘Bravo, Bravo, Bravo, benim güzel kızım’ diyor. Bu benim için çok şey ifade ediyor. Ailem, ülkemdeki kadınlar ve tabii ki tüm kadınlar adına bu ödülü almaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim: Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler.”

Haberin Devamı

Öncü kadın liderlere  Minerva ödülü

Depremzeler yararına defile

Yıllardır Avrupa’da Türkiye’nin gönüllü elçisi gibi çalışan Atıl Kutoğlu 2013 yılında Avusturya devletinin bilim ve sanat için verdiği en yüksek devlet nişanına layık görüldü. Avrupa'da kraliyet ailesinden birçok ismin tasarımlarını tercih ettiği Kutoğlu, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer’in eşi Katharina Nehammer ile yaz başında Türkiye'deki depremzedeler yararına bir defile etkinliği planlıyor. Kutoğlu bir yandan da Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde ‘uluslarararası moda pazarlama dersi veriyor. Kutoğlu’nun Viyana’nın merkezinde kendi adını taşıyan 2 butiği bulunuyor. Katharina Nehammer ödül gecesine Atıl Kutoğlu’nun ilkbahar-yaz koleksiyonundan neon sarısı deri elbise ve siyah güderi ceket takımıyla katıldı.

Haberin Devamı

Öncü kadın liderlere  Minerva ödülü

 

Finanstan teknolojiye ödüller...

*Finans kategorisinde kadınlar için bağımsız mali danışmanlık sağlayan platformun kurucusu Marietta Babos.

*Teknoloji başlığında, Avusturya Patent Ofisi’nin ilk kadın Başkanı Mariana Karepova.

*Sosyal Girişimcilik/Sürdürülebilirlik kategorisinde “Dariadaria” olarak bilinen girişimci eco influencer Madeleine Darya Alizadeh

*Rol Modeli/Kadın Lider :Volkshilfe Vienna Genel Müdürü Tanja Wehsely.

*Başlangıç/Kayan Yıldızlar: İş hukuku  alanında Birgit Kronberger.

*Topluluk: Mari Lang, gazeteci, moderatör ve popüler podcast “Women’s Questions” sunucusu.

Öncü kadın liderlere  Minerva ödülü

*Antalya Akdeniz Üniversitesi’nin 2001 yılında engellilere verdiği destekten dolayı aldığı 'Özel Ödül.'

*Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin '2001 Yılı Fair Play Davranış Büyük Ödülü'.

*2002 yılında Bilgisayar Bilimleri Olimpiyatı’na (BİTEK-O) katkılarından dolayı aldığı 'Onur Ödülü'.

*2002 yılında Özel Olimpiyatlara verdiği destek ve katkılarından dolayı Özel Olimpiyatlar Washington Başkanı Eunice Kennedy- Shriver’dan Özel Olimpiyatlar 'Özel Ödülü.'

Haberin Devamı

Öncü kadın liderlere  Minerva ödülü

Bitkilerin ağlama sesi duyuldu

Cell dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bitkiler susadıklarında veya stresli olduklarında patlamış mısır sesine benzeyen kısa süreli tıklama sesleri çıkarıyor. Tel-Aviv Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, bitkilere kulak misafiri olmak için mikrofonlarla donatılan küçük kutulara tütün (Nicotiana tabacum) ve domates (Solanum lycopersicum) bitkileri yerleştirildi. Mikrofonlar, araştırmacılar onları duyamasa bile bitkilerin çıkardığı sesleri kayıt altına aldı. Buna göre, suya ihtiyaç duyan veya yakın zamanda gövdeleri kesilmiş bitkiler saatte yaklaşık 35 ses çıkarırken iyi nemlendirilmiş ve kesilmemiş bitkiler çok daha sessiz kaldı ve saatte yalnızca bir ses çıkardı. Araştırmacılar, susamış bir bitkinin çıkardığı sesin insanlar tarafından duyulmamasını seslerin ultrasonik olmasıyla açıklıyor. Yaklaşık 20-100 kilohertz düzeyindeki bu seslerin çok az insan tarafından duyulabileceği ancak yarasalar, fareler ve güveler tarafından rahatlıkla duyulabileceği anlamına geliyor.

Öncü kadın liderlere  Minerva ödülü

Şerefiye Sarnıcı’nda “Suyun Yankıları”

1600 yıllık tarihiyle İstanbul’un en etkileyici mekânlarından biri olan Şerefiye Sarnıcı’nın ambiyansı, suyun rehberliğinde işitsel ve görsel bir deneyimle buluşuyor. Night Shift kapsamında gerçekleşecek “Soundala Therapy: Suyun Yankıları” etkinliği, ses şifası pratisyeni ve somatik deneyimleme uygulayıcısı Rida Kıraşı ile müzisyen Can Dedeoğlu eşliğinde yürütülecek. 40 farklı enstrümanın eşlik edeceği ses şifası/meditasyonu etkinliğinin ilki 25 Nisan, ikincisi 26 Nisan akşamı gerçekleşecek. Suyun rehberliğinde bir deneyim sunan etkinlik, yaklaşık 40 dakika sürecek ve mapping gösterimi ile tamamlanacak. 

Yazarlar