Pazar “Oyuncu olacağımı biliyordum”

“Oyuncu olacağımı biliyordum”

19.06.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Siyasi drama dizisi “Borgen”in uzun zamandır beklenen yeni sezonunda rol alan Özlem Sağlanmak, “Bu, ‘Ben de bu toplumun bir parçasıyım’ demenin bir yolu” diyor

“Oyuncu olacağımı biliyordum”

İrfan Kurtulmuş-Kopenhag- Özlem Sağlanmak, Kopenhag doğumlu tiyatrocu, film ve dizi oyuncusu. Danimarka Devlet Tiyatro ve Gösteri Sanatları Okulu’ndan 2006 yılında mezun oldu. Ülkenin en prestijli Reumert Yetenek Ödülü’nü 2009, Reumert Özel Ödülü’nü 2016 yılında aldı. Geçtiğimiz yıl ise “Shorta” filmindeki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında 2021 Robert Ödülü’ne layık görülen Sağlanmak, sayısız tiyatro oyununda sahne aldı. Feminist, iklim savunucusu, araştırmacı, hep yeni bir şeyler keşfetmek peşinde koşuyor ve bu nedenle farklı ülkelere seyahat etmeyi seviyor. Türkiye’de ve 70 ülkede yayınlanan Danimarka yapımı siyasi drama dizisi “Borgen”in (Kale) dördüncü sezonunda bir haber spikeri karakterini canlandıran Türkiye kökenli oyuncuyla başkent Kopenhag’da buluştuk.  

Haberin Devamı

“Oyuncu olacağımı biliyordum”

Oyuncu Özlem Sağlanmak, 1970’lerin başında Erzincan’dan Kopenhag’a çalışmak için göç etmiş olan bir anne babanın burada doğup büyüyen üç kızının en küçüğü. Oyuncu olacağının farkına varması ise daha çocuk yaşlarda, annesi mutfakta yemek yaparken onu eğlendirmek için sergilediği değişik oyunlarla olmuş. Tiyatro ve Gösteri Sanatları Okulu’na gidebileceğini öğrendiğinde ise ortaokul dönemindeymiş. Liseyi bitirdikten sonra 2-3 yıl süreyle Türkiye ile Ortadoğu ülkelerini gezdikten sonra Danimarka’ya geri dönüp tiyatro okuluna başlamış.  

“Borgen” dizisinde bir Türkiye kökenli olarak rol almasıyla ilgili “Danimarka’da yaşayan göçmen yeni nesilin çok çeşitliliğin bir yansıması olarak dizilerde, filmlerde ve tiyatro sahnelerinde yer almaları ‘Ben de toplumun bir parçasıyım’ ya da ‘Yaşadığım bu topluma bir şeyler veriyorum’ demenin bir başka yolu. Bu anlamda önemli ve memnuniyet verici diye düşünüyorum” diyor. Borgen’de siyasilere yöneltilen eleştiriler konusunda ise “Politikacıların siyaseti hakimiyet mücadelesi için kullandıklarına sık rastlıyoruz ancak sorunları çözmeye ve sonuç almaya yönelmeleri ise seyrek” diyor. Türk izleyicilerin, diziyi ve oynadığı rolü beğeneceklerini umduğunu söylüyor ve ekliyor: “Gerçekten heyecan verici karakterler barındırmanın yanında dizi, Danimarka’da siyasetin nasıl yürüdüğünü ortaya koyuyor.” 

Haberin Devamı

Sağlanmak Türkiye’de ne kadar tanındığını bilmese de şöhret olmanın Danimarka’da, Türkiye’ye göre daha rahat olduğuna işaret ediyor ve “İnsanlar yolda Kraliçe’yi görse ‘merhaba’ diyebiliyor” örneğini veriyor. Kendisinin şöhretle ilişkisini ise şöyle tarif ediyor: “10 yıl önceye nazaran şimdi daha rahatım diyebilirim. Eskiden sokakta yürürken bana ‘Bu rolde çok iyiydin’ dendiğinde utangaçlık gösterirdim.” 

Sağlanmak’ın hayattaki en büyük zevklerinden biri seyahat etmek. Kosta Rika ve Guatemala’da iki buçuk ay süren seyahatinden henüz dönmüş. Bir sonraki durağının neresi olacağını ise henüz bilmiyor; çünkü spontane seyahat etmeyi ve daha önce görmediği, merak ettiği ülkelere gitmeyi tercih ediyor. Türkiye’ye ise en son 4 yıl önce gelmiş ve İstanbul, İzmir ve Bodrum’u ziyaret etmiş. Türkçeyi günlük hayatta kullanmadığı için Türkçe konuşan biriyle sohbet ettiğinde kendisini eksik hissettiğini söylüyor, “Ama Türkçe’yi iyi anlıyorum” diye ekliyor. Danca, İngilizce ve Almanca bilen Sağlanmak, bir yandan da İspanyolca öğreniyor. Bugünlerde en çok dert ettiği konuların başında ise iklim krizi geliyor: “İklim krizinin bugün geldiği noktada ekonomi ve sanayi büyük rol oynuyor. Bu probleme siyasilerin çözüm üretememesi ise artık bıkkınlık veriyor.” 

Haberin Devamı

“Oyuncu olacağımı biliyordum”

Diyalog elçisiydi

Özlem Sağlanmak 2008 yılında, TV dizisi “Yallahrup Færgeby” yazarı Nanna Westh ile birlikte Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı’nın elçisiydi. Dizideki on sanatçıdan biri olarak, 2009’da Reumert Yetenek Ödülü’nü aldı. Danimarka gettosunda yaşayan ve tutuklanan bir çocuğun annesi olan Abia’yı oynadığı, 2020 tarihli aksiyon gerilim filmi “Shorta”daki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında Robert Ödülü’nü kazandı.

Haberin Devamı

Haber spikerini canlandırıyor

2010-2013 yıllarında üç sezon olarak yayınlanan politik drama dizisi ‘‘Borgen’’, uzun bir aradan sonra yeni sezonuyla Netflix yapımı olarak izleyiciyle buluştu. Danimarka’nın ilk kadın başbakanı seçilen Birgitte Nyborg’u anlatan hikâyesiyle dikkat çeken yapımın yeni sezonunda oyuncu Özlem Sağlanmak bir haber spikerini canlandırıyor.