Pazar Saç dökülmesinden nasıl kurtulabilirsiniz?

Saç dökülmesinden nasıl kurtulabilirsiniz?

20.08.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Bazı kronik hastalıklar, vitamin eksiklikleri, yanlış kozmetik kullanımı, hormonal sebepler yüzünden saçlarınız dökülüyor olabilir. Hedefe yönelik tedavilerle saç dökülmesini adım adım azaltabilirsiniz.

Saç dökülmesinden nasıl kurtulabilirsiniz

Didem Seymen - Yaz aylarında yıpranan saçlarımız özellikle de sonbaharda mevsim geçişleriyle birlikte daha da dökülecek. Saç dökülmesi sorununuzu çözüme kavuşturabilmek için önce nedenini bilmeniz gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Okan, saç dökülmesinden nasıl kurtulabileceğimizin yollarını anlattı…  

Haberin Devamı

Saç büyümesinin üç ana evresi vardır. Saçın büyüdüğü, çoğaldığı dönem anagen, gerilemeye geçtiği dönem ketogen ve döküldüğü dönem telogen evre olarak isimlendirilir. Telogen evre kılların dinlenme dönemidir. Bu dönem ortalama 30-90 gün sürer ve kıllar bu dönemde dökülür.   

Bir kişinin günde yaklaşık 100 saç telinin dökülmesi normaldir. Bu sayının aşırı miktarda artması saç dökülmesi olarak kabul edilir. Saç dökülmesi farklı nedenlere bağlı olarak gelişir. Erkek tipi dediğimiz hormonal ya da genetik nedenli dökülme, telogen dökülme diye isimlendirilen genel saç dökülmesi, saçlı deride bulunan hastalıklardan kaynaklanan dökülme ve saça uygulanan yanlış kozmetiklerin neden olduğu saç dökülmeleri bu nedenlerin en önemlileridir. 

Haberin Devamı

Çinko seviyesine baktırın 

Telogen dökülme diye isimlendirilen dökülmede saçın genelinde dökülme görülür. Telogen döneme giren kıl köklerinde fazlalık olur. Besinsel eksiklikler, sıkı diyet, hormonal sorunlar,  ateşli hastalıklar, akut kan kaybı, kullanılan bazı ilaçlar, tiroid bezi hastalıkları, kronik hastalıklar bu tip dökülmeye neden olan sebepler arasındadır. Genel saç dökülme şikayeti olan hastalarda demir, vitamin B12, folik asit, çinko, biotin, D vitamini, bazı romatolojik hastalıklar ile ilişkili testler istenilebilir. Stresin de bu tip dökülmenin oluşmasında etkisi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. 

Erkek tipi dökülme hormonların etkisi ile gelişen genetik kökenli dökülmedir. Androjen hormonların etkisi altındadır,  kalıtsal yapı da gelişmesinde etkilidir. Kadınlarda saçın tüm alanında açılma olarak görülür; erkeklerde alından başlar, iki yanda belirginleşir ve saçın üst kısmında seyrelme olarak görülür. Erkeklerde çoğunlukla 20-30’lu yaşlarda görülmeye başlar ancak ileri yaşlarda da başlayabilir.  

Hormonal bozukluk olabilir  

Kadınlarda hormonal bazı sorunlar bu tip dökülmeye neden olabilir. Erkek tipi dökülme sorunu olan kadın hastalarda hormonal bozukluk olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle erkeklik, böbrek üstü bezi, tiroid ve süt hormonu ile ilgili araştırmalar yapılmalı, bu sorunlara yönelik tedavi başlanmalıdır.   

Haberin Devamı

Saçlı deriye yerleşen bazı hastalıklar kıl köküne zarar vererek kılların dökülmesine sebep olur. Saçlı deriyi tutan hastalıklarda saçta dökülme dışında kızarıklık, kaşıntı, pullanma, kepeklenme gibi başka yakınmalarda bulunur. Bu tip dökülmede tanının erken konulup hemen tedaviye başlanması önemlidir. Tedavideki gecikme kalıcı kıl kayıplarına neden olabilir. Tedavinin erken başlaması hastalığın ilerlemesini engelleyerek sağlam saçların korunmasına yardımcı olur. Saça uygulanan harici maddeler saç köklerine zarar vererek dökülmeye neden olurlar.  Saç boyaları, düzleştiriciler, saç jöleleri ve saç köpükleri uzun süreli ve sık kullanıldıklarında saçın kırılganlığını artırarak dökülmeyi artırırlar. 

Mezoterapi ve PRP etkisi 

Saç dökülmesini azaltmak için uygulanan yöntemlerden bir tanesi de saç mezoterapisidir. Saç mezoterapisi ile saçın ihtiyacı olan vitamin, mineral ve kan dolaşımını arttırıcı ilaçlar direkt saç diplerine enjekte edilir. Anestezi gerektirmeden uygulama yapılır. Başlangıçta sık uygulama yapılırken ilerleyen seanslarda aralar uzar. Emin ellerde yapılması gerekir. Tedavi tamamlandığında dökülmede azalma görülebilir. Saç dökülmesi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem PRP’dir. PRP işleminde kandaki büyüme faktör bileşenleri belirli yöntemlerle saflaştırılır. Ardından saçlı deriye zerk edilir. Amaç saçlı deride kan dolaşımını artırmak ve saç tellerinin büyümesini sağlamaktır. Belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. 

Haberin Devamı

Önce dökülmenin tipi tespit edilir

Saç dökülmesi ile başvuran bir hastada önce saç dökülmesinin çeşidi tespit edilir. Hangi tip saç dökülmesi varsa ona uygun araştırma yapılır. Genel saç dökülmesi ile başvuran bir hastada olası bir neden açısından birtakım kan testleri istenilir.   

Saçlı derideki bir hastalığın neden olduğu dökülmeden şüpheleniyorsa saçlı deriden biyopsi alınır ve hastalığın teşhisi konulur. Hastalığa yönelik tedavi ile yeni kıl köklerinin zarar görmesi engellenmiş olur. 

Haberin Devamı

Hastaların kullanmış olduğu saç ürünlerinin ayrıntılı hikayesi alınır. Yanlış saç ürünü kullanımı mevcutsa hastanın kesmesi tavsiye edilir.