Pazar Sağlıklı yarınlar için HIV testi farkındalığı

Sağlıklı yarınlar için HIV testi farkındalığı

26.11.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

HIV alanında test farkındalığının artırılmasını hedefleyen ve her yıl kasım ve mayıs aylarında yılda iki kez olmak üzere gerçekleşen Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında  Gilead’ın ev sahipliği, Okan Bayülgen’in moderatörlüğünde hekim dernekleri ve konuyla ilgili STK’lar, DADA Sahne’de bir etkinlikte bir araya geldi.

Sağlıklı yarınlar için HIV testi farkındalığı

“Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası ” ile  toplumdaki farkındalığın artırılması hedefleniyor. Hafta kapsamında , test yaptırmak isteyenlerin ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden test yaptırabilecekleri yerler ve bilgileri paylaşılarak, Sağlık Bakanlığı’nın toplumu HIV enfeksiyonuna yönelik risklerden koruma hedefine hizmet edilecek.

Haberin Devamı

KLİMİK’ten Dr. Asuman İnan  “Geçmiş yıllarda dünya çapında artmış olan HIV enfeksiyonunun yayılımı günümüzde pek çok ülkede kontrol altına alındı. Artık biliyoruz ki viral yük belirlenemeyen düzeydeyse HIV’in cinsel yolla bulaşma olasılığı yoktur. Buna Belirlenemeyen=Bulaştırmayan diyoruz.  Bu sayede HIV ile yaşayan kişilerin virüsü bulaştırma risklerinin neredeyse sıfıra indiği ve doğal yollarla çocuk sahibi olabildikleri kanıtlanmıştır” diyor. ENFEKDER’den Dr. İftihar Köksal yayılma eğilimine dikkat çekiyor: “Türkiye, tedaviye erişim ve tedavide başarılı ancak, test ve tanıda hedeflerin maalesef gerisinde. Ayrıca dünya çapında azalma trendine girdiği halde ülkemizde hala yayılma eğiliminde HIV enfeksiyonunun genç yaşlarda da saptandığını görüyoruz.”