Pazar Scarlett’ten dokuz şarkılık aşk hikayesi

Scarlett’ten dokuz şarkılık aşk hikayesi

31.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tom Waits şarkılarını yorumladığı ilk albümünün ardından Scarlett Johansson şimdi de Serge Gainsbourg- Brigitte Bardot ikilisinin etkisinde bir aşk hikayesi anlatacak

Scarlett’ten dokuz şarkılık aşk hikayesi

Woody Allen sizi gözdesi ilan ediyor ve filmlerinde baş köşeye oturtuyorsa, Tom Waits şarkılarınızı yorumlamanıza izin veriyorsa, David Bowie size vokal yapıyorsa ve albümünüzle NME, Guardian, Q gibi prestijli yayınlardan 3-4 yıldız alabiliyorsanız sıradan biri olmadığınız kesin.
Scarlett Johansson 25 yaşında ve bunlarla yetinmeye niyetli değil gibi duruyor. Şu aralar müzik basınında sıkça kendine yer bulan haber, Johansson’un besteci ve şarkıcı Pete Yorn ile birlikte kaydettiği “Break Up” isimli albüm. 8 Eylül’de piyasaya çıkacak ama şimdiden ilk single’ları “Relator” internet üzerinde yayımlandı bile.
Pete Yorn daha ziyade Amerika’da tanınan bir besteci ve şarkıcı; pek çok film ve diziye şarkılarını vermiş, besteler yapmış biri.
Peki olaylar nasıl gelişiyor da bu ikili bir araya geliyor? Hikaye garip ama gerçek.
 Yorn bir insomnia dönemi geçiriyor. Bir hafta uyuyamıyor ve bu durum yaratıcılığını kamçılıyor. Gecelerden bir gece “Serge Gainsbourg ne kadar da baba bir adam. Üstelik Brigitte Bardot ile yaptığı düetler de ne kadar harikaymış” diye düşünüyor. Ve o noktada bu ikilinin yarattığı atmosferi yansıtacak besteler yapmaya karar veriyor.
Ama Brigitte Bardot kim olacak? O anda Yorn esnemeye başlıyor, gözleri kapanıyor, tatlı bir uyuşukluk vücudunu ele geçirmeye başlıyor. Insomnia bitiyor. Derin bir uykunun ardından Scarlett Johansson’u rüyasında görüyor ve hemen teklif götürüyor. Rolling Stone’un aktardığı bilgilere göre durum bu. Biz bu duruma Türkçede “Rabbime sordum, Scarlett dedi” diyoruz.
Bu albüm Serge Gainsbourg ve Brigitte Bardot ikilisine odaklanıyor. Özellikle 1967 ve 1968 tarihlerinde yaptıkları iki albüm “Bonnie and Clyde” ile “Initials”a. Hem tasarım, hem müzik tarzı, hem sözler, hem de bir dönemin belli özelliklerini yansıtmaları açısından klasik olmuş albümler bunlar.
“Break Up” bir ilişkinin seyrini anlatan şarkılardan oluşuyor. Dokuz şarkıda gayet fırtınalı bir aşk hikayesinin başlangıcını, seyrini ve sonunu izliyoruz.  

Meğer üç yıl önce kaydedilmiş
Aslında “Break Up” teknik olarak Johansson’un ilk albümü. Çünkü Tom Waits şarkılarını yorumladığı, 2008 tarihli “Anywhere I Lay My Head”den iki yıl önce, 2006’da kaydedilmiş aslında.  Ama hem Johansson hem de Yorn arada solo albümler çıkardıklarından, proje 2009’a kalmış.
Şu sıra retro işler her zamankinden daha moda. Punk yıldızlarının caz ve şansonlar söylemeye giriştiği, eski grupların birleşip turneye çıktığı, “Beggin’” gibi 60’lardan kopup gelen şarkıların hit olduğu, Türkiye’de de klasik yerli pop şarkılarının yorumlandığı, unutulmuş melodilerin özenle tekrar servis edildiği bir dönemdeyiz. Bu noktada projeyi anlamak daha kolay. 60’ların ruhu, bugünün bakış açısıyla...
Bir de not: Gainsbourg’un klasiklerinden “Je t’Aime... Moi Non Plus” aslında Birkin ile yaptıkları albümde yer aldı ama bu şarkıdaki meşhur orgazm bölümünde vokallerde Bardot vardı.  Scarlett neyi nasıl yaptı, kayıtlarda ne kadar ileri gitti, bunu ancak 8 Eylül’de albüm yayımlandığında öğreneceğiz. O zamana kadar kutuya bir göz atıp fikir edinmekte fayda var. 

Scarlett’i dinleyin!
“Anywhere I Lay My Head”
Scarlett Johansson’un Tom Waits’in şarkılarını yorumladığı albüm kimileri için hayal kırıklığı, kimileri içinse bir film yıldızının müzisyenliği başarabileceğine dair bir kanıt. Müzik basını da ikiye ayrılmış; bir kısım mükemmel, kalanlar uzak durun demişti. Bir dinlemekten zarar gelmez.

Haberin Devamı

“Relator”
“Break Up” albümünün geçenlerde internete sunulan ilk şarkısı, www.thebreakupalbum.com adresinde dinlenebiliyor.

iTunes Live Session
Scarlett Johansson’un yakın zamana ait canlı performansını iTunes’dan satın alarak izleyebilirsiniz.