Pazar Şöhretin bedeli esaret: Ultra lüks ada yaşamı

Şöhretin bedeli esaret: Ultra lüks ada yaşamı

20.08.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

İnsan sosyal bir hayvan ise ada yaşamı pek de bize uygun değil ancak ünlü bir milyarder iseniz durum farklı; Miami’de milyarderler sığınağı olarak bilinen Indian Creek adasının yeni sakini Jeff Bezos için olduğu gibi

Şöhretin bedeli esaret: Ultra lüks ada yaşamı

Ege Doğaç Erdoğan -  Ada sendromu kıtada yaşayan canlılar ile ada canlıları arasındaki morfolojik, ekolojik, ve fizyolojik farklılıkları açıklar. Adada yaşamak gerçekten de bambaşka bir duygu. İnsanlarda da bunun psikolojik etkileri gözlemlenir. Dış dünyadan kopukluk, kendini kapana kısılmış gibi hissetme ada yaşamının insanlara etkileri arasındadır. Ulaşım teknolojileri artık güneş sistemimizin en ücra köşelerine ve hatta ötesine araç gönderecek kadar gelişmiş olsa da dört tarafı deniz kaplı bir konumda yaşamak ilkel içgüdülerimizi tetikler. Tabii madalyonun ters yüzünden bakarsak kendini izole etmek isteyenler için ise ideal yerlerdir. Özellikle ünlü simalar için rahatça dolaşabildikleri, ünlü olmadan önceki hayatlarını bir nebze olsun yaşayabildikleri bir fırsat sunar adalar. Son olarak Amazon’un kurucusu Jeff Bezos Indian Creek isimli adada 68 milyon dolarlık bir malikane satın aldı. Gözler tekrardan “milyarderler sığınağı” (billionaires’ bunker) lakabı takılan adaya yöneldi.  

Haberin Devamı

Klişe deyimlerden ‘ev seçme, komşu seç’ Indian Creek için söylenmiş olsa gerek. Bezos’un yeni komşuları arasında Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump, Tom Brady, Gisele Bündchen gibi isimler bulunuyor. Adanın eski ev sahipleri de çok bilinen isimler. Örneğin geçtiğimiz sene Victoria’s Secret modeli Adriana Lima evini 40 milyon dolara Kolombiyalı bankacı Jaime Gilinski’ye satmıştı. Ivanka Trump’ın ise 30 milyon dolar karşılığında Julio Iglesias’ın evini satın aldığı biliniyor. Bir başka süpermodel Gisele Bündchen  eski eşi Tom Brady ile beraber 17 milyon dolara aldıkları malikaneyi tamamen yıkarak yerine çevreye duyarlı bir akıllı ev yaptırmıştı. Bezos’a gelecek olursak, 1965 yılında inşa edilen malikane deniz kıyısında 2.8 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor. Bezos’tan önce evin sahibi MTM Star International Corp. şirketinde yöneticilik yapan Tulia Soucy de Gonzalez Gorrondona 1982 yılında 1.4 milyon dolara konutu satın almıştı. Evin üç yatak odası, muazzam genişlikte bir bahçesi ve özel havuzu bulunuyor.  

Haberin Devamı

İzole ve korunaklı  

Adayı tam bir ‘kurtarılmış bölge’ diye nitelendirebiliriz. ABD’nin Florida eyaletinin Miami şehrindeki Miami Beach’de konumlanan bu küçücük toprak parçası sanki bambaşka bir ülke gibi. Kendi yerel yönetimine ve hatta polis departmanına sahip ada çok sıkı bir şekilde korunuyor. Deniz yoluyla davetsiz misafirlerin girmemesi için lazerli güvenlik sistemlerinin kurulması planlanıyor. Adanın ortasında büyük bir golf sahası mevcut. 300 hektarlık alanda sadece 34 konutun yer aldığı ada dünyanın en seçkin adası olarak anılıyor ve zaten milyaderler sığınağı denmesinin sebebi de dış dünyadan tamamen izole ve korunaklı bir hayatın yaşanıyor olması. 

Adaya giriş çıkışlar için sadece tek bir köprü bulunuyor ve köprüde adanın kendi polisi 7/24 nöbet tutuyor. Aslına bakarsanız gönüllü olarak ada sendromunu yaşamak isteyenlerin mesken tuttuğu bir yer burası. İnsan sosyal bir hayvan ise ada yaşamı pek de bize uygun değil zira diğer canlıların deneyimlediği ada sendromu bizler için de geçerli. Fakat çağdaş yaşamın kaosu, ünlü olmanın beraberinde getirdiği sıkıntılar o kadar büyük ki işte bunun bedelini herkesten kaçmak zorunda kalarak ödemek zorunda kalıyorlar. Sonuçta her kazanç bir kaybediş ise, ultra lüks, süper korunaklı bir yaşam sürmenin maliyeti de doğduğu büyüdüğü sokaklarda insanın rahat adım atamıyor olması diyebiliriz. 

Haberin Devamı

Diğer ultra lüks adalar

Indian Creek dünyada süper zenginlerin uğrak noktası olan tek ada değil elbette. Maldivler’de bulunan Cocoa Adası yeryüzünde ziyaret edilecek en pahalı yerlerden biri olma özelliğini taşıyor. Yumaşacık kumu, turkuaz deniziyle dünya üzerinde bir cenneti andıran adada gecelik en ucuz konaklamanın bedeli 750 dolar. Maldivler’deki en egzotik yer olarak bilinen ada, lüks balayı tatili yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden. Pahalı turizm denince akla Maldivler ile beraber ilk gelen konumlardan birisi de Seyşeller. Adalardan oluşan bu ülke açık bir şekilde sadece ultra lüks tatil yapmak isteyenler tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Seyşeller’in en lüks tatil yeri ise Fregate Adası. Özel lüks resortlar, yedi ayrı kumsal ve çeşitli su sporlarının yapılabildiği adada en uygun gecelik konaklama ücreti 3 bin doların üzerinde!