Pazar Sonbahar bitmeden

Sonbahar bitmeden

19.11.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Kış kendini iyiden iyi hissettirirken İstanbul’un her bir yanı edebiyattan sinemaya, modadan anatomiye uzanan sergilere farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. İşte İstanbulluların ya da kasım ve aralık ayları için İstanbul’da olmayı planlayanların ajandasına not etmesi gereken etkinlikler.

Sonbahar bitmeden

Oyunu kadınlar yazıyor

Haberin Devamı

Devlet Tiyatroları’nın geçtiğimiz yıl ilkine imza attığı Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Festivali başladı. Türkiye’den 6, yurt dışından 6 olmak üzere, yazarı kadın olan toplam 12 farklı tiyatro oyunu Atatürk Kültür Merkezi ve Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahneleri’nde seyircilerle buluşuyor.

Sonbahar bitmeden

26 Kasım’a kadar sürecek festivalde Küba, Bulgaristan, Tataristan, Moldova, Gürcistan, Yunanistan ve Türkiye’den seçilmiş oyunlar sahnelenecek.

Sonbahar bitmeden

Günleri, sergisi ve sözlüğü ile Bilge Karasu

Türk edebiyatının en özel ve ayrıksı kalemlerinden Bilge Karasu’yu geçtiğimiz yıl hazırlanan podcast serisiyle pek çok kişi daha yakından tanıma fırsatı bulmuştu. Bu yıl 17-18 Kasım’da düzenlenen ve 24 Kasım’da tamamlanacak Bilge Karasu Günleri yazara geniş bir bakış sunuyor. Sanat Kritik ve Metis Yayınları ortaklığıyla hazırlanan Bilge Karasu Günleri’ne Karasu’nun çoğu ilk kez görülebilen çeşitli fotoğraf, çizim ve el yazı örneklerinin yer aldığı Bilge Karasu Sergisi eşlik ediyor. Sergi 15 Aralık’a dek Avrupa Pasajı’nda görülebilir. Bilge Karasu Günleri’ne paralel olarak hazırlanan Bilge Karasu Sözlüğü de Sanat Kritik Yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu.

Haberin Devamı

Sonbahar bitmeden

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Sadberk Hanım Müzesi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıldönümünü kadın ve moda temalı bir sergiyle kutluyor. 29 Ekim’de kapılarını açan “Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminden Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Kadın Kıyâfetleri” sergisi 17 Mart 2024’e kadar Abdülmecid Efendi Köşkü’nde görülebilecek.

Sonbahar bitmeden

Küratörlüğünü Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi ile Sanat Tarihi Uzmanı Dr. Şebnem Eryavuz ve Bahattin Öztuncay’ın üstlendiği, tasarımını Dr. Umut Durmuş’un gerçekleştirdiği sergi, pazartesi günleri hariç 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. “Mâzîden Âtîye Zarâfet” sergisinin ön planında 19. YY’da saraylı ve şehirli kadınların Avrupa modasını takip etmesiyle başlayan ve Cumhuriyet’in ilanıyla hız kazanan kıyâfet dönüşüm süreci, arka planında ise kadınların çağdaş yaşamdaki rolleri ve elde ettikleri haklar irdeleniyor. Cumhuriyet’in 100. yılına istinaden sergide 100 eser yer alıyor.

Haberin Devamı

Sonbahar bitmeden

Hayvanların anatomisi

Anatomist Dr. Gunther von Hagens ve küratör Dr. Angelina Whalley tarafından hazırlanan “Body Worlds: Animal Inside Out/ Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi” 1 Aralık’ta Metropol AVM’de açılıyor. Doğal yollarla hayatını kaybetmiş gerçek hayvan bedenlerinin, plastinasyon teknolojisiyle sergilendiği sergide filden zürafaya, keçiden yılan balığına, ahtapottan deve kuşuna kadar 100’den fazla gerçek hayvan bedeni yakından görülebilecek.

Sonbahar bitmeden

Yunan sinemasına Pera’dan bakış

Yunanistan sinemasının yaratıcı yönetmenlerinden klasikleşmiş ve ödüllü filmleri İstanbul’da buluşturan Yunanistan Sineması Günleri ikinci kez İstanbul’da. Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığında düzenlenecek Yunanistan Sineması Günleri, 21-26 Kasım 2023 tarihlerinde Pera Müzesi’nde gerçekleşecek. Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı etkinlikte 60’lardan 90’lara uzanan bir zaman diliminden toplam 24 film, restore edilmiş kopyalarıyla Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Yunanistan Sineması Günleri, Yunanistan belgesel sinemasının dönüm noktası olmuş örneklerini de bir araya getiriyor.