07.03.2021 - 03:01 | Son Güncellenme:
Kaan Yarman
Semla
MALZEMELER
Hamuru için:
8 gram instant maya
120 mililitre ılık su
4 gram şeker
1 adet yumurta
60 gram erimiş tereyağı
120 mililitre ılık süt
500 gram un
4 gram tuz
4 gram toz kakule
Marzipan için:
170 gram çiğ badem
180 gram pudra şekeri
4 mililitre badem özütü
1 adet yumurta beyazı
Kreması için:
200 mililitre krema
20 gram şeker
Yapılışı:
Hamuru için: İlk önce maya-su-4 gram şeker üçlüsünü kazanda karıştırıp 4 dakika kaynaşmalarını bekleyelim. Minikli köpüren karışıma, süt-yumurta-erimiş tereyağını da ekleyelim. Bu minnoşların hepsini 2-3 tur çırpıp iyice samimi olmalarını sağlayalım. Ardından içine unu ve şekeri ekleyip 6 dakika iyice yoğuralım. Son olarak tuzu ekleyip 4 dakika daha yoğuralım. Mayalanması için üstünü örtüp 1 saatliğine kenara park edelim. Hamurun üstüne bastırarak gazını alalım. Toplam 16 beze çıkacak şekilde porsiyonlayalım. Bezeleri tezgâha bastırarak minnoş yuvarlaklar olana kadar yuvarlayalım. Aralıklı olarak tepsiye dizip 30 dakika da burada mayalanmasını bekleyelim. Ardından 2 yumurtanın sarısıyla yuvarlakların her yerini fırçalayalım. 180 derecedeki önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip soğuması için istirahata alalım.
Marzipan için: Bademleri pudra şekeriyle rondoda un gibi olana kadar çekelim. Sonrasında badem özütünü ekleyip biraz daha çekerek hepsinin kaynaşmasını sağlayalım. Son olarak yumurta beyazını ekleyip tek vücut olduklarını anladığımızda tüm karışımı bir streçe sarıp 1 saatliğine buzdolabına park edelim.
Üstü için: Krema ve şekeri iyice kabarana kadar çırpıp sıkma torbasına alalım. Ekmeklerin üstünden minikli kapaklar kesip içlerini marzipanla dolduralım. Üstüne kremamızdan ekleyip kapağını kapatarak afiyetle yiyelim.
Günün manisi
Bugünkü tarif İsveç’ten Semla
Ona hayır diyemezsiniz asla
Lezzeti adeta başa bela
Tadınca olacaksınız müptela