Pazar Tane tane şifa

Tane tane şifa

30.10.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özellikle Asya ve Ortadoğu ülkelerinin mutfaklarında önemli bir yere sahip olan pirinç son derece faydalı bir gıda maddesidir. Yüksek tansiyondan bazı kanser türlerine kadar pek çok sağlık sorununa iyi gelir

Tane tane şifa

tkumeli@milliyet.com.tr Belki de Çinlilerin zayıflıklarının yanı sıra küçük tansiyonlarının hep normal seviyede seyretmesinin sırrı da pirinçtir! Çünkü bir porsiyon haşlanmış pirinçte sadece 80 kilo kalori vardır. Üstelik pirincin içindeki doğal tuzların azlığı vücuttan su atılmasına yardımcı olur. Böylece vücut su tutmaz, şişkinlik (ödem) oluşmaz. Binlerce yıldan beri insanoğlunun temel besin kaynaklarından biri olan pirinç, tüm Güney ve Doğu Asya memleketlerinin vazgeçilmez gıdasıdır. Bizim gibi bol yağda değil de, sade suda haşlayarak yedikleri pirincin yanı sıra bol miktarda deniz ürünleri ve soya fasulyesi türevleri Çinlilerin mutfağının ana besinidir. Pirinç ya doğrudan tohumlarla ya da fidelerle yetiştirilir. Pirincin hasatı tavaların suyu boşaltılarak kuru ortamda yapılır. Hasadın ardından elde edilen ürün kabukları çıkartılarak parlatılır ve beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülür. Tanelerin görünümünü düzeltmek için yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden olur. Çünkü bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein, yağ, B1 vitamini, nikotinik asit, B2 vitamini, demir ve kalsiyum bakımından zengin dış katman kaybolur, geriye yalnızca nişasta bakımından zengin taneler kalır. Bu yüzden hem daha besleyici oluşu hem de kanımıza daha uzun süre karışması nedeniyle kepekli pirinç tercih edilmelidir. Kepekli pirinç tercih edilmeli Büyük bir bölümü pilav olarak tüketilen pirinç özellike Asya ve Ortadoğu mutfaklarında önemli bir yer tutar. Türkiye'de en çok pilav, çorba, dolma ve sütlü tatlı yapımında kullanılır. Pirinçten ayrıca un ve nişasta da elde edilir. Pirinç unu daha çok dondurma ve pasta sanayiinde kullanılan bir üründür.Pirinç hastaların beslenmesinde önemli bir yer tutar. Ayrıca tansiyon düşürücü özelliği vardır. Sodyum ve potasyumdan yoksundur. Dolayısıyla böbreklerinden, kalp yetersizliğinden ve ödemden rahatsız olanlar için eşsiz bir besin kaynağıdır.Pirincin posa içeriği arttıkça sindirimi gecikir ve glisemik yanıtı da düşük olur. Kepekli besinlerin saflaştırılmış besinlere oranla glisemik indeksleri (bir besinin kan şekerini etkileme düzeyi) düşüktür. Örneğin kepekli ekmek, çavdar ekmeği, kepekli pirinç, kepekli spagetti, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi, iç bakla gibi. Bu nedenle diyabette, kalp hastalıklarında, hazımsızlık problemlerinde ve formunu korumak isteyenlerde kepekli pirinç kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Kepekli pirinçte B1, B2, B6, PP, E ve F vitaminlerinden başka potasyum, fosfor, kalsiyum, flor gibi değerli mineraller ve 12 çeşit aminoasit bulunur. Ayrıca kepekli pirinç sıvıyı kendine çeken bir tahıldır. Bu nedenle dokulara yerleşmiş olan tuzu da beraberinde sürükleyerek bedeni toksinlerden arındırır. Böylece dolaşım sisteminin, kalbin ve böbreklerin yükünü hafifletir. Kalın bağırsak kanserini önler, gırtlak, deri ve sidik torbası kanserlerine karşı vücudun direncini artırır. Atardamardaki yağları temizler, yüksek tansiyonu düşürür.Kepekli pirinç çocuğunuzun sağlığında da etkilidir; inek sütüyle beslenen bebeklerde anne sütü eksikliğini giderir, içerdiği aminoasitle gerekli enerji ve proteini bebeğinize verir. Kalbin yükünü hafifletir Aromasıyla yemeklerimize tat veren nanenin vücudumuza birçok faydası bulunuyor. Hazmı kolaylaştırıcı, mide ve bağırsak gazını giderici, ishali önleyici, ateş düşürücü, sakinleştirici özelliğinin yanı sıra özellikle soğuk algınlığı, nezle ve gripte iyi geliyor. Karaciğer yetersizliğini giderici, mide bulantısı, bağırsak spazmı, astım, bronşit, kusma, migren, uykusuzluk, baş dönmesi, dil tutukluğu, felç ve çarpıntıyı önleyici etkisi var. Ayrıca bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı oluyor. Ancak mide ülseri ve gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır. Nane birçok derde deva haftanın besini Malzemesi: 2 su bardağı pirinç, 4 su bardağı hindi suyu, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 orta boy soğan, 1 çorba kaşığı tepeleme fıstık, 1 çorba kaşığı tepeleme kuşüzümü, 1 su bardağı haşlanıp ayıklanmış kestane, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet hindi ciğeri.Yapılışı: Pirinci tuzlu sıcak suda bir-iki saat ıslatın. Soğanları ince ince kıyıp sıvıyağda fıstıkla beraber pembeleştirin. Pirinci iyice yıkayıp süzün, soğanlı fıstığın içine atıp biraz daha çevirin. Suyunu ilave edip kuşüzümü, kestane, baharat ve tuzunu koyun, harlı ateşte kaynatıp altını kısın, suyunu çekinceye kadar pişirin. Üstüne peçete kağıdı koyup ağzını kapatın, yarım saat dinlendirdikten sonra servis yapın. Kestaneli iç pilav