Pazar Tarım ve turizm el ele, Ege zirveye...

Tarım ve turizm el ele, Ege zirveye...

24.09.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Ege Türkiye’nin hem tarım, hem turizmde gözbebeği... Şimdi tarım ve turizm el ele vererek başarıyı katlamaya hazırlanıyor. Ege’nin duayen iş insanlarından Işınsu Kestelli bunun yol haritasını çiziyor.

Tarım ve turizm el ele, Ege zirveye...

SANEM ARMAN- Güney Ege’de ‘Sarı Yaz’ zamanı... Alaçatı kuvvetli rüzgârlardan önce sakin ve dingin günlerini yaşıyor. Sokakları yürünemez hale getiren kalabalıktan eser yok. Sağlı sollu mekânlardan birbirine karışan müzik sesleri gelmiyor artık. Okulların açılmasıyla birlikte yaşanan şehre dönüşle, arnavut kaldırımlı sokaklarda ferah ferah yürümenin keyfi başka. Güneşin içimizi ısıttığı bir öğle vakti Işınsu Kestelli’nin evine konuk oluyoruz. Kestelli, Türkiye’nin ilk ve dünyanın en eski borsalarından İzmir Ticaret Borsası’nın 17 yıldır başında. Birden fazla şapkası olan Kestelli aynı zamanda TOBB’un ilk kadın yönetim kurulu üyesi. Tarımın ve turizmin artık daha fazla yan yana geldiğini günümüzde bizi bir araya getiren de bu adımlar oluyor...

Haberin Devamı

Tarım ve turizm el ele, Ege zirveye...

Dönüşümün son halkası

İzmir Ticaret Borsası 130 yıllık köklü geçmişiyle yeni vizyonunun merkezine çiftçi-ürün ilişkisi, eğitim ve markalaşmayı alıyor. Bunlar “tarımın servetini dönüştürmek” stratejisinin 3 ayağı. Tarım ürünlerinin markalaşmasını hedefleyen “Ege Gastronomi Projesi” de bu dönüşümün son halkası.

Proje kapsamında Ege’nin farklı bölgelerinde, ürünlerden üreticilere, esnaftan yiyecek içecek sektörüne kadar geniş bir yelpazede çalışan bir sosyal kalkınma kooperatifi kuruluyor. Kamu ve özel sektörün desteğiyle hayata geçen İzmir Tarım Teknoloji Merkezi bu platformun yenilikçi faaliyetlerinden biri.

Kestelli sohbetimizde İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin Türkiye’nin tarım alanındaki ilk ‘yaşayan laboratuvarı’ olduğunu söylüyor. Bilişim odaklı tarım teknolojilerini sahadaki çiftçilerle buluşturacak merkez Kasım 2023’te İzmir Menemen’de girişimcilere kapılarını açacak. Işınsu Kestelli, 2022’de Türkiye’de ilk defa bir borsa tarafından kurulan Borsa Eğitim Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı’nın kurucu başkanı olarak, tarımın genç kuşaklar arasında daha fazla ilgi görmesini sağlayacak adımların peşinde. Gelecekte de tarım teknolojileri ile ilgili bir üniversitenin temellerini atmanın hayalini kuruyor. Bir başka hayali de eski sakinlerden olduğu Alaçatı ile ilgili. Alaçatı’daki evinde geçirdiği pandemi döneminde KestelINN Alaçatı’nın temelleri atılıyor. Kapılarını kısa süre önce açan otelin sanatla baş başa kaldığınız 7 odası var.

Haberin Devamı

Tarım ve turizm el ele, Ege zirveye...

Kapılarını yeni açan Alaçatı’daki otelin odalarında sanat eserleri yer alıyor.

Her birinde Bedri Rahmi Eyüboğlu’dan Abidin Dino’ya sanatçıların eserleri sergileniyor. Oteli; mimarı aynı zamanda bir Alaçatı aşığı olan Hakan Ezer’le birlikte gezerken dekorasyondaki dil bütünlüğü kendini hissettiriyor.

Tarım ve turizm el ele, Ege zirveye...
Otelin servis alanlarında geri dönüşümden elde edilmiş ve doğada çözülebilen ürünler kullanılıyor.

Sanat otelleri sanatla soluk alabileceğiniz deneyim mekanları ve örnekleri giderek çoğalıyor. Kimi sanat galerisi ile butik otel konseptini bir araya getiriyor kimi de süreli sergilere ev sahipliği yapıyor. Çoğunlukla otel lobilerinde, ortak alanlarda değerlendirilen sanat eserleri KestelINN Alaçatı’nın odalarında eser adı bilgileriyle yer alıyor. Sanat ve doğanın uyumlu birlikteliği mutfakta da kendini gösteriyor. Mutfak Şefi Beste Bağlayan lokal ürünleri mutfağında geri dönüşüm kurgusuyla değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Tarlada davet var

KestelINN Alaçatı’nın Ovacık’ta bulunan Tarla’sının mahsulleri de mutfakta yerini alıyor. Özel davet ve kutlamalar için istikamet tarla. Tarla misafirlerine özel tadımlara da sahipliği yapıyor. Otelin deneyimli Yiyecek İçecek Müdürü Tamer Arslan; bölgenin kendine has aromatik bitki ve meyveleriyle denemeye değer özel tatlar yakaladıklarını belirtiyor.

Tarım ve turizm el ele, Ege zirveye...