Pazar Tıraşsız saç ekimi mümkün mü?

Tıraşsız saç ekimi mümkün mü?

11.02.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Saç ekiminde en çok tedirgin olunan konulardan biri saçların tamamen traş edilmesi. Estetik kaygıları olan kişiler bir süreliğine de olsa tamamen saçsız kalmak istemiyor ve bu sebeple saç ekiminden vazgeçebiliyor. Tıraşsız saç ekimi yöntemi bu estetik kaygının azaltılmasına yardımcı oluyor.

Tıraşsız saç ekimi mümkün mü

Didem Seymen / didem.seymen@milliyet.com.tr - Tıraşsız saç ekimi, hastalara daha kısa iyileşme süreleri ve operasyon sonrası daha az belirgin izler sunma imkanı ile biliniyor. Ancak, operasyonun başarısı birçok faktöre bağlı ve herkes için uygun olmayabilir. Konunun detaylarını Smile Hair Clinic doktorlarından Dr. Mehmet Erdoğan ile konuştuk ve merak edilenleri sorduk...

Haberin Devamı

Tıraşsız saç ekimini kimler tercih edebilir?

Her saç ekimi adayı traşsız ekime uygun değildir. Saç ekimi düşünen kişilerin öncelikle uzman bir doktor ile görüşme sağlayıp bu yöntemin kendisi için uygun olup olmadığını öğrenmesini öneririm. Genelde hastalar kendi yaptıkları araştırmalar sonucu bu yönteme karar vererek başvuruda bulunuyorlar fakat sonrasında hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar. Saç kaybı çok yoğunsa ve donör bölgede sağlıklı saçlar azalmışsa, tıraşsız saç ekimi doğru bir tercih olmayacaktır. Yani tıraşsız saç ekimi için ideal adayın saç dökülmesinin hafif olması gerekir. Bu yöntem az sayıda greftle uygulandığı için ileri derecede saç dökülmesi olan hastalara fayda sağlamaz. Hastanın saç çizgisinde azalma veya şakak incelmesi şikayeti varsa, uygulanacak yöntemlerden biri tıraşsız saç ekimidir.

Haberin Devamı

Bakteri riski olabilir

Bu yöntemin detayları nelerdir?

Bu yöntemde hastalar daha az belirgin yara izlerine sahip oluyorlar ve bu da sosyal hayatlarına daha hızlı dönüş yapmalarına olanak sağlıyor. Yani günlerce evde kalarak uzun süre dinlenmeye gerek yok. Var olan saçlarla perdeleme yapılabiliyor.

Hastalar operasyon sonrasında 15 gün boyunca saçlarını yıkamak zorundalar ve tıraşsız ekimde ekilen saçların zarar görmemesi gerektiği için kimi zaman zorlanıyorlar. Ekim alanını yıkarken küçük vuruş hareketleriyle yıkamalarını öneririm. Bu yöntemde var olan saçlara zarar vermemek için ekim yapmak daha fazla zaman alabiliyor. Bir de var olan saçlar enfeksiyon ve bakteri riskini artırabilir. Burada da doktor tavsiyelerine uyulmalı, doğru bakım yöntemleri uygulanmalıdır.

Donör bölgede saçlar kesilir

Tıraşsız saç ekiminde hangi yöntem uygulanıyor?

Şu an Türkiye’de saç ekiminde uygulanan 2 popüler yöntem var; FUE ve DHI. Fue yönteminde saçlar açılan kanallara ekiliyor, DHI yönteminde ise kanal açılmadan direkt olarak ekim yapılıyor. Her iki yöntem de eğer hasta uygun bir adaysa tıraşsız olarak uygulanabilir. Bunun için uzman bir doktora başvurmalı ve konsültasyon talep edilmelidir. Burada eklemem gereken bir diğer husus ise tıraşsız saç ekiminde sadece ekilecek alan tıraş edilmiyor, alım yapılacak olan donör bölgede saçlar kesiliyor.

Haberin Devamı

Operasyonun başarısını neler etkiliyor?

İlk olarak hastanın bu yöntem için uygun olup olmadığını belirlemek gerekiyor, bunun için de ön analiz şart. Donör alanının yeterliliğine ve hastanın saç kaybında hangi aşamada olduğuna bakılarak karar verilir. Burada hangi tekniğin uygulanacağı da belirlenir. İkinci adım doğru planlama. Hastanın yüz hattına ve yaşına uygun planlama yapılmalı. Hasta klinik araştırmasını iyi yapmalı. Teknolojik altyapı, operasyon sonrası bakım ve iyileşme, komplikasyonların doğru yönetimi başarıyı etkileyen diğer etmenler. Unutulmamalıdır ki her hastanın vücut yapısı, sağlık durumu ve genetik özellikleri farklıdır. Bu faktörler, operasyonun başarısını etkileyebilir ve sonuçların kişiden kişiye değişmesine neden olabilir.

Operasyon öncesi süreçte neler önerirsiniz?

Saç ekimi operasyonu öncesinde, saçların ve saçlı derinin uygun şekilde temizlenmesi ve bakımı yapılmalıdır. Operasyon günü herhangi bir ürün kullanılmamalıdır. Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız operasyon öncesinde doktorunuza bilgi vermeli ve bırakılması gerekiyorsa doktor talimatlarına uyulmalıdır.

Haberin Devamı

Tıraşsız ekimde operasyon sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Operasyon sonrasında saç ekilen bölgedeki cilt hassas olabilir. İlk günlerde bu bölgeyi nazikçe yıkayın ve ovuşturmaktan kaçının. Operasyon sonrasında doktorunuzun size verdiği özel bakım talimatlarını dikkatlice uygulayın. Bu talimatlar, yıkama sıklığı, kullanılacak ürünler ve saçlı deriyle ilgili diğer önemli bilgileri içerebilir. Size önerilen veya kimyasal içerikli olmayan şampuanları tercih edin. Alkol ve sigara kullanımını sınırlayın, hatta bırakın. Bu maddeler iyileşme sürecini olumsuz etkiler.

Kadınlar için de uygun bir yöntem mi?

Kadınlar için daha çok tercih edilebilir bir yöntem aslında. Kadınlarda saç ekimi, bir tedavi olmasının yanı sıra saç çizgisinin düzeltilmesi veya saç hatlarının belirginleştirilmesi gibi estetik hedeflere yönelik de yapılabilir. Bu da çoğu zaman daha az greft sayısı ve bu yöntem için uygunluk demek.  Kişi özellikle uzun saçlı ise donör bölgeyi var olan saçlarıyla kapatarak yara izlerinin görünümünü tamamen yok edebilir.