Pazar Tüp bebekte doğru bilinen yanlışlar

Tüp bebekte doğru bilinen yanlışlar

10.03.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek uygulamaları günümüzde tercih ediliyor. Tüp bebek tedavisi konusunda kulaktan dolma bilgiler ise çiftleri olumsuz etkiliyor.

Tüp bebekte doğru bilinen yanlışlar

Prof. Dr. Gökalp Öner - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Tüp bebek tedavisi aslında her gün gelişen bir teknoloji. Her gün neler yapılabilir diye araştırmalar yapılıyor. Bu anlamda tüp bebek tedavi sürecinde doğru bilinen yanlışları derledim…

Haberin Devamı

- Çikolata kisti olan kadınlarda uzun tedavi protokolleri yerine kısa tedavi protokollerinin de etkin olduğu, ayrıca tüp bebek öncesi çikolata kistine yönelik cerrahi işlemlerin tüp bebek sonuçlarına olumlu etkisinin olmadığı gösterildi.

- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ile tekrarlayan düşüklerin birbirine benzer nedenlerden olduğu ve ilk sıradaki nedenin pıhtılaşma bozukluklarından değil, embriyonun genetik yapısının bozuk olmasından kaynaklandığı gösterilmiştir.

- Tüp bebekte başarıyı artırmak için herkese “genetik tanılı tüp bebek” değil ama “yapay zekâlı embriyo” seçiminin önerilebileceği belirtilirken, ileri kadın yaşında halen en güvenilir yöntemin ise genetik tanılı tüp bebek olduğu bildirilmiştir.

Haberin Devamı

- 38 yaşından ileri yaştaki kadınlarda ikiden fazla tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ve genetik bozukluk öyküsü olanlarda klasik tüp bebek yerine genetik tanılı tüp bebek önerilmektedir.

- Tüp bebek başarısını artırmada vajendeki iyi bakteriler embriyonun tutunmasında önemli iken bilinenin aksine probiyotik tüketiminin çok etkin olmadığı, vajinal laktobasil içeren fitillerin daha etkin olduğu bildirildi.

- Donmuş embriyo transferlerinin tüm dünyada giderek arttığı ve yeni yöntemler sayesinde embriyolara zarar gelmeden çözülebildiği gösterilmiştir.

- Donmuş embriyo transferlerinin de kişiselleştirilmesi ve klasik tedavi protokollerinin hormonlar ile kontrol edilip gerekirse değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

- Embriyo dondurma ile tüp bebekte en çok korkulan komplikasyon olan OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) artık görülmezken yeni tanımlama olarak “aşırı uyarılmış yumurta” tanımlanması yapılmıştır.

- Embriyonuzun genetiğe gitmesi ve normal gelmemesi bir sonraki genetik tanının bozuk geleceği anlamına gelmez. Genetik tanılı tüp bebekte de yaş aralığına göre normal gelme oranı vardır ve kadının yaşı arttıkça bu oran azalır.

- Tüp bebekte çoğul gebelik şansı fazladır: Hayır! Artık en iyi en kaliteli tek embriyo transferi seçilip kalan embriyolar dondurulabilir.

Haberin Devamı

- Tüp bebek tedavisinde düşük şansızlığı artar. Hayır, tüp bebekte en iyi kalite 5. gün embriyosu blastokist yapay zeka ile seçilir ve genetiği en yüksek oranda normal olan transfer edilir.

- Yumurta rezerv azlıklarında uygulanan PRP yönteminin yumurtayı gençleştirmediği sadece uykuda olan bazı yumurtaları canlandırdığı, o yüzden yumurtanın kalitesini gösteren en önemli faktörün halen kadının yaşı olduğu ve vücudumuzdaki tüm hücreler gibi yumurtalık hücresinin de aynı yaşta olduğu gerçeğidir.

Stres, embriyonun tutunamama sebebidir

- Embriyonun genetiği besin takviyeleri ile düzeltilmez. İyi beslenme sadece embriyonun kalitesini artırır.

- Tüp bebek tedavisinde beslenme ve bazı doğru alışkanlıklar sadece kadın için değil erkek için de büyük bir öneme sahiptir. Sağlıklı ve doğru beslenme, hem sperm hem de yumurta kalitesini artırır ve bu sayede iyi kalitede embriyoların üretilmesine ve rahme kolayca tutunmasına katkı sağlar. Çiftler tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay önce, doğru bir beslenme programına alışmak önemlidir. Özellikle uyku düzeni, sigara başta olmak üzere zararlı alışkanlıkların bırakılması, kaloriden yüzde 40 kısıtlı diyet yapılması, haftada en az 2 kez balık tüketimi, günde en az 3 litre sıvı tüketimi, çay, kahve, asitli içeceklerden uzak durma hem kadında hem de erkekte önemlidir.

Haberin Devamı

- Vitamin takviyelerine sadece kadınların değil, erkeklerin de tüp bebek tedavisi öncesinde başlaması gerekir. Sağlıklı bir embriyo oluşması için hem kadın hem de erkek faktör çok önemlidir.

- Tüp bebekte stres faktörünün en az tüp bebek tedavisi kadar önemli olduğu ve genetiği normal, iyi bir embriyonun tutunamama nedenleri arasında stresin önemli yer tuttuğu belirtildi.

- Anne babalarımız bizim için çok önemlidir ama tüp bebek tedavisinde çiftler süreci birlikte yönetmeli ve anne baba dahil hiç kimseyi sürece dahil etmemek en doğrudur.

- Tüp bebek tedavisi sürecinde aklınıza takılan her şeyi doktorunuza sormanız internetten veya sosyal medyadan tedavi planlamalarına bakıp kafanızı karıştırmamanız gerekir.