Pazar Vegan yün için ödüllü yarışma

Vegan yün için ödüllü yarışma

25.12.2022 - 02:00 | Son Güncellenme:

Havaların soğumasıyla kazak mevsimi geldi ancak ısınmak için tercih ettiğiniz yünlü kazaklar çok yakında nostaljik bir parçaya dönüşebilir.

Vegan yün için ödüllü yarışma

Hayvan hakları grubu Peta, yüne vegan bir alternatif bulmak için 1 milyon dolarlık ödüllü bir yarışma başlattı. Vegan Yün Yarışması Ödülü, dokusu, işlevselliği ve görünümüyle ikna edici bir şekilde koyun yününe benzeyen bir malzeme geliştiren ve büyük bir giyim markasının bu malzemeye yatırım yapmasını sağlayan ilk kişi veya şirkete gidecek. Kampanyayla ilgili bilgi veren Peta’nın Avrupa’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mimi Bekhechi, “Hayvansız giysi ve aksesuar yaratma söz konusu olduğunda çiçeklerden meyvelere, kenevir ve soya fasülyesine kadar sınırsız seçeneğe sahibiz. Peta, hayvanları korumaya ve hayvancılığın neden olduğu çevresel yıkımı durdurmaya yardımcı olacak yenilikleri teşvik etmekten mutluluk duyuyor” diyor.

Haberin Devamı

Çevreye zararlı dördüncü malzeme 

Son yıllarda, başta deri olmak üzere tekstil sektöründe vegan malzemelerin kullanımı yaygınlaşıyor. Halihazırda yüne alternatif olarak hindistan cevizi yan ürünlerinden elde edilen Nullarbor’un yanı sıra Tencel ve bambu da kullanımda. 2019’da bir grup Kolombiyalı üniversite öğrencisi, hindistan cevizi ve kenevirden yapılan yün benzeri malzeme ‘Woocoa’ için ödül kazanmıştı.

The Guardian’ın haberine göre, Global Fashion Agenda’nın 2017 tarihli bir raporu, yünün, pamuktan sonra çevre için en kötü dördüncü malzeme olduğuna işaret ediyor. Akrilik, polyester, elastan ve suni ipek gibi sentetik kumaşların ise çevreye etkisi çok daha az. Higgs Malzeme Sürdürülebilirlik Endeksi’ne göre yünün etkisi 300 üzerinden 81 olarak derecelendirilirken, pamuk 99, polyester ise 41 puanla sıralamada yer alıyor.