Pazar Voleybolcu gençler ABD’nin radarında

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında

23.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın zirveye varan yükselişi, Türkiye’deki altyapı kulüplerinde yetişen yetenekli sporculara ilgiyi de artırıyor. ABD’li antrenörler, bizzat maçları izlemek üzere Türkiye’ye geliyor, danışmanlık şirketlerinin portföylerini inceliyor, yetenek avcılığı yapıyor.

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında

CEYDA ULUKAYA- A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın bir ilke imza atarak elde ettiiği FIVB Milletler Ligi şampiyonluğu, son yıllarda kadın voleybolundaki yükselişin de zirvesi. ‘Filenin Sultanları’nı ilk kez dünya sıralamasında ilk sıraya taşıyan bu başarı, başta her branştan genç sporcuya ilham olmakla kalmıyor, onlara yurt dışı kapılarının açılmasında etkili oluyor. Bunun yollarından biri de ABD’de iyi bir üniversitede eğitim alırken kolej liginde oyuncu olarak yetişmeyi sağlayan spor bursu. Türkiye’deki altyapı kulüplerinde yetişen yetenekli oyuncuların peşine düşen ABD’li antrenörler, bizzat maçları izlemek üzere buraya geliyor, danışmanlık şirketlerinin portföylerini inceliyor, adeta yetenek avcılığı yapıyor ve genç sporculara üniversite eğitimlerine ABD’de devam etmelerini sağlayan bu bursun sağlanmasına ön ayak oluyor.

Haberin Devamı

Eğitim giderlerinin yanı sıra barınma ve yeme-içme giderlerini kapsayan, yıllık 70 ila 90 bin dolar aralığındaki bu bursu alabilmek için öncelik atletik performans olsa da akademik başarı da bir o kadar önemli. Öğrencinin lise not ortalaması ve diploma notlarının belli bir seviyede olması, ayrıca dil ve yeterlilik sınavlarından geçmesi gerekiyor. Spor bursuyla ABD’nin yolunu tutan genç voleybolculara, bu konuda danışmanlık veren Nomos’tan Kıvanç Murathanoğlu’na ve ABD’li antrenör Jackie Simpson Kirr’e konuyla ilgili merak edilenleri sorduk.

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında
Jackıe Sımpson Kırr: “Türkiye’den oyuncu almak için ana stratejim öğrenmek”

Yetenek avcısı koçlardan biri de geçen yıl Gaziantep’teki Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası’nı izlemeye gelen ABD’li antrenör Jackie Simpson Kirr. Üniversite kulübü Clemson Tigers’ın baş antrenörü Kirr, “Milli takım ve Sultanlar Ligi kulüpleri o kadar yüksek seviyede oynuyorlar ki tüm voleybol dünyası bunu fark ediyor. Becerinin ötesinde, Türk sporcuların tutkuyla oynamasını seviyorum” diyor ve ekliyor: “Şu anda Türkiye’den oyuncu almak için ana stratejim sadece öğrenmek. Bu yüzden Gaziantep’teki şampiyonaya geldim. Genç takımlar ve ligler hakkında bilgi edinmek istiyorum. Kızların hayallerinin ne olduğunu öğrenmek, antrenörlerle tanışmak istiyorum. Koçlar ve aileler benim hakkımda, koçluk metodolojim ve sahip olduğumuz kaynaklar hakkında daha fazla şey öğrendiklerinde elit sporcuların bir yandan oyunlarını geliştirmeye devam ederken diğer yandan üst düzey bir eğitim almalarına yardımcı olabileceğimi anlayacaklar. Bunun ya elit voleybol ya da eğitim olması gerekmiyor. İkisi de olabilir. Biz bunu sağlamak için çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında
Kıvanç Murathanoğlu: “Ciddi yetenek avcılığı yapılıyor”

ABD’de spor bursuyla eğitim alabilmenin ilk koşulu tabii ki atletik performans. Ancak sporcunun üniversite koçu tarafından beğenilmesi yeterli değil, ayrıca akademik olarak da kabul görmesi gerekiyor.

Biz aracı kurum olarak öğrenci adaylarına atletik ve akademik danışmanlık sağlıyoruz, ABD’ye gittikten sonra da onları takip etmeye devam ediyoruz. Başvuru sürecinde kendilerini ve performanslarını tanıtan videolarını hazırlayıp bu videoları network’ümüz üzerinden ilgili üniversiteler ve koçlara ulaştırıyoruz. Takımın izni olması halinde bunu YouTube’dan erişime açık şekilde de paylaşabiliyoruz.

Haberin Devamı

Milli takımın başarısı daha çok Türkiye’deki altyapı kulüplerine ilgiyi artırıyor ancak elbette işin yetenek avcılığı tarafına etkisi oluyor. Bunun için de ABD’li koçlar genellikle ya bizim gibi danışmanlık şirketlerinin portföylerine bakıyor ya da şampiyona döneminde kendileri gelip maçları izliyor. Bazen de YouTube üzerinden yayınlanan birinci, ikinci lig maçlarını takip ediyor, adeta tarama yapıyorlar. Son yıllarda ABD’nin özellikle Türkiye, Balkan ülkeleri ve Avrupa odaklı ciddi bir yetenek avcılığı söz konusu. 

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında
Gülce Güçtekin (20)

Aracı kurumdan Wisoncin Üniversitesi’nin takımına iyi bir libero aradığını öğrendim. Koçlarla bir saatlik bir görüşme yaptıktan sonra okula gitmek istediğime karar verdim. Okulum akademik anlamda çok iyi bir okul, bütün öğretmenler çok ilgili. Ders saatlerimizi antrenman saatlerine göre ayarlayabiliyoruz. Okulu bitirince profesyonel olarak voleybol oynamak istiyorum. Hayallerim A Milli takımımın içinde olmak. Voleyboldan emekli olunca voleybol federasyonunda çalışıp voleybola katkı vermek istiyorum.

Haberin Devamı

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında
Zeynep Çetin (18)

ABD’de okuma hayalim 9. sınıfta başladı. Profesyonel voleybol oynamamın bu duruma büyük katkısı olacağını biliyordum. Bu yüzden liseden mezun olana kadar oynadığım her resmi maçın videosunu çektim. Sonrasında beraber çalıştığım aracı kurumdan da destek alarak Amerika’daki birçok üniversiteyle online görüşmeler yaptım. En sonunda şu an okuduğum Quincy Üniversitesi’nin voleybol antrenörüyle görüşmemizden sonra okulla anlaşma kararı aldım. Okulda tempom çok yoğun. Haftaiçi sabah derslerim, öğleden sonra ise antrenmanlarım oluyor. Hedeflerim arasında hem voleybol hem de akademik anlamda kendimi daha fazla geliştirmek var.

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında
İpar Kurt (19)

Haberin Devamı

Spor çok küçük yaşlardan beri hayatımda var olan ve en kritik sınav dönemlerimde dahi yapmaktan vazgeçmediğim tutkum. Voleybol, eğitim yaşantım ile birleşince burs almamda da etkili oldu. Burs kazanmış olduğum Stanford Üniversitesi’nin öncelikli eğitim kriterlerini sağladıktan sonra sporcu bursu bana teklif edildi. Eğitim ve spor hayatımı başarıyla yürütüyor olsam da bu konuda uzman aracı kurum ekibinden destek aldım. Okulum her yıl şampiyonluk iddiasını sürdüren bir yapıya sahip.  Gelecek planlarımda çok iyi eğitim almış, donanımlı üst düzey voleybolcu olmak öncelikli hedefim.

Voleybolcu gençler ABD’nin radarında
Sabire Karacaova (21) 

Amerika’da voleybol oynamak ve eğitim görmek benim 8. sınıftan beri hayalimdi ve hep bu hedef doğrultusunda çalıştım. Aracı kurum ekibinin desteğiyle şu anki okulum University of California San Diego’nun Baş Koçu Ricci Luyties ile görüşmelere başladım. Şu an üniversitede  yoğun bir tempom var ve ikisine de vakit ayırmak gerçekten zor. Gelecek planım ise mezun olduktan sonra  Avrupa’da yüksek lisansımı tamamlamak ve voleybol hayatıma devam etmek.