Pazar Yapay zekadan duygusal destek

Yapay zekadan duygusal destek

14.05.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Inflection AI adlı teknoloji girişiminin dostça tavsiye vermek üzere tasarladığı Pi, yapay zeka temelli sohbet robotlarının duygusal destek alanında da söz sahibi olacağının ilk işareti.

Yapay zekadan duygusal destek

Hemen her gün yeni bir gelişmenin yaşandığı yapay zeka çalışmalarında oklar bu kez terapistlere yöneldi. ABD merkezli Inflection AI adlı teknoloji girişiminin, “nazik ve destekleyici” bir sohbet için tasarladığı Pi, yapay zeka robotlarının duygusal destek alanında da söz sahibi olacağının ilk işaretlerinden biri. İsmini, Personal Intelligence’ın (kişisel zeka) kısaltmasından alan Pi’nin kurucu ortaklarından biri ise Inflection AI’nin CEO’su Mustafa Süleyman. Daha önce kurucuları arasında yer aldığı DeepMind isimli yapay zeka şirketi Google tarafından satın alınan Süleyman, Pi’yi yalnızca akıllı olmakla kalmayıp aynı zamanda iyi bir duygusal zekaya sahip yeni bir zeka türü olarak tanımlıyor: “Yeni bir şey öğrenmek istediğinizde, gününüzün zor bir anında konuşmak için bir ses tahtasına ihtiyaç duyduğunuzda veya sadece meraklı ve nazik bir muhatapla vakit geçirmek istediğinizde Pi’yi elinizin altında bir dijital yol arkadaşı olarak düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Yapay zekadan duygusal destek

Hassas ve konuşkan olması hedeflenen Pi’nin algoritması, ruh sağlığı uzmanlarının da aralarında olduğu yaklaşık 600 öğretmen tarafından eğitildi. Inflection AI’ın ilk ürünü olarak İngilizce dilinde kullanıma sunulan ürün, aktif dinleyiciyi oynayarak kullanıcıların sohbet yoluyla sorular veya sorunlar üzerinden konuşmasına yardımcı olacak, böylece zaman içinde kullanıcısını tanıyarak gerçeğe dayalı yanıtlar verecek şekilde tasarlandı. Bu yönüyle OpenAI’nin GPT-4’ünden, Microsoft’un Bing’inden veya Google’ın Bard’ından daha kişisel bir iletişim kurma potansiyeli taşıyor. Konuyla ilgili Forbes’a konuşan Süleyman, “Bu gerçekten yeni bir AI sınıfı, kişisel bir AI’nın birey olarak sizin için gerçekten işe yaraması anlamında farklı” diyor Pi’nin toplantıya hazırlanmaktan yeni beceriler öğrenmenmeye hemen her alanda kullanıcılara yardımcı olacağını söylüyor. Şimdilik ücretsiz olarak kullanıma açılan Pi’yi, WhatsApp, Messenger ve Instagram’ın sohbet programları üzerinden kullanmak ya da uygulama olarak şimdilik yalnızca App Store üzerinden indirmek mümkün. Uygulama henüz Türkiye’de hizmet vermiyor.

Haberin Devamı

2022’nin başlarında Palo Alto’da kurulan Inflection AI’nin kuruluşunda bilgisayar bilimcisi Karén Simonyan ve internet girişimcisi Reid Hoffman da bulunuyor. “Kamu yararı şirketi” statüsünde kurulan Inflection AI, misyonunu kişisel AI’ları dünyadaki herkesin kullanımına sunmak olarak tanımlıyor.