Pazar Yaz aylarında varis tedavi edilebilir mi?

Yaz aylarında varis tedavi edilebilir mi?

28.04.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Sağlık alanında her geçen gün teknolojik gelişmelerden yararlanılıyor. Teknolojik gelişme sayesinde yazın eteklerin giyildiği ve çorap giymenin yük olduğu zamanlarda kılcal damar görüntüsünün giderilme imkânı bulunmaktadır.

Yaz aylarında varis tedavi edilebilir mi

HAYATİ DENİZ- Herkese iyi pazarlar diliyorum. Havaların ısınması ve yaz aylarına az bir zaman kala sizlere varis hakkında bilgi vermek istedim. Varis, maalesef aktif olarak çalışan toplumlarda oldukça yoğun görülüyor. Eğer hayatınızı yan gelip yatmakla geçirmiyorsanız, varis olma ihtimaliniz yüzde 12-15 gibi yüksek bir ihtimal. 

Haberin Devamı

Öncelikle varis nedir? Bunu açıklayalım. Varis toplardamar kanını taşıyan damarlarda bir nedenle kan akışının durgunlaşması ve geriye doğru hareket etmesiyle başlayan ve o damarların gerilerek genişlemesine neden olan bir rahatsızlık ve sonuç olarak bir hastalıktır.

Kanın hareketine engel olabilir

Nasıl olur da kan akımı tersine hareket eder? Genellikle vücudun kalpten aşağı kısmı toplardamarları, kanı yukarıda kalp ve akciğerler yönüne yönlendirmektedir. Ancak gerek yer çekiminin etkisi veya akış yönünde damar önünde bir engel kanın damar içinde yukarı hareketine engel olabilir. Zamanla damar içi kapakçıkların da yetersizliği eklendiği zaman kalıcı varis hastalığı oluşur. Hastada semptom dediğimiz ağrı, kramp, bacakta şişlik, kaşıntı, gerginlik gibi şikayetler başlar. Hastalık önemsenmez ve tedavi başlatılmaz ise bu şikayetlere ciltte damarsal oluşumlar ve ciltte renk değişikliği eklenir ki artık CEAP evre 3 olmuştur.

Haberin Devamı

Pıhtı atmasından korkuyorlar

Bundan sonraki süreç şikayetler ile birlikte ciddi huzursuz bacak sendromu başlar. Ayaklarda huzursuzluk, sürekli ayakları sallama ihtiyacı çoğu zaman uykusuz geceler ve sonuç olarak hayat kalitesinde düşüş olarak devam eder. İşte anlatmak istediğimiz ‘varis’ tam da bu; hayatı zehir eden bir şikayetler bütünü…

Varis şikayetiyle hekimlere en çok başvuru nedenlerine baktığımız zaman semptomlar dışında kozmetik nedenler en sık sebep olurken; sonrasında hastaların hastalığın beraberinde getirdiği “Pıhtı atabilir veya yara gelişebilir” şeklindeki duyumları olmaktadır. İşte tam da burada bacak estetiği başlar ve işlerde kısmen estetik düzeltmeler ön plana geçer.

Kozmetik nedenler günümüzde oldukça önemli. Kendine ve sağlığına önem giderek artmaktadır. Sağlıklı yaşam beraberinde sağlıklı görünüm demektir.

 Burada açılan bir pencere ‘flebokozmetoloji’ yani damarsal bacak estetiği; genelde kadınlar olmak üzere birçoğumuzu rahatsız eden bacak yüzeyinde kılcal damar genişlemeleri kimi zaman örümcek ağına benzediği için spider anjiyom adı almaktadır. Bu görünüm olduğu zaman tedavide tabii daha çok estetik sonuç odaklı olmaktadır. 

Haberin Devamı

Kılcal damar görüntüsü son bulur

Peki tedavi yaz aylarında yapılabiliyor mu? Birçok alanda olduğu gibi burada da teknoloji önemli. Vasküler yapılar için özelleştirilmiş cilt üstü ND Yag lazer uygulaması bulunmaktadır. Ek olarak sıcaklarda bu işlem; önerilere dikkat edildiğinde uygulanabilmektedir.  Yazın eteklerin giyildiği ve çorap giymenin yük olduğu zamanlarda bizi korkutan kılcal damar görüntüsü giderilebilir.

Yaz aylarında varis tedavi edilebilir mi

Ağrılı bir işlem midir?

Biz hekimlere varis tedavisi ile ilgili en çok sorulan sorulardan bir tanesi; bu işlemin ağrılı olup olmadığıdır.

İşlem öncesi uygulanan özel kremler ile hafif ve katlanılabilir ağrılar işleme engel olmamaktadır. Zaten işlem süresi de göze alındığında 5-10 dakikalık bir işlem süresi vardır ve hasta çoğu zaman hissetmeden işlem bitmektedir.

Yaza girerken sadece basınçlı varis çorabını değil, tüm çorapları dolaplara kaldırmanızı dileyerek hepinize iyi haftalar diyorum.