Pazar Yoksa hepimiz birer Swiftie miyiz?

Yoksa hepimiz birer Swiftie miyiz?

27.11.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Yeni albümü “Midnights” ile kariyerine havalı mı havalı birkaç sayfa daha ekleyip hakkında çok konuşulacak satış rakamları yakalayan Taylor Swift, hepimizi birer ‘Swiftie’ yapacak bu gidişle.

Yoksa hepimiz birer Swiftie miyiz

Aşağı yukarı 15 senedir hayatımızda Taylor Swift. Farklı dozlarda hayatımızda. Bazılarımız sadece hakkında çıkan haberlerden tanıyoruz belki onu. Bazılarımızsa onlarca şarkısını ezbere söyleyebilecek haldeyiz. Hangi şarkısında neye, kime gönderme yapıyor bir çırpıda sayabiliyoruz. Empati kurup sevgi besleyen de var, gayet antipatik bulan da. Bazılarımız kendini belki birer ‘Swiftie’ olarak tanımlıyor, tipik bir Taylor Swift hayranı olduğunu beyan etmek için. Bazılarımız ‘Swiftie de ne?’ diye soruyor.

Haberin Devamı

Yoksa hepimiz birer Swiftie miyiz

Taylor Swift hayranları kendilerini “Swiftie” olarak tanımlıyor.

Twitter çağında duygular ve reaksiyonlar iki zıt uca doğru hızla akıyor, oraya yerleşiyor ve değişmez kurallara dönüşüveriyor. O yüzden seven hakikaten çok seviyor Taylor Swift’i. Öyle ki yeni albümü “Midnights” ilk haftasında 1.5 milyon satış rakamına ulaştı. Peki, en son hangi albüm ilk haftasında 1 milyon satışı geçmişti? Tabii ki Taylor Swift’in 2017 tarihli “Reputation” albümü.

“Midnights” çıkar çıkmaz Spotify’ın tek günde en çok dinlenme rekorunu kırdı. Fakat bu bahsettiğimiz 1,5 milyonluk satışın esas büyük kısmını albümün fiziksel kopyaları oluşturdu. Albümün plakları 600 bine yakın sattı ilk haftasında. Ki bu 1991’den beri ilk kez yaşanıyor müzik dünyasında.  Öldü gözüyle baktığımız CD formatında 400 bin, kaset olarak da 10 bin. Dijital platformların müzik dinlerken ana kaynağımız olduğu günler için müthiş rakamlar. Tabii bunda, kendilerine Swiftie diyen kitlenin, Taylor Swift’in birleştirdiğinizde bir duvar saati oluşturacak şekilde farklı kapaklarla piyasaya sunulan albümden dörder dörder satın alması gibi durumlar da var. Hayranlık kurumu böyle bir şey.

Haberin Devamı

“Midnights” albümünün satış rakamlarının bu göz alıcılığını gölgede bırakacak bir de konser bileti krizi yaşandı ABD’de. Pandemi arasından sonra ilk kez turneye çıkacak Taylor Swift’in konser biletleri 1,5 milyon ‘onaylı’ Taylor Swift hayranı için ön satışa çıktı. O ön satışa 14 milyon başvuru yapıldı. Ön satış süresi bitip de normal satış vakti geldiğinde ABD’nin bilet tekeli Ticketmaster ellerinde talebi karşılayacak sayıda bilet kalmadığını açıkladı. İnfial çıktı. Bilet alamayan Swiftie’lerin kızgınlığı, Ticketmaster’in tekelciliğine gelen eleştirilerle birleşti.

Hadi tüm bunlar, yeni albümü vesilesiyle yaşanan bir coşkunun ürünü diyelim. Bir de elimizde geçen sene ABD’de satılan her 50 albümün en az birinin Taylor Swift’e ait olduğu bilgisi var. Sadece hayranları değil, müzik basını da şarkı yazarlığına övgüler yağdırıyor. Aksini söyleyeni söylediğine pişman ediyorlar. 2009’ta MTV’nin ödül töreninde sahnede Kanye West’in terbiyesizliğine uğradığından beri biraz korunup kollanıyor Taylor Swift. Amerika’da Bob Dylan’lara, Neil Young’lara atfedilen büyük şarkı yazarı titrine sahip neredeyse. O da karşılıksız bırakmıyor bu takdir silsilesini. “Folklore” ve “Evermore” albümleriyle indie müzik camiasına göz kırptıktan sonra şimdi de modern pop’ta kendine göre bir rota çiziyor. Tek bir kimliğe, tek bir müzik türünün kıstaslarına kendini hapsetmiyor. Popüler müzik dünyasının izin verdiği ölçüde deneylere girişiyor. Belki de bu yüzden popüler müziğin medar-ı ifitharı muamelesi görüyor.  Sanki hepimiz Taylor Swift’in dünyasında yaşıyoruz. Yoksa... Yoksa Hepimiz birer Swiftie miyiz?

Haberin Devamı

Dostum dostum

Yoksa hepimiz birer Swiftie miyiz

Hani diyelim ki, iyi niyetinden azıcık şüphe etsek, Taylor’un dost biriktirme prosedürüne epey şüpheyle yaklaşabilir, portföy hazırlar gibi yapıyor bunu diyebilirdik. Zira kariyerinin ilk günlerinden beri ünlü isimler onun etrafında. Ya da o ünlü isimlerin etrafında. Selena Gomez, Drake, Bella Hadid, Ed Sheeran, Emma Stone... Liste uzun mu uzun. Yeni albümü “Midnight” da dostlar konusunda zengin. Günümüzün en popüler isimlerinden Lisa Bonet  - Lenny Kravitz’in kızı Zoe Kravitz mesela, bir şarkıda şarkı sözü yazarı olarak geçiyor. Lana Del Rey, kendine has tınısına yakın bir Taylor Swift şarkısında bizzat düet yapıyor Swift’le. Oyuncu Dylan O’Brien albümde davul çalıyor. Burlesk gecelerin kraliçesi Dita Von Teese, “Bejeweled”in videosunda görünüyor.

Haberin Devamı

Değişim, dönüşüm

2006’da ilk Taylor Swift albümü sadece Amerika ve Kanada’da piyasaya çıkmıştı. Albümün dünya çapında çıkışı 2008’i bulmuştu. Böylesi bir Amerikan country müzik dünyasına ait, o dünyanın kıstaslarını yerine getiren, o dünyada bir yere gelmesi beklenen bir müzik ve imajdan nerelere geldi Swift. Şimdi artık kapsayıcı bir müziği, güne, günün prodüksiyon estetiklerine harfiyen uyan şarkıları var. O lise mezuniyet balosunun kraliçesi görünümünden hırkası ve kahvesiyle doğada gezen, gerektiğinde ışıltılı Hollywood partilerine giden, ideal bir pop ikonuna dönüştü. Akranlarının dert ortağı, küçüklerine rol model bir karakter oluşturdu. Müzik sektörünün patronlarına pabuç bırakmayan, müziğinin kontrolünü de elinde tutan bir yıldız oldu. Ve üstelik henüz 32 yaşında. 13 Aralık’ta 33 olacak.