Geri Dön

Pekmezli un helvası tarifi

Un helvası tarifi geleneksel Türk mutfağının geleneksel tatlıları arasında yer alır. Yapımının kolay olması ve lezzetli bir tarif olması açısından un helvası tarifi kadınlar tarafından sık sık yapılır. Peki, un helvası tarifinde alışılmış olanın dışına çıkmaya ne dersiniz. Sizlere bu tarifimizde pekmezli un helvasının nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. İşte pekmezli un helvası tarifi ve un helvası nasıl yapılır sorusunun cevapları.

Pekmezli un helvası tarifi
  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 40 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 40 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

100 gr. tereyağı ya da margarin
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı tahin pekmezi
2 su bardağı un

Şerbeti;
2 yemek kaşığı pekmez
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı şeker

Sütsüz un helvası malzemeleri:
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 150 gr tereyağı
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- İsteğe bağlı ceviz

Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su

Pekmezli Un Helvası Nasıl Yapılır?

1- Su, şeker, pekmez karıştırıp şeker eriyene kadar iyice ısıtın, altını kapatın. Diğer tarafta yağları eritip unu ekleyin, orta ateşte devamlı karıştırarak kavurun.( rengini daha açık isterseniz daha az kavuşabilirsiniz.
2- Un kavrulunca, yavaşça ve devamlı karıştırarak şerbeti ekleyin(soğumuş olması önemli değil) biraz karıştırın, sulu görünürse korkmayın kendini toparlar.
3- Kendini toparlayınca tahini ekleyip altını hemen kapatın, karıştırıp sıcakken sekil verip servis edin.

Alışılmışın dışına çıkmak istemeyenlerde sütsüz un helvası tarifini deneyebilirler. Sütsüz un helvası tarifinin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız size vereceğimiz sütsüz un helvası tarifini deneyebilirsiniz.

Sütsüz un helvası nasıl yapılır?

1- Öncelikle derin bir yerde su ve şekeri karıştırın. Şeker eriyene kadar karıştırın.
2- Tencereye sıvıyağ ve tereyağını alın. Erimeye başlayınca irmiği ve unu ekleyip rengi dönene kadar iyice kavurun. İçine ceviz parçalarını atıp karıştırın.
3- İyice rengi dönünce dikkatlice şerbeti döküp karıştırın hafifçe şerbeti çekene kadar karıştırın kapağı kapatıp ocaktan alın ve bir süre dinlendirin.
4- Sonra istediğiniz gibi şekillendirip servis edin.

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber