Kadın Sağlığı 18'den sonra azalan kalsiyuma dikkat! 'Alınacak basit tedbirler hayati önem taşıyor'

18'den sonra azalan kalsiyuma dikkat! 'Alınacak basit tedbirler hayati önem taşıyor'

10.01.2024 - 13:10 | Son Güncellenme:

Menopoz döneminde omurga, kemik, kas ve eklemlerinde hassasiyet yaşayan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay çocukluktan itibaren alınacak önlemlerin ilerleyen yıllarda hayat kurtarabileceğine dikkat çekerek konuyla ilgili önemli noktalara değindi.

18den sonra azalan kalsiyuma dikkat Alınacak basit tedbirler hayati önem taşıyor

Eklem ve kemik sağlığı herkes için her yaşta dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Kemik sağlığını etkileyecek pek çok faktör olsa da özellikle kadınların erken yaşta dikkat edeceği birkaç püf nokta ilerleyen yıllarda hayatlarını kolaylaştırabilir. Kemik sağlığını etkileyen birçok faktör bulunduğunu belirten Op. Dr. Evren Fehmi Atay konuyla ilgili, "Bu faktörler kısaca yaş, cinsiyet, yaşam tarzı, alışkanlıklar, kilo ve kronik hastalıklar olarak özetlenebilir. Kemik erimesi söz konusu olduğunda ise kadınlar erkeklere oranla çok daha büyük bir risk altında" dedi.

Haberin Devamı

18den sonra azalan kalsiyuma dikkat Alınacak basit tedbirler hayati önem taşıyor

18 yaşından sonra tersine dönüyor

Op. Dr. Atay kadın vücudunda gelişimin 18 yaşına kadar sürdüğünü bu yaştan sonra sürecin tam tersi şekilde devam ettiğini belirterek kadınların gelişim süreçleriyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"18 yaşından itibaren kadınlarda kemikler artık kazandıkları kalsiyumu kaybetmeye geçiyor ve bu da kemiklerin zayıflamasına yol açıyor. Bu durum menopozla birleşince çeşitli kemik rahatsızlıkları oluşabiliyor. Örneğin; menopozla birlikte kemik kalitesinin bozulması ve omurganın çökmesi kamburluğa yol açabiliyor. Halk arasında kireçlenme dediğimiz rahatsızlık da yıllar içindeki travmalarla birlikte omurga duruşunda çoğunlukla kamburluk yönünde bazen de skolyatik duruş bozukluğu yönünde kendisini gösterebiliyor."

Haberin Devamı

18den sonra azalan kalsiyuma dikkat Alınacak basit tedbirler hayati önem taşıyor

Kalsiyumdan zengin beslenmenin önemi

Kemik erimesi ile daha az ve geç karşılaşmak için menopoz döneminden önce kadınların herhangi bir manisi yoksa süt ürünlerini dengeli ve düzenli bir şekilde tüketmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Evren Fehmi Atay, "Süt ürünlerine ek olarak yeşillik ve güneş alımı da çok önemli. Kalsiyum ve D vitamini gibi ek takviyelerden önce doğal yollara başvurmayı öneriyorum. Menopoz sonrasında ise her yıl kemik yoğunluğu ölçümü yapılması büyük önem taşıyor. Kemik kalitesi belli bir kriterin altına düşerse ek ilaç kullanımı tavsiye edebiliriz. İnsan vücudunda kemiğin ne çok sert ne de çok kırılgan olması gerekiyor. Örneğin; bir mermer çok serttir fakat düştüğü an kırılır. Bir ağaç dalı ise mermer kadar sert değildir ve düştüğü an kırılmaz. Yani kemiklerin kalitesini doğru seviyede tutmak önem taşıyor" diye konuştu.

18den sonra azalan kalsiyuma dikkat Alınacak basit tedbirler hayati önem taşıyor

'Kız çocuklarına dik durmalarını öğütleyin'

"Gençlik döneminde dik durma alışkanlığı yoksa menopozla birlikte kamburluk eğilimi daha fazla olabiliyor. Özellikle kız çocuklarında ergenlik döneminde göğüslerin çıkmasıyla birlikte kambur durma sorunu başlıyor. Bu dönemde kız çocuklarına vücudun gelişiminin ve değişiminin normal olduğu, bunda hiçbir sorunun olmadığının anlatılması son derece önemli. Bunların yanı sıra kız çocuklarının dik durmaya teşvik edilmesi de gerekiyor" diyen Op. Dr. Atay menopoz döneminde omurga sorunları yaşamamak için gençlik döneminden itibaren önlem almak gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

D vitaminin aktif hale gelebilmesi için güneş görmek gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Evren Fehmi Atay, "Esmer tenler beyaz tenlere kıyasla güneşe karşı daha hassas oluyor. Bu nedenle esmer tenlerde kemik erimesi daha geç yaşlarda, beyaz tenlerde daha erken yaşlarda meydana geliyor. Çocuk yaşlardan itibaren korumalı olarak güneş görmek, dengeli beslenmek ve hareketli bir yaşam stilini benimsemek ileri yaşlarda karşılaşılabilecek kemik erimesi sorunlarını önemli oranda azaltıyor. Bu konularda yetersiz kalındığı durumlarda uzmanların yönlendirmesi ile kalsiyum ve D vitamini gibi takviye gıdaların alınmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor" diyerek sözlerini noktaladı.

Yazarlar