30’ LARINIZDA FİTNESS’IN ÖNEMİ

30’lu yaşlarınıza kadar fiziksel aktivite yapmadıysanız, 30’larınız iyi bir başlangıç olabilir. Fitness, sağlıklı beslenme ile birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzının korunması için önemlidir. Enerjiyi arttırır, fiziksel işlevliği korur ve kronik hastalıklardan kaynaklanan komplikasyonları önleyebilir veya en aza indirebilir.

Neden Fiziksel Aktivite?

Tip 2 diyabet riski azalır,

Hipertansiyon riski azalır,

Yüksek kolesterol riski azalır,

Stres faktörü azalır,

Uyku kalitesi artar,

Erken ölüm riski azalır,

Haberin Devamı

Başlamak için kendinizi motive edin. Sağlıklı bir insan yaratmanıza yardımcı olacak birkaç neden olabilir?

Çocuklar için olumlu bir rol model olmak

Tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon riskini azaltmak

Sağlıklı kilo vermek

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı, 18 ila 64 yaşları arasındaki yetişkinler şu önerilerde bulunuyor:

Haftada en az 150 dakika orta şiddette veya 75 dakika şiddetli yoğunluklu aerobik fiziksel aktivite yapın.

Haftada iki gün veya daha fazla büyük kas gruplarının tümünü kullanarak güç antrenmanı yapın.

Daha fazla sağlık faydası için, hafif yoğunluklu aerobik fiziksel aktiviteyi 5 saat arttırın veya haftada 150 dakika şiddetli yoğunluklu aerobik fiziksel aktivite ekleyin.

Sağlıklı hamile kadınlar hafta boyunca en az 150 dakika orta yoğunluklu aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır. Güçlü yoğunlukta aerobik fiziksel aktiviteye alışmış olan kadınlar, doktorlarıyla konuştuktan sonra gebelik sırasında fiziksel aktiviteye devam edebilirler.

Yürüyüş Bu Aktivitelerden Sayılır Mı?

Yavaş yürümek hafif yoğunluklu bir etkinlik olarak düşünülür. Tempolu yürüyüş, hafif yoğunluk aktivitesine bir örnektir. Bu yürüyüş konuşabilecek, ancak şarkı söyleyemeyecek tempoda olmalıdır. Güçlü yoğunlukta ki egzersizlerde, nefesinizi tutmadan birkaç sözcük söyleyebilirsiniz. Yoğunluk ne olursa olsun, haftanın her günü 10 dakikalık bir sürede yürüyüş yeterli ancak hedef, 65 yaş ve üstü bile olsa bu kuralları takip etmeye devam etmek!

Daha Fazla Bahane Yok
Belki 30 yaşına kadar bir kariyer yapmaya veya bir aileyi yetiştirmeye meşgul olmuşsunuzdur. Fiziksel aktivite bir öncelik değilse, şimdi makul hedefler belirleyerek başlayın. Sevdiğiniz aktivitelerle başlayın ve yavaş yavaş dayanıklılığınızı arttırın. Takip altında kalmak için, yaptığınız tüm fiziksel aktiviteleri bir günlükte kaydedin. Hayat mazeretlerle doludur, ancak fiziksel aktivite hayatınızın önemli bir parçası olmalıdır. Zinde olmanıza, ruhen ve bedenen genç kalmanıza yardımcı olur ve önümüzdeki birkaç on yıl boyunca kendinizi güçlü ve sağlıklı hissetmenize yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Diyetisyen Tuğçe SERT

www.diyetisyentugcesert.com