Genel Sağlık 30 yaşından sonra hamilelik zor, sağlıklı beslenmeyse her şeyi değiştirebilir

30 yaşından sonra hamilelik zor, sağlıklı beslenmeyse her şeyi değiştirebilir

25.07.2023 - 11:43 | Son Güncellenme:

Çiftler, hamileliğin hızlı bir şekilde meydana geldiğini düşünüyor. Ancak gerçek çok başka, 30 yaşından sonra hamile kalmak çok daha zor. En doğurgan kadınlarsa 20 ila 25 yaş aralığında!

30 yaşından sonra hamilelik zor, sağlıklı beslenmeyse her şeyi değiştirebilir

Çiftlerin 30 yaşından sonra çocuk sahibi olması çok daha zor. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda en doğurgan yaş grubu 20 ila 25 arası. Bu grupta hamilelik sırasında bebek en düşük risk altında. 30 yaşından sonraysa doğurganlık gözle görülür şekilde azalır. 30'lu yaşların ortasındaki kadınların artık her döngüde yumurtlayamamasının nedenlerinden biri, hormon dengelerinin yavaş yavaş değişmesidir.

Haberin Devamı

40 YAŞINDAN SONRA HAMİLELİK DAMARLAR İÇİN RİSKLİ

40 yaşından sonra hamile kalmak isteyen kadınlar için bir yıl içerisinde hamile kalma şansı yüzde 10 ile 30 arasında değişiyor. 40 yaşından itibaren geriye sadece birkaç bin yumurta hücresi kalır. Bu yumurta hücrelerinin bir kısmı yaşa bağlı olarak zarar görebileceğinden hamile kalma olasılığı azalır ve malformasyon (doğumdan beri olan bir grup anormal atar ya da toplardamar yumağı) riski de artar.

35 yaşından itibaren anne adaylarındaki gebelikler yüksek riskli gebelikler olarak sınıflandırılmaktadır. Bu, anne ve çocuk için komplikasyon riskinin normalden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Ancak Amerikalı uzmanlar "Yüksek riskli gebelik" olarak sınıflandırılması, komplikasyonların kaçınılmaz olarak ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Daha çok gebeliğin özellikle dikkatli bir şekilde izlenmesi ve gerekirse ek muayene veya tedavilerin gerekli olduğu bir durumdur.

Haberin Devamı

30 yaşından sonra hamilelik zor, sağlıklı beslenmeyse her şeyi değiştirebilir

SAĞLIKLI YAŞAM SAĞLIKLI HAMİLELİK

Sağlıklı bir yaşam tarzı hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı destekler. Sigara ve alkol gibi risk faktörlerinden mümkün olduğunca kaçınan, fiziksel ve duygusal stresi mümkün olduğunca azaltan herkes vücudu güçlendirir. Dengeli beslenme ve sağlıklı vücut ağırlığı da doğurganlıkla bağlantılı olarak önemli bir rol oynar.

Alman Beslenme Derneği (DGE), kadınlarda hamilelikten önce aşırı kilolu veya obez olmak, diğer şeylerin yanı sıra gestasyonel diyabet, yüksek tansiyon ve doğum komplikasyonları için bir risk faktörü olduğunu bildiriyor. Hamilelikten önce zayıf olmak, düşük, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini artırır. Bu sebeplerden, hem fazla kilolu hem de zayıf kadınların gebelikten önce normal kiloya yaklaşması arzu ediliyor.

 

Yazarlar