Sosyal medyanın ilişkilere olumsuz yansımaları

Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medya kullanımı son derece arttı.

İnternet ve bilgisayar kullanımının yanı sıra akıllı telefonlarda sosyal medya kullanımını son derece destekler hale geldi.

Sosyal medya ile fazla iç içe olmak, gerek insan ilişkilerinde, gerekse duygusal ilişkilerde bazı problemlere neden oluyor.

Annelerimizden, babalarımızdan eskiden yaşadıkları aşkları dinlediğimizde, birbirlerine ulaşmak için yazdıkları mektupları, mektupları nasıl ulaştırdıklarını, sevdikleri kızın/erkeğin evinin önünden geçerek, pencereden onu görme çabalarını sık sık duyar, dinleriz.

Haberin Devamı

Günümüze baktığımızda kişiler, sosyal medya aracılığı ile sevgililerine ulaşmada hiçbir sıkıntı yaşamadıkları gibi, bir süre sonra ilişkilerini sadece sosyal medya üzerinden yaşamaya başlar oldular.

Bu durum ise ilişkileri sıradanlaştırıp, mutsuzlaştırdı.

İlişkiler hızla yaşanıp, tüketilmeye hazır duruma geldi.

Geçenlerde bir danışanıma sevgilisi ile yaşadığı tartışmanın nedenini sorduğumda şunları anlattı ;

“Online olduğunu biliyorum, ama bana cevap vermiyor, bazen de mesajlarımı görüyor ama okumuyor !”

Başka bir danışanım ise, sosyal medyada sevgilisini takip ettiğini ve bir takım kızların, sevgilisinin resimlerini beğendiğini, aldatıldığına inandığı için ondan ayrılmak istediğinden bahsetti…

Başka ilginç bir örnek ise, sevgilisini kontrol etme alışkanlığı farklı bir boyuta gelen danışanım, sevgilisinden sık sık bulunduğu yerden fotoğraf çektirip göndermesini istediğini, aksi takdirde ona güvenmediğini söylemişti...

Ne yazık ki, sıklıkla artık ilişkilerde yaşanan, dile getirilen sorun ve sıkıntılar bunlar.

Acaba sosyal medyayı fazla mı ciddiye alıyoruz?

Şahsi fikrim, sosyal medyanın ilişkilerde kontrol sahası olarak kullanıldığı yönündedir. Birçok bay veya bayan sevgilisini, eşini sosyal medya üzerinden takip ederek (kendilerince) ilişkiyi kontrol ettiklerine inanıyorlar. Oysa adı üstünde kontrol ettiği yer sanal, yani var olmayan bir mecra. Kontrolün de ne kadar sahici ve inandırıcı olduğunu gelin siz düşünün artık!

Haberin Devamı

Bir ilişkide kontrol zaten başlı başına ciddi bir sorunken, kişinin kontrolü abartarak bunu sanal bir mecrada gerçekleştirmeye çalışması hem kendisini, hem karşısındakini hem de ilişkiyi fazlasıyla yıpratır.

Bir insan sevgilisini, arkadaşını, ailesinden birini v.s. kontrol etmeye çalışıyorsa, kendi ile ilgili ciddi güvensizlikleri ve özgüven problemleri vardır. Muhtemelen kaybetmekten de korkan bir duygu durumuna da sahiptir.

Bir sonraki yazımıza kontrolcü kişiliklere dair daha uzun bir yazı yazacağım.

Sevgi ve saygılarımla,

A.Nilgün Aktaş

www.aysenilgunaktas.com

nilgunaktas@hotmail.com