Sağlık Adenomyozis Nedir, Neden Olur? Adenomyozis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adenomyozis Nedir, Neden Olur? Adenomyozis Tedavisi Nasıl Yapılır?

24.07.2022 - 11:20 | Son Güncellenme:

Hastalık isimlerini duyduğunuzda çoğu zaman ne ifade ettikleri hakkında bir bilginiz olmayabilir. Adenomyozis de hakkında fazla bilgi bulunmayan hastalıklar arasında yer almaktadır. Adenomyozis nedir, neden olur? Adenomyozis tedavisi nasıl yapılır? Adenomyozis hastalığı ile ilgili tüm detayları derledik.

Adenomyozis Nedir, Neden Olur Adenomyozis Tedavisi Nasıl Yapılır

Birçok farklı hastalık ismi bulunmaktadır. İsmi fazla duyulmamış olan hastalıklardan biri de Adenomyozis rahatsızlığıdır. Adenomyozis, genel olarak huylu bir hastalık olarak ifade edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Adenomyozis Nedir?

Bilimsel ismi Adenomyozis olan hastalık, halk arasında çikolata kisti olarak da bilinmektedir. Adenomyozis, rahmin arka duvarının kas tabakası üzerinde görülen bir hastalık olarak ifade edilebilir. Rahim içerisinde bir rahim iç zarı bulunmaktadır. Rahim iç zarı ise her ay regl ile birlikte kendini yenilemektedir. 

Rahim iç zarının asıl görevi ise rahmin iç yüzünü sınırlamak olarak ifade edilebilir. Bu iç zar ise bazen kas tabakasına doğru ilerler. İlerleme sonucunda ise kas tabakasının kalınlaşması gibi sorun ile karşılaşılabilir. Bunun sonucunda Adenomyozis  kadınsal hastalığı oluşur.

Adenomyozis Neden Olur?

Kadınsal bir hastalık olan Adenomyozis, oldukça yaygın olarak görülür. Yapılan bir araştırmaya göre, her 10.000 kadından birinde Adenomyozis hastalığı görülmüştür. Adenomyozis hastalığının tam olarak neden oluştuğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü hastalığın neden olduğunu söyleyecek olan bilimsel bir araştırma mevcut değildir.

Haberin Devamı

Adenomyozis oluşumunda etkili olduğu düşünülen bazı nedenler ise kesin olmamakla beraber ifade edilebilir. Endometrial dokuds, meydana gelen büyüme de Adenomyozis rahatsızlığına neden olabilecek etkenler arasında yer almaktadır. Rahim üzerine yapılan ve doğrudan müdahale içeren ameliyatlar, örneğin sezaryenin etkili olabildiği söylenir. Gelişim kaynaklı bazı durumlar da Adenomyozis sebebi olabilmektedir. Doğum sırasında rahim iç zarında meydana gelen iltihaplanma durumunda da Adenomyozis rahatsızlığının görülebileceğini söylemek mümkündür. Son olarak ise kök hücre kaynaklı olarak oluşabileceğini söylemek de mümkündür.

Adenomyozis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adenomyozis, hem genel sağlık nedeniyle hem de rahimde oluşan bir hastalık olması sebebiyle kısırlığa yol açabileceği için birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Histerektomi yani rahmin alınması en etkili yöntemlerden birisi olarak ifade edilebilir. MRG odaklı ultrason ile dokuyu yok etmek için sürekli yüksek yoğunluğa sahip dalgalar gönderilir. Günübirlik bir cerrahi yöntemi olan endometrial ablasyon uygulanarak da tedavi uygulaması yapmak mümkün olabilmektedir. Anti inflamatuar ilaçların kullanılması veya hormonal tedavi de tercih edilen yöntemlerdendir.

 

 

Yazarlar