Sağlık Adölesan Nedir? Adölesan (Ergenlik) Dönemi Hangi Yaşlarda Olur?

Adölesan Nedir? Adölesan (Ergenlik) Dönemi Hangi Yaşlarda Olur?

06.03.2021 - 16:12 | Son Güncellenme:

Adölesan yani ergenlik dönemi çocukların artık yavaş yavaş yetişkinliğe geçtiği dönem olarak adlandırılabilir. Çocuklarda bu döneme girişlerde fiziksel ve mental açıdan bazı değişiklikler gözlemlenmektedir. Bu dönemde çocuğun edindiği kişilik özellikleri ilerideki yaşamında da nasıl bir birey olacağı ile ilgili bilgi vermektedir. Adölesan nedir? Adölesan (ergenlik) dönemi hangi yaşlarda olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Adölesan Nedir Adölesan (Ergenlik) Dönemi Hangi Yaşlarda Olur


Ergenlik döneminde çocuklarda cinsel, fiziksel ve psikolojik anlamda bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. Bu dönemin bazı yaşlarda başladığı söylense de aslında ne zaman başladığını tam olarak kestirmek mümkün olmamaktadır. Ergenliğin başlaması aslında kemik yaşı ile de alakalı bir durumdur. Bazı çocuklar erken dönemlerde ergenliğe girerken bazılarında bu dönem biraz daha geç olabilmektedir.

Adölesan Nedir?

Dünya Sağlık Örgütüne göre ergenlik dönemi 10 ile 19 yaş arasına verilen isimdir. 15 ile 24 yaş arası ise gençlik dönemi olarak isimlendirilmektedir. Türkiye genç nüfus açısından zengin bir ülkedir. Dünyada da %50'nin üzerinde genç nüfus olduğunu söylemek mümkündür.

Gelişmekte olan ülkelerde genç nüfus daha kalabalık olmaktadır. Bu tip ülkelerde genç nüfus toplam nüfusun yaklaşık %80'lik kısmını oluşturmaktadır. Genç nüfusun aldığı eğitimler, nitelikler ülkelerin durumunu da etkileyen faktörlerdir.

Bu sebeple ergenlik çağındaki bireylere kendilerini geliştirme olanaklarının verilmesi oldukça önemli bir konudur. Bu şekilde sağlıklı toplumlar yetiştirmek mümkün olmaktadır.

Adölesan (Ergenlik) Dönemi Hangi Yaşlarda Olur?

Ergenlik, çocukların yetişkinlik dönemine adım attıkları dönem olarak isimlendirilebilir. Bu dönem çocukluk ile yetişkinlik arasında bir geçiş dönemi olarak görülmektedir. Çocukların vücutlarında bu dönemde çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir.

12 ile 21 yaş arasındaki bireylerin ergenlik döneminde olduğunu söylemek mümkündür. Ergenliğe geçiş kişilerin genetik yatkınlıkları ile çevresel faktörlerden doğrudan etkilenen bir durumdur.

Ergenlik Belirtileri Nelerdir?

Ergenlik belirtileri kızlarda ve erkeklerde farklılık gösteren durumlardır. Kızlarda ergenlik döneminde şu gibi değişiklikler olmaktadır;

Haberin Devamı

● Ergenlik döneminde kızlarda meme tomurcuklanması oluşmaya başlar.
● Genital bölge ile koltuk altı gibi bölgelerde tüylenmeler meydana gelmeye başlamaktadır.
● Ergenlik döneminde kızlarda adet kanaması görülmektedir. Ancak bu durum genelde ergenliğin sonlarına doğru meydana gelen bir durumdur.
Erkeklerde ergenlik döneminde meydana gelen değişimler ise;

● Testislerde büyüme meydana gelmektedir.
● 13-14 yaş arasındaki erkek çocuklarında ses kalınlaşması meydana gelmektedir.
● Genital bölge ile koltuk altı kısımlarında erkek çocuklarında da tüylenme olmaktadır. Genital bölgenin renginde koyuluk meydana gelebilmektedir. Bunun yanında cinsel organ büyümesi ve sabah ereksiyonları da oluşmaktadır.
Erkeklerde ve kızlarda ergenlik belirtilerinin 9 yaşından önce başlaması erken ergenlik olarak isimlendirilen bir durumdur. Özellikle kızlarda erken ergenlik daha çok görülür.

 

 

Yazarlar