Sağlık Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir? Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir? Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

05.05.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin özellikle tropikal iklimi olan, sıcak yerlerde akrep çok sık görülebilmektedir. Akreplerin yapısı genelde küçüktür bu nedenle de fark edilmeleri çok mümkün değildir. Bu durum akreplerin sokmasına neden olabilmektedir. Görülmeden rahatsız edilen akrepler doğal bir refleks olarak sokabilir. Akrep sokması belirtileri nelerdir? Akrep sokmasında ilk yardım nasıl yapılır? Merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.

Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır

 Akrepler son derece agresif canlılar olarak bilinmektedir. uyarılmaları durumunda kendini savunmaya geçerler. En ufak bir harekette bile kendilerine tehdit olarak algılayan akrepler doğal bir refleks olarak kuyruk bölümünde yer alan iğnelerini sokmak suretiyle zehirlerini akıtırlar. Bunu genel olarak avlanmak için kullanan akreplerin en büyük saldırısı sokmadır.

Haberin Devamı

 

 Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir?

 Akreplerin sokması bazı durumlarda net şekilde fark edilmeyebilir. Çünkü hızlı hareket ederler ve soktukları kişinin hareketlenmesi ile hemen kaçıp saklanma refleksinde bulunabilirler. Ancak akrepler zehirli canlılardır bu nedenle de sokma durumlarında tehlikeli hatta sonu ölüme varabilen sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

 Akreplerin soktuğu bölgelerde genel olarak şişme, ağrı ve karıncalanma görülmektedir. Bunların yanı sıra aynı bölge ve civarında şişmeler meydana gelir. Bunların yanı sıra baş, boyun ve el hareketlerinde gözle görülebilen dengesizlikler yaşanabilir. Bulantı, kusma, nefes darlığı, baş dönmesi, terleme, gözlerde seyirme, kalp atışı hızlanması ve tansiyon düşmesi görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Akreplerin türüne göre özellikle çok görülen bölgelerde tıbbi müdahale yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

 Ülkemizde Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa gibi bölgelerde akrep sıkça görülmektedir. Bu bölgelerde bir kişinin hayatı boyunca akrep sokmasına fazla maruz kalması söz konusu olabilmektedir. Bir kere akrep sokmasına maruz kalan kişinin tekrardan akrep zehrine maruz kalması vücutta alerjik reaksiyonların gelişmesine neden olabilmektedir. Bu durum ise ölümle sonuçlanabilecek durumları doğurabilir. 

 

 Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

 Akrep sokmasında mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Ancak ilk yardım akrep sokması durumunda oldukça önemlidir. İlk yapılacak olan müdahale daha önemli sonuçların neden olmasının önüne geçer. Akrep sokması çoğunlukla tıbbi tedavi gerektirmez. İlk olarak akrebin soktuğu bölgeye soğuk su ve sabun yardımı ile yoğun bir temizlik işleminin yapılması gerekir.

 Bunun ardından buz konarak bölgenin serin tutulması ağırların önüne geçtiği gibi şişmelerinde inmesine yardımcı olur. Bu durumun ardından mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Eğer akrep net şekilde görülmüşse mutlaka özellikleri doktora söylenmeli, eğer imkan varsa resmi çekilmelidir. Kontrol altında tutmaya çalışmak tekrardan sokmasına neden olabilir. 

Yazarlar