Sağlık Alerji Nasıl Olur? Alerji Kendisini Ciltte Nasıl Belli Eder?

Alerji Nasıl Olur? Alerji Kendisini Ciltte Nasıl Belli Eder?

18.07.2022 - 18:10 | Son Güncellenme:

Alerji çoğu insanda sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişilerin vücudunun bir maddeye ya da gıdaya gösterdiği tepki olarak ifade edilebilir. Günümüzde pek çok insanda alerji bulunduğu bilinmektedir. Alerji nasıl olur? Alerji kendisini ciltte nasıl belli eder? İşte tüm detaylar.

Alerji Nasıl Olur Alerji Kendisini Ciltte Nasıl Belli Eder

Alerji, insan vücudunun belli bir maddeye karşı göstermiş olduğu bir tepkidir. Bazen hafifi bir şekilde olurken, bazı durumlarda çok şiddetli hatta ölümcül olabilmektedir. Vücudun zararsız bir maddeye karşı antikor üretmesi ve sonrasında bu madde vücuda girdiği zaman antikorların da etkisi ile alerjik reaksiyon görülmektedir.

Haberin Devamı

 Alerji Nasıl Olur?

Alerji rahatsızlığı, vücudun bağışıklık sistemi ile alakalı olan bir durumdur. Bağışıklık sisteminden vücudumuza bir madde girdiği zaman ya da tenimize bir madde değdiğinde vücudun bu duruma aşırı tepki vermesi şeklinde meydana gelmektedir. Alerjiye sebep olan maddeler alerjen olarak isimlendirilmektedir. Çevrede bulunan bir takım maddeler, yiyecekler ve içecekler insan için alerjen bir madde olabilmektedir.

Bağışıklık sistemi vücudu korumak amacı ile antikorlar üretmektedir. Bir kimsenin bir maddeye karşı alerjisi olması halinde bu madde zararsız olsa bile vücut bunu zararlı olarak algılar. Bunun sonucunda da antikor üretir. 

 Alerjisi olan bir kimse alerjen ile temas etmesi halinde bağışıklık sisteminin tepkisi hava yollarında, sinüslerde, hava yollarında, sindirim sisteminde görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Alerji Kendisini Ciltte Nasıl Belli Eder?

Vücut alerjen maddelere karşı farklı tepkiler verebilmektedir. Örneğin gıda alerjisi durumunda dil, yüz ve dudaklarda şişlikler görülebilir. İlaca karşı olan alerjilerde ise vücutta kurdeşen ve döküntü olabilmektedir. Bunun dışında kaşıntı, nefes darlığı, anafilaksiye sebep olabilmektedir.

Arı veya böcek sokmasına karşı olan alerjilerde sokmanın olduğu bölgede kızarıklık, şişlik oluşmaktadır. Bunun dışında vücudun her yerinde kurdeşen oluşabilir ve kaşıntılar meydana gelebilir. Egzama da ciltte görülen bir alerji türüdür. Ciltte pul pul dökünme ve kaşıntı oluşmaktadır. 

Yazarlar