Sağlık Andız Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Andız Pekmezi Nasıl Yapılır, Bebeklere Verilir Mi?

Andız Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Andız Pekmezi Nasıl Yapılır, Bebeklere Verilir Mi?

17.12.2020 - 12:37 | Son Güncellenme:

Andız pekmezi günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan yalnızca Türkiye’ye özgü olan ve de geleneksel yöntemlerle üretilmektedir. Bu nedenle sizler için andız pekmezi neye iyi gelir, yararları nelerdir, nasıl yapılır, bebeklere verilir mi? Detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.

Andız Pekmezinin Faydaları Nelerdir Andız Pekmezi Nasıl Yapılır, Bebeklere Verilir Mi

Andız pekmezi Türkiye’de andız ağacından elde edilmekte olup meyveleri de ekim aylarında olgunlaşmaktadır. Aynı zamanda pek çok sağlı sorunlarına da iyi gelmektedir.

Haberin Devamı

Andız Pekmezi Nedir?

Andız pekmezi, andız ağacının meyvesi olup andız pekmezi yapımında çam türü olan bir iğne yapraklı kozalaktan, dallarından ve ya meyvesinden yararlanılmaktadır. Üzüm ve ya keçiboynuzu pekmezinin aksine, tadı daha acımtıraktır.

Andız Pekmezi Nasıl Yapılır?

Geleneksel olan andız pekmezi yapımı andız ağacının olduğu bölgedeki çiftçilerin, topladıkları kozalaklardan ve ya meyvelerden, katkı maddesi eklemeden yapılmaktadır. Andız pekmezi yapılırken, ağacın meyveleri ve de kozalakları en az iki gün süresince kuruması için bekletilir. Ardından ezerek ve ya kırarak kazanlarda kaynatılır, süzülerek meyvelerden ayrılır. Daha sonra su, yoğunlaşıp kıvamları tutturuluncaya kadar karıştırılarak kaynatılır ve soğuduğunda kavanozlara bölünmektedir.

Haberin Devamı

Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Andız pekmezi genelde çok fazla faydaya sahip olan bir üründür. Doğal yapılınca sağladığı andız pekmezi faydaları:

 Astım, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir,

 Kuru öksürüğü hafifletir,

 Nefes darlığına iyi gelir,

 Saçların gür çıkmasını sağlar,

 Antioksidan özelliği ile ödem ve ya şişlik sorunlarını ortadan kaldırır,

 Ağızda aft adı ile bilinen yaralar oluşur ise bu yaraların iyileşmesine yardımcı olur,

 Alerji ve ya alerji sonucu beliren bazı cilt hastalıklarının tedavi edilmesinde faydalıdır,

 Pekmezin kan yapıcı bir özelliği olup kanı temizleyici görevi de görmektedir,

 Ayrıca kalp damar sağlığının korunması için oldukça faydalıdır.

Andız Pekmezi Nasıl Kullanılır?

Ülkemizde andız pekmezi düzenli bir şekilde kullanılmaktadır. Her sabah 1 tatlı kaşığı olacak şekilde andız pekmezi tüketebilir ya da 1 bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı da andız pekmezi karıştırıp bu sağlıklı karışımı içmek mümkündür.

Andız Pekmezi Bebeklere Verilir mi?

Günümüzde bebeklerin sağlığı her daim anneleri için her şeyin en üzerinde olmaktadır. Bir bebeğin herhangi bir özel durumu yoksa bu bebeklere 6 ya da 7 aylıktan itibaren doktora mutlaka danışarak pekmez verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Buna ek olarak pişirilme koşulları uygun olan doğal bir andız pekmezi, günümüzde kullanılan diğer üzüm ve ya keçiboynuzu pekmezleri gibi sizlerin bebeğinize kan yapıcı ve de enerji verici niteliğinde olacaktır.

Yazarlar