Genel Sağlık Anestezi almadan ameliyata girdi! 'Her şeyi hissettim ama acı çekmedim'

Anestezi almadan ameliyata girdi! 'Her şeyi hissettim ama acı çekmedim'

31.01.2024 - 06:46 | Son Güncellenme:

Evinde yaşadığı talihsiz kazadan sonra bacağını kırdı. Vücuduna takılan platinler onu rahatsız ediyor ve bir an önce çıkarılmasını istiyordu. Ameliyat için tek bir şartı vardı: Anestezi almamak. 55 yaşındaki hastanın ameliyat esnasında anesteziye alternatif olarak kullanılmasını istediği yöntem ise tıp tarihinde kayıtlara geçecek türden.

Anestezi almadan ameliyata girdi Her şeyi hissettim ama acı çekmedim

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Tarihler Mart 2022 gösterdiğinde İsviçre Baden'de hayatına hareket katmak için her gün gittiği havuza gitti. Şu an 55 yaşında olan Daniel Gisler, yorucu bir günün ardından eve geldiğinde oturma odasına giderken zemin ıslak ya da kaygan olmamasına rağmen ayağı kaydı ve aniden yere yığıldı. Yaşadığı talihsiz kaza sonrasında hem kaval hem de baldır kemiğini kırmıştı. Kırıkları cerrahi operasyon gerektiriyordu, bu nedenle bacağına platin takıldı. Daniel'in ilk ameliyatı başarılı geçmişti ancak zamanla botlarını giyerken platinlerden biri batmaya, acı vermeye başladı. Bacağındaki metaller onu rahatsız ediyor, katlanılmaz bir acı çekmesine sebep oluyordu. 55 yaşındaki Gisler artık acıya katlanamıyor, bir an önce platinlerin çıkarılmasını gerektiğini düşünüyordu. Doktoruna talebini iletti ancak bu çıkarma işleminde akıllara dahi gelmeyecek bir yöntem uygulanmasını istiyordu: Anestezi almadan ameliyat olmak.

Haberin Devamı

Anestezi almadan ameliyata girdi Her şeyi hissettim ama acı çekmedim

'OLAĞANÜSTÜ BİR DİLEK'

Gisler'in ameliyatının gerçekleştiği Baden Kanton Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Başkanı Karim Eid'in, "Bu gerçekten olağanüstü bir dilek" diyerek yorumladığı Daniel Gisler'in talebi, tıp tarihinde oldukça ender görülen vakalardan biri olarak kayıtlara geçti. Alternatif olarak hipnoz yönteminin kullanılmasını isteyen 55 yaşındaki adam, anesteziyi tamamen reddediyordu.

Daniel Gisler gibi benzer prosedürlere tabi tutulan hastalar normal şartlarda genel anesteziye ihtiyaç duyarlar. Cerrahi işlemler sırasında hastanın acı duymasını engellemek ve rahatlatmak amacıyla uygulanan tıbbi bir işlem olarak nitelendiren anestezi, vücudun bir bölgesinin uyuşturulmasını içeren lokal anesteziyi kapsasa da Daniel, her ikisini de istemedi.

10 CM'LİK KESİKLER ATILIRKEN HİPNOZ EDİLMEK İSTEDİ

Bunun yerine Daniel Gisler dikkat çekici bir şekilde vücuduna 10 cm'lik kesikler atılırken hipnoz edilmeyi tercih ediyordu. Ameliyatı yapacak olan doktorlar 55 yaşındaki hastanın bu çılgın fikrini kabul etti. Bu sebeple Gisler, işlemden yaklaşık 40 dakika önce hipnoterapist Lajla Tahic'in 'yatıştırıcı sözlerini' dinleyerek hipnotize edildi. Amacı, hipnozun en derin seviyesi olduğu söylenen ve neredeyse acı çekmeden var olabileceği Esdaile durumuna girmekti.

Haberin Devamı

Anestezi almadan ameliyata girdi Her şeyi hissettim ama acı çekmedim

Adını 19. yüzyılda hastalarını ameliyat etmeden önce transa sokan cerrah James Esdaile'den alan bu yöntem sırasında Daniel ameliyathanede yapılan tartışmaları da duyabiliyordu ancak elinden geldiğince hepsini görmezden geldi. Böylece Gisler, ağrıyı dindirmek için hipnozdan başka hiçbir şey yapmadan doktorların derisini kesmesine ve bacağındaki metal plakaları çıkarmasına izin verdi. 

'TÜM İŞLEMLERİ HİSSETTİM, ÇOĞUNLUKLA ACI ÇEKMEDİM'

Daniel, işlem sırasında neler olduğunun farkında olmasına rağmen kendisini çok rahatlamış hissediyordu. "Evet, tüm işlemleri hissettim ama çoğunlukla acı çekmedim" diye konuşan Daniel ameliyat deneyimi hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Sol ayak bileğimin her iki yanına ikişer kesik atıldığında, kılcal damarlara lazer uyguladıklarında ve açılan kesiği diktiklerinde anlık olarak üç farklı acı hissettim. Ancak sonrasında neredeyse hiç acı duymadım."

Daniel, çektiği acıların 0'dan 10'a kadar numarlandırılması istendiği ölçekte ilk iki olayı üç veya dört olarak, sondaki dikiş atmayı ise beş olarak değerlendirdi. Doktorlar derisini keserken hafif bir çekilme hissi hissettiğini söyleyen Daniel, "Bunun dışında her şey oldukça katlanılabilirdi" dedi ve en acı verici kısmın, cerrahların ameliyatın sonunda kesiği kapatmak için dikiş attığı an olduğunu ekledi.

Anestezi almadan ameliyata girdi Her şeyi hissettim ama acı çekmedim

1 SAAT İÇİNDE HASTANEDEN AYRILDI

Haberin Devamı

Şaşırtıcı bir şekilde Gisler, sadece 60 dakika sonra hastanenin kapısından çıkıp doktorları şaşkına çevirdi. İsviçre'nin Baden kentindeki olağanüstü olarak nitelendirilen 1 saatlik prosedür sırasında genel anesteziyi reddeden hasta hakkında Dr. Steven Maurer, "Benim için çok heyecan verici ve eğitici bir deneyimdi. İşlemi bu şekilde gerçekleştirebildiğim için mutluyum" ifadelerini kullandı. Ancak hipnozun anestezinin yerini almadığını ve ihtiyacı olması durumunda Daniel için hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca turnikeye ihtiyaç duyulmadan çok az kan kaybeden Gisler için Dr. Maurer bunun alışılmadık bir durum olduğunu söyledi. Hastane tarafından yapılan açıklamada da, "Hafif inlemeler ve ara sıra yaşanan seğirmeler dışında Daniel büyük ölçüde sakin kaldı ve gözleri her zaman kapalıydı" denildi.

'Esdaile' durumu adı verilen çok derin bir hipnoz hali, hastanın ağrı çekmemesini sağlar ya da en azından ağrı hissi büyük oranda azalır. İnsanları derin bir rahatlama durumuna sokmaya ve zihin ve bedende olumlu değişiklikler yaratmaya yardımcı olur. Bu süreç, kendi kendine hipnoz yoluyla veya bir uygulayıcının talimatlarına yanıt vererek uygulanır. Artrit ve fibromiyalji gibi rahatsızlıkların tedavisinde de bir ağrı kesici görevi görebilir. Ancak hipnoterapi, modern tıptaki cerrahi operasyonlarda genellikle tercih edilen ve uzmanlar tarafından önerilen bir yöntem değil. 

Yazarlar