Sağlık Anti Hav Nedir? Anti Hav Değeri Kaç Olmalıdır, Yüksek Çıkarsa Ne Yapılır?

Anti Hav Nedir? Anti Hav Değeri Kaç Olmalıdır, Yüksek Çıkarsa Ne Yapılır?

06.07.2022 - 13:31 | Son Güncellenme:

Anti HAV çok sık olarak duyulan bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Sizin için Anti HAV nedir? Anti HAV değeri kaç olmalıdır, yüksek çıkarsa ne yapılır şeklinde çok fazla sorulan soruların yanıtlarını derledik.

Anti Hav Nedir Anti Hav Değeri Kaç Olmalıdır, Yüksek Çıkarsa Ne Yapılır

Anti HAV konusunda bilgi edinmek isteyenlerin oldukça büyük bir çoğunluğu internetten faydalanmayı tercih etmektedir. Bu sayede pek çok insanın konu hakkında kolaylıkla bilgi sahibi olması mümkün hale gelmektedir.

Haberin Devamı

Anti HAV Nedir?

Bulaşıcı sarılık Hepatit A,B,C,D,E ve G virüsleriyle ortaya çıkan, karaciğeri tutan ve karaciğerin işlevlerini bozmak suretiyle sarılıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bulaşıcı sarılık hastalığının en sık olarak rastlanan tipleri ise A, B ve C’dir. Hepatit A virüsünün taşıyıcılığı söz konusu değildir. Hastalığı geçiren kişilerde anti HAV antikorları görülür. Buna göre anti HAV bir antikor türüdür. ‘Elisa’’ yönteminden yararlanılarak kişideki Anti-HAV IgG antikorlarının varlığı aranır.

Anti HAV Değeri Kaç Olmalıdır?

Anti HAV lgG antikorlarının arandığı numune kapaklı tüplere alınır, santrifüj edilerek 1.0 mL serum soğuk zincirle gönderimi gerçekleştirilir. Genellikle >10-20 IU/L üzerinde çıkan değerler virüse karşı koruyuculuk göstergesi olarak kabul görür.

Haberin Devamı

Anti HAV Değeri Yüksek Çıkarsa Ne Yapılır?

Hepatit A virüsünün taşıyıcılığı gibi bir durum yoktur. Hastalığın kişi tarafından geçirilip geçirmediğinin anlaşılması için ‘‘Elisa’’ yöntemiyle Anti-HAV IgG antikorları aranır. Hepatit B ve C virüslerinin taşıyıcılığı bulunmaktadır. Bu taşıyıcılığın saptanabilmesi için ‘‘Elisa’’ yöntemiyle Anti-HBs, HBsAg, Anti-HBc IgM, Anti- HCV gibi doktorun uygun göreceği testler uygulanır. 

Hepatit A hastalığı olan kişilere ve daha önceden bu hastalığı geçirmiş olan kişilere aşı yapılmaz. Bundan dolayı aşı öncesinde kişilere Anti-HAV IgM ve Anti-HAV IgM testlerinin yapılması gerekir. Yapılan her iki testin sonuçlarının negatif çıkması halinde kişiye aşı yapılması gerekir. Anti HAV değeri yüksek çıkan kişilere aşı yapılmaz.

 

 

Yazarlar