“Armut dibine düşer” atasözü sizi hangi durumlarda rahatsız eder?

Odasını toplamayan ve darmadağınık yaşayan çocuğunuza nasihat ederken kendi odanız ve eşyalarınız dağınıksa, ödevlerini son dakikaya bırakıyorsun diye kızarken faturaları son anda ödediğinizi ya da toplantınız için gereken raporları toplantı sabahı hazırlarken kendinizi bulduğunuzda mı?

Benzer durumlarla karşılaştığınızı sanıyorum. Yaşı küçük çocukları olanlar için de bu bilgi oldukça anlamlı aslında.

Pek çok anne-baba çocuğunu sürekli eleştirirken kendine bakmayı pek de akıl etmez. “Armut dibine düşerken”, şaşırmıyoruz ama çocuklarımız bizim yaptıklarımızı yaptığında onlara doğrusunu ve idealini söylüyoruz.

Haberin Devamı

Bir anne baba çocuğunun nasıl davranmasını istiyorsa öyle davranmalı ve bu konuda ne kadar önemli bir sorumluluğa sahip olduğunu hatırlamalıdır.

Bağırarak konuşulan bir ailede çocuk da bağırarak konuşacak, sofrada kimse kimseyi beklemiyorsa çocuk da beklemeyecek, ağzında lokma varken konuşan bir büyüğü varsa o da bunu öğrenmeyecek,sokağa çöp atan bir ebeveyni varsa o da bunu yapacaktır, kitaplarla haşır neşir olan bir ailede yaşıyorsa o da kitap sevecek,büyüklere saygı gösterildiğini görüyorsa o da gösterecektir.

Benzer sosyal davranışlar daha çok okulda öğrenilecek şeyler gibi düşünülse de her şeyin mayası ailede atılıyor. Mayanın tutup tutmaması sosyal çevreye bağlı olmakla beraber çocuk ailede gördüğünü öğreniyor.

Bu bağlamda çocuk yetiştirmeyi, ağzına beslemek,marka marka giysi ya da oyuncak almak sanan anne-babalar için bu konunun dikkate alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Armut hangi ağacın dibine düşecek bu tamamen sizin kontrolünüzde sevgili ebeveynler. Ne yaparsanız yapın ne söylerseniz söyleyin bu sorumluluktan kurtulmak mümkün değil.

O halde bir bakalım; ebeveyn olarak ne tür örnekler sunuyorum?

Çocuğum benim hangi davranışlarıma tanık oluyor?

Çocuğumun yapmasını istemediğimi söylediğim şeyler için ben ne yapıyorum?

Çocuğumun hangi özellikleri kazanmasını istiyorum ve ben bunlar için neler yapıyorum?

Haberin Devamı

Soruları işinize yarar diye düşünüyorum.

Sevgilerimle

https://www.facebook.com/erdogduneslihan/?ref=bookmarks

https://www.instagram.com/neslihanerdogdu/

www.neslihanerdogdu.com