Genel Sağlık Aspirin, göz sağlığını bozabiliyor

Aspirin, göz sağlığını bozabiliyor

24.10.2011 - 11:58 | Son Güncellenme:

Hollanda Nörobilim Enstitüsü ve Amsterdam Akademik Tıp Merkezi'nden doktorlar düzenli olarak aspirin kullanan kişilerde görme bozukluğu ve kaybı riskinin yaşla birlikte arttığına dikkat çekti.

Aspirin, göz sağlığını bozabiliyor

Aspirin, göz sağlığını bozabiliyor
Ekibin başındaki isim olan Dr. Paul de Jong, yaşları 65 üzerinde olan Norveçli, İngiliz, Fransız, İtalyan, İspanyol, Yunan ve Estonyalı 4700 kişinin sağlığını ve yaşam tarzını inceledi. Katılımcılardan 839 tanesinin her gün aspirin aldığı belirlendi. Bu gruptan 39 tanesinde ıslak maküler dejenerasyona rastlandı.

Bu hastalık genellikle her iki gözü de etkileyerek geri döndürülemez görme kaybına sebep oluyor. Bu rahatsızlıktan en çok kadınlar etkileniyor. Kuru maküler dejenerasyona daha sık rastlanılıyor. Ancak kuru olan tipi, ıslak maküler dejenerasyon kadar kötü sonuçlar doğurmayabiliyor.

Aspirin kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı en sık kullanılan ilaçtır. Ancak aynı zamanda gözlere de hasar vermektedir. Paul de Jong'a göre aspirinin faydaları yine de zararlarına göre daha fazladır. Bu zararları en aza indirmek için ise dozajı sıkı bir şekilde takip etmek gerekmektedir.

Aspirinin direkt olarak görme kaybına neden olduğu kanıtlanmış bir bulgu değildir. Ancak halihazırda kişide bulunan hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Ayrıca aspirinin sadece ıslak maküler dejenerasyonu tetiklediği, hastalığın kuru tipini etkilemediği kaydedilmiştir.

Yazarlar