Sağlık Ateş Nasıl Ölçülür, Hangi Koltuk Altından Ölçülür? Ateş Ölçer Cihazlar Nasıl Kullanılır?

Ateş Nasıl Ölçülür, Hangi Koltuk Altından Ölçülür? Ateş Ölçer Cihazlar Nasıl Kullanılır?

06.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Ateş, vücuttaki ısının gün içerisinde zaman zaman artıp azaldığını ifade eden sıcaklık derecesidir. Vücut ısısı ölçüldüğünde ölçüm yapılan yere, günün ölçüm saatine ve kişinin yaşına göre farklılık gösterdiği bilinir. Sabah ve akşam ölçülen ısı, alın ya da koltuk altından ölçülen ısı, aşırı kalın giyinme, sıcak hava, sıcak içecek ve yemeklerden sonra ölçüm yapılması gibi durumlar derecede fark yaratan durumlardır. İşte, merak edilen tüm detaylar...

Ateş Nasıl Ölçülür, Hangi Koltuk Altından Ölçülür Ateş Ölçer Cihazlar Nasıl Kullanılır

Ateş belirli nedenlere bağlı olarak değişebilen ve pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilen, her yaş gurubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Ateş yükseldiğinde ılık duş almak, ıslak bezle ısıyı düşürmeye çalışmak gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Özellikle çocukluk çağındaki kişilerde fazla görülen ateş, fark edildiğinde tedavi altına alınması gereken bir durumdur.

Ateş Nasıl Ölçülür, Ateş Hangi Koltuk Altından Ölçülür?

Vücudun pek çok bölgesinden ateş ölçümü yapılabilir. Bunlardan biri de koltuk altı bölgesidir. Çok yaygın bir ateş ölçme yöntemi olup her iki kol altından da ölçümü yapılabilmektedir. Yaygın bir kullanımı vardır ancak güvenilirlik oranı düşüktür. Koltukaltı ölçümü yaklaşık olarak 3 dakika sürer. Derece daha düşük çıkabilir bu da kişinin yanlış önlem almasına neden olabilir. En doğru ölçüm yolu ise makattan ölçümdür.

Vücut ölçüsünü en doğru yansıtan ve gösteren ölçme yöntemidir. Ağızdan ölçüm 2-3 dakika beklenen ölçüm türüdür. Makattan alınan ısıya göre daha düşük sayı çıkması beklenir. Yemek yedikten sonra biraz bekleyip sonra ağızdan ısı ölçümü yapılmalıdır çünkü alınan besinler ağız içerisindeki ısının sık sık değişmesine neden olur. Kulaktan ölçüm bir diğer ölçüm yöntemi olarak bilinir. Kulağın üst tarafını yukarı doğru çekerek ateş ölçen cihazı kulak zarına doğru yaklaştırmak gerekir.

Ateş Ölçer Cihazlar Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Ateş ölçümünde kullanılan bazı cihazlar şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

1. Cıvalı Termometreler: Genelde makat bölgesinden ölçülen ateşler için uygun olan cihazdır. Koltuk altına uygun türleri de bulunur.

2. Elektronik Termometreler: Son yıllarda kullanımı artan ölçme cihazıdır. Daha dayanıklı olduğu bilinir. Her türlü bölgeden ateşin ölçülmesinde kullanılan bir cihazdır.

3. Kulak Termometreleri: Pratik ve anında sonucunu veren ölçüm cihazıdır.

4. Bant Şeklinde Olan Termometreler: El bileği, alın, vücut gibi yerlerde kullanılır ve kullanımı oldukça yaygındır.

Yazarlar