Avukat Serpil Çınar

Avukat Serpil Çınar

avserpilcinar@gmail.com

Tüm Yazıları

1-) Taraf değildir

Avukat, müvekkilinin dosyasında ne davalı ne de davacıdır. Yani avukat, dosyada bir taraf değildir. Vekildir. Müvekkilinin haklarını korumak, savunmak, talepte ya da iddiada bulunmak adına görevini yapmaktadır.

Hasım değildir, düşman değildir.

Yargının kurucu üç unsurundan birisidir, kamu görevini ifa etmektedir.  Açıkçası birçok meslektaşımız, müvekkilinin hakkını savunduğu için psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Özellikle boşanma davalarında avukatlara sıklıkla “komisyoncu”, “senin paranı alır”, “seni dolandırır”, “seni hep avukatın dolduruyor”, “avukatının gazına gelme”, “senin avukatının bir bilgisi yok”, “hiçbir şeyimi alamazsınız, görürsünüz”, “senin avukatını satın alırım”, “sen bence o avukatına fazla güvenme, ben bu kadar söylüyorum, “en ünlü avukatı tuttum, gör bak sizi nasıl bitireceğiz” gibi bu denli saçma, akıl karı olmayan cümleleri sarf etmektedir. Açıkçası bu tarz manipülatif yaklaşımlar “ilkel” dir.

Haberin Devamı

Avukat, müvekkilinin menfaatine göre hareket eder, mahkeme huzurunda müvekkilini savunur ve savunma faaliyeti göstermektedir.

2-) Uyuşmazlığın Kaynağı Değildir

Olayları bizzat yaşayan ve boşanmak isteyen eş ya da savunma yapan davalı eş, evlilik içerisinde yaşadıklarını avukatına aktarır. Avukat da dosyaya müvekkilinin belirttiği şekilde olayları, iddiaları sunar. Fakat dilekçede yazılan olayları avukatın uydurduğu ya da boşanma davasını açmaya zorlayan, aklına sokan kişinin avukatı olduğunu iddia edenler dahi oluyor. Halbuki müvekkil, eşinin kendisini aldatıp aldatmadığı, fiziksel ya da psikolojik şiddete uğrayıp uğramadığı gibi bilgileri avukatına sunar, avukat da mahkemeye hukuki dilde dilekçesine yazar. Evlilik içerisinde gerçekleştiği iddia edilen olayların avukat tarafından hayali olarak yazıldığını iddia edenler, eşinin bunları dile getirmediğine ve avukatının dolduruşu ile bunları yazdırdığını dahi düşünenler oluyor.

Bu nedenle eşine düşman olan diğer eş, aynı paralellikte avukatına da düşman oluyor. Halbuki vekillik görevini icra eden avukat, karşı tarafa düşmanlık beslememektedir ve besleyemez de... Kendi müvekkilinin menfaatine göre hareket edecek, adalet ve hakkaniyete uygun çözümlenmesi için elinden geleni yapacaktır. Maalesef boşanma kararı alınmasına avukat vesile olmuş, yuva yıkan kişi gibi tanımlanması oldukça hatalıdır.

Haberin Devamı

3-) Dosya ile Özdeşleşemez

Mesleğin amacı; hukuki bilgi ve tecrübelerini aktararak savunma yapmak ve hak aramaktır. Mesleğin amacından saparak müvekkilini benimsemesi, savunma çizgisini aşması, bireyselleştirmesi mesleğin etiğine aykırıdır. Özdeşleşme yasağı vardır. Müvekkili nedeniyle avukat kınanamaz. Avukatın vekil olması, asil yerine geçmeyeceği anlamına gelir.

Savunmayı üstlendiği dosyada, müvekkiline ve dava dosyasına inanarak hukuki olarak gerekli olanları yerine getirecektir. Meslek etiği ve sorumluluğunu yerine getirirken müvekkili ile özdeşleşerek hareket etmesi hem dava dosyasındaki amaçtan hem de yapılması gereken hamlelerden uzaklaştırmış olacaktır. Davada temsil eden kişidir ve taraf ya da asıl kişi değildir. Yine de bazı dosyalarda müvekkili nedeniyle kınanan avukat ya da avukatın dosyayı kişiselleştirerek savunma dışına çıktığı zamanlara rastlanılmaktadır.

Haberin Devamı

Aslında sadece boşanma davalarında değil, hemen hemen her dosya konusunda bahsettiğim bu 3 ana madde ile karşılaşılmaktadır. Avukata boşanma talebi ile başvurulduktan sonra müvekkili adına gerekli işlemi yapar. Avukat,

*müvekkilinin hakkını savunmaktadır,

*müvekkilini dolduruşa getiren kişi değildir,

*müvekkilinin menfaatini koruyan kişidir,

*dosyasını satmaz,

*işine karışılmaz,

*bilgisine güvenilmelidir,

*psikolog değildir,

*komisyoncu değildir,

*sistematik düşünen kişidir,

*analiz gücü yüksektir,

*hukuki sorumluluğuna göre hareket eder,

*hukuki görüşünü sunmaktadır. Gerisi boştur.

Sağlıklı Günler Diliyorum

Youtube: Avukat Serpil Çınar 

Instagram: Serpil Çınar