Sağlık Ayak Ağrısı Neden Olur? Sol Ve Sağ Ayak Ağrısı Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Ayak Ağrısı Neden Olur? Sol Ve Sağ Ayak Ağrısı Hangi Hastalıkların Habercisidir?

10.03.2021 - 13:59 | Son Güncellenme:

İnsanlarda belli dönemlerde ayak ağrıları meydana gelebilmektedir. Bu ağrıların farklı birçok sebebi olabilir. İnsanlar dönem dönem yaşanan bu ağrıların sebebini merak etmektedir. Ayak ağrısı neden olur? Sol ve sağ ayak ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Ayak Ağrısı Neden Olur Sol Ve Sağ Ayak Ağrısı Hangi Hastalıkların Habercisidir

Ayak ağrılarının pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Bu sebeple geçmeyen bir ağrınız varsa bunun altındaki sebebin araştırılması ve buna uygun tedavi sürecinin başlaması oldukça önemlidir. Başta basit bir ağrı olarak görülen ayak ağrılarının altında pek çok farklı hastalık sebebi yatabilmektedir.

Haberin Devamı

Ayak Ağrısı Neden Olur?

Ayak ağrısı insanların yaşam kalitesini düşüren ve onları olumsuz şekilde etkileyen ağrılardan bir tanesidir. Çünkü gün içerisinde pek çok etkinliği ayakta yaparız. Özellikle iş hayatında ayakta duracakları bir işte çalışan insanlar bu tür ağrılardan daha olumsuz etkilenirler.

Ayak ağrıları, kişilerin yürümesine hatta ayakta durabilmesine bile engel teşkil edebilmektedir. Bu da gündelik yaşamda rutin olarak yaptığımız işlerin aksamasına neden olur. 

Ayak ağrısının pek çok farklı sebebi olabilir. Bunlar;

Fazla yürümek

Spor yapmak

Ayakta uzun süre durmak

Yorgunluk gibi basit sebeplerden dolayı olabilmektedir. 

Fakat bu nedenlerin dışında ayak ağrısına sebep olan başka nedenler de olabilir. Ayak ağrılarını engellemenin en kolay yolu öncelikli olarak ağrının sebebini bulmaktır. Örneğin ayaklarımızın sürekli ağrımasının sebebi yanlış seçtiğimiz ayakkabılar yüzündense ayakkabımızı değiştirerek ağrıdan kolay bir şekilde kurtulabiliriz.

Haberin Devamı

 Sol ve Sağ Ayak Ağrısı Hangi Hastalığın Habercisidir?

 Ayak ağrılarının değişik pek çok sebebi olabilmektedir. Sağ ve sol ayaktaki ağrılar damar hastalıklarının habercisi olabilir. Bunun yanında ayakların ödem toplayarak şişmesi kalp hastalıkları ya da şeker hastalığı ile alakalı olabilmektedir. 

 Ayak Ağrısına Neden Olan Çeşitli Hastalıklar

 Ayaklarda ağrı olmasının en sık sebebi nasırdır. Özellikle çok fazla ayakta duran kişilerde baskı ve sürtünme ile birlikte burada sertleşmeler oluşmaktadır. Bu sert tabaka da nasır ismini almaktadır. Nasırın en çok görüldüğü yerlerden biri de ayaklardır. Bu sert tabakalar oldukça ağrılıdır.

 Ayaktaki tendon, bağ ve kaslarda zedelenmeler olması da ayak ağrılarının en büyük sebeplerinden biridir. Spor esnasında yanlış yapılan hareketler yüzünden, fazla kilolar ya da darbe sporları nedeni ile ayaklarda bu tarz sıkıntılar görülebilmektedir.

 Ayakkabı seçimi de ayak ağrılarına neden olabilmektedir. Ayak şekline uymayan ayakkabılar ya da yüksek topuklu ayakkabılar ayaklarda ağrılar oluşmasına neden olur. Çoğu kadın topuklu ayakkabı giymeyi tercih etmektedir. Ancak bu ayakkabılar ayakların çok daha fazla yorulmasına ve bu da ayaklarda ağrılara neden olur.

Haberin Devamı

 Ayak Ağrıları Nasıl Önlenir?

Ayak ağrılarını önlemek için öncelikle bunun sebebin öğrenilmesi gerekmektedir. 

Ayakkabı seçimine dikkat etmek gerekir.

Ağır sporlar yapılmaması ve ayağa çok yük bindirilmemesi gerekir. 

Yüksek topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca daha az giyilmelidir.

Ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışan kişilerin mutlaka ortopedik ayakkabılar tercih etmesi gerekir.

Uzun süre ayakta kalmak yerine kısa molalar vererek işe devam etmek ayaklara aşırı yüklenmenin önüne geçecektir.

Spor düzenini iyi bir şekilde oturtmak gerekmektedir. Bir gün hiç hareket yapmadan geçirip ertesi gün ağır sporlar yapmak ayakta stres kırıklarının oluşmasına sebep olabilir.

Doğru ayakkabı ve egzersizlerin doğru şekilde yapılması ayak ağrılarını engeller.

Yazarlar