Sağlık Ayak Sağlığı (Podoloji) Nedir? Ayak Sağlığı Merkezi (Podoloji Bölümü) Nelere Bakar?

Ayak Sağlığı (Podoloji) Nedir? Ayak Sağlığı Merkezi (Podoloji Bölümü) Nelere Bakar?

09.03.2021 - 16:34 | Son Güncellenme:

Podoloji, ayak sağlığı ve çeşitli ayak hastalıkları ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Sağlıklı ayakta önleyici ve koruyucu, ayak hastalıkları üzerinde ise daha çok koruyucu tedavi yöntemleri ile doktorlarla iş birliği içinde çalışmalarını yürüten bir disiplin dalıdır. Ayak hastalıkları sonrasında ayak bakımı hakkında hastaları bilgilendirir. Ayak sağlığı (podoloji) nedir? İşte, detaylar.

Ayak Sağlığı (Podoloji) Nedir Ayak Sağlığı Merkezi (Podoloji Bölümü) Nelere Bakar

 Ayakta görülebilecek hastalıklarda erken teşhis koymak çok önemlidir. Bu konuda eğitim alan podologlar ayağı her şekilde değerlendirerek, hastayı uzman hekime yönlendirerek erken teşhis ve tedavilerinde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda tedavi sonrası ayak bakımın da nasıl yürütüleceği ile ilgili yol gösterirler.

Haberin Devamı

 Ayak Sağlığı Merkezi (Podoloji Bölümü) Nelere Bakar?

 Podoloji, ayak hastalıkları ile ilgili teşhis, tedavi ve bakım hizmeti sunan bir sağlık alanıdır. Gün boyu ayakların havasız kalması sonucunda zarar gören ayaklara özel bakım yapılması gerekir. Özellikle de yaz aylarında terleyen ayakların bakımına her zamankinden daha fazla önem vermek gerekir. Modern teknolojik cihazlar sayesinde ayak sağlığı için pek çok ihtiyaca uygun farklı bakım programları uygulanıyor. Diyabetli hastalar için de ayak bakımı ve sağlığı çok önemlidir. Podolojin başlıca şu hastalıklara bakar;

Batık tırnak rehabilitasyonu

Kalınlaşmış tırnak rehabilitasyonu

Diyabetik ayak rehabilitasyonu

Nasırlı ayak rehabilitasyonu

Çatlak topuk rehabilitasyonu

Haberin Devamı

Şekil bozukluğu olan (deforme olmuş) ayakların rehabilitasyonu

Aşırı terleyen ayakların bakımı

Mantar hastalığı nedeni ile oluşan sorunlarda rehabilitasyon ve tırnak bakımı

Siğil sorunlu ayakların rehabilitasyonu

Cerrahi olmayan ortez uygulamaları

Diyabetik Ayak Bakımı

 Diyabetli kişiler için ayak bakımı çok önemlidir. Çünkü vücut ağırlığının tüm yükünü taşıyan ve büyük baskı altında olan ayaklarda, yaralanmalar ortaya çıkabilir. Ayak problemlerinin çoğu, yetersiz ayak bakımı ya da uygun olmayan ayak sorunları şeklinde ortaya çıkar. Tırnakların yanlış kesilmesi, nasırlar, tırnak batması, kesik, yanık, parmak aralarında, ayakkabı vurması ve tırnaklardaki mantarlar en çok rastlanan ayak yarası nedenleri arasında yer alıyor.

 Kontrol ve tedavi edilmeyen diyabette bacak ve ayaklarda yer alan sinirlerin işlevleri zamanla bozularak, sıcaklık, ağrı ve dokunma hissinde azalma gibi sorunlar oluşabilir. Bu nedenle diyabetlilerin ayak bakımına çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.

 

 

Yazarlar