Sağlık Ayak Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Ayakların Şişmesi Kanser Belirtisi Midir?

Ayak Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Ayakların Şişmesi Kanser Belirtisi Midir?

05.03.2021 - 12:17 | Son Güncellenme:

Ayak, bacak ve ayak bileği şişmesi, vücudun bu bölümlerinde sıvı birikimi oluşması anlamına gelen periferik ödem olarak tanımlanır. Sıvı birikmesi, yaralanma sonucunda ortaya çıkmadığı sürece acı verici olmaz. Şişlik, yer çekiminin etkisi ile vücudun alt bölgelerinde daha belirgin şekilde ortaya çıkma eğilimindedir. Ayak şişmesi kanser belirtisi midir? Ayak şişmesi neden olur? İşte, tüm detaylar.

Ayak Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer Ayakların Şişmesi Kanser Belirtisi Midir

Ayak şişmesinin pek çok nedeni olabilir. Ayak şişmesi bazen fizyolojik nedenlerden ve hayat şartlarından dolayı ortaya çıkabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarından dolayı da ortaya çıkabilir.

Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Ayak şişmesinin tedavisi, bu sorunun altında yatan sebebin öncelikle tespit edilmesi ve bu sorunun tedavi edilmesi ile ortadan kalkar. Uzmanlar bacaklarda meydana gelen şişme ve ağrının toplardamar tıkanıklığından (derin ven trombozu) kaynaklanabileceğini ve bu nedenle tetkiklerin yapılması gerektiğini savunuyor. Yapılacak kan testleri, röntgen, ultrason ve elektrokardiyogram görüntülemeleri yapılarak ayak şişmesinin nedeni bulunur ve buna uygun bir tedavi yöntemi uygulanır.

Ayakların Şişmesi Kanser Belirtisi Midir?

Toplardamar tıkanıklığı belirtileri sonucunda ortaya çıkan ayak şişmesinin altında yatan bir kanser türüne işaret edebilir. Özellikle de akciğer kanserinin ilk belirtisinin ayak şişmesi olduğu söylenebilir. Akciğer kanseri olan hastalarda toplardamar tıkanıklıklarına çok sık rastlanıyor. Bacaklarda şişme ve ağrı gibi şikayetlerin kanser belirtileri arasında yer alabileceği için bu şikayetlerin dikkate alınması gerekiyor.

Derin ven trombozu ismi verilen bu duruma zamanında önlem alınmadığı zaman akciğer embolisine neden olarak hayati sorunlara neden olabiliyor. Hastaneye bacak şişmesi şikayeti ile başvuran hastalara yapılan tetkiklerde akciğer kanseri tanısı sıkça konulabiliyor. Hasta kanserden kaybedilmese de emboliden dolayı kaybedilebilir.

Ayak Şişmesi Belirtileri

Ayak şişmesi şikayetinde cilt oldukça gergin bir hal alır. Bu durum kişiye rahatsızlık verir ve neredeyse çorap ya da ayakkabı giymek imkansız bir hale gelir. Ayak şişmesi ile birlikte ayaklarda ağırlık hissedilir ve ayakların hareket ettirilmesi zorlaşır. Kimi zaman ayak şişmesine şu belirtiler de eşlik eder;

Haberin Devamı

● Ayak bileklerinin şişmesi
● Parmakla şiş olan bölgeye bastırınca çukur olması
● Ayak şişmesinin dize kadar gelmesi
● Bacaklara bastırınca oluşan çukurun 10 dakikadan daha fazla bir süre sonra normale dönmesi
● Karıncalanma, uyuşma ve ağrı
● Şişmiş olan alanlarda kızarıklık ya da sıcaklık hissi

Ayaklarda Şişmenin Nedenleri

● Lenf damarı rahatsızlıkları,
Gebelik dönemi,
● Böbrek, karaciğer ve kalp hastalıkları,
● Ayakta gerçekleşen bir yaralanma,
● Kullanılan ilaçların yan etkisi,
● Enfeksiyon rahatsızlıklarında,
● Kan damarlarının tıkanması ile birlikte ortaya çıkabilir.

 

Yazarlar