Sağlık Ayakta Kemik Ağrısı Neden Olur Ve Ne İyi Gelir?

Ayakta Kemik Ağrısı Neden Olur Ve Ne İyi Gelir?

11.09.2021 - 14:11 | Son Güncellenme:

Ayaklar genel olarak karmaşık kemikler, tendonlar, kaslar ve bağlar ağıdır. Vücut ağırlığını taşıyabilecek kadar kuvvetli olan ayaklar, yaralanmaya ya da ağrıya yatkın olabilmektedir. Kas iskelet sisteminin rahatsızlıkları arasında en fazla görülen sorunlardan bir tanesi olan ayak ağrısı hakkında merak ettiklerinizi sizler için derledik.

Ayakta Kemik Ağrısı Neden Olur Ve Ne İyi Gelir

Ayaklar, bütün vücudun yükünü taşıyan, ayak bileği, arka ayak denilen topuk bölgesi, ön ayak orta ve ayak kısımlarımdan meydana gelir. Yapısı çok sistemli bir biçimde dizayn edilmiş bir amortisör gibi olmaktadır. Yürümenin basma fazı sırasında vücudun ağırlığı ayak tarafından taşınmaktadır. Dizaynı yükün eşit ve aynı zamanda da dengeli bir şekilde ayağın yapısını meydana getiren kemik, kaslar, bağlar ve eklemlerin açısal düzeniyle yere yansıtılmaktadır. Ayağın mevcut işlevini eksiksiz olarak getirmesi sadece ayak sağlığı açısında önemli değildir. Aynı zamanda bütün bedenin, özellikle de komşu eklemlerin sağlığı için de gerekli olmaktadır.

Haberin Devamı

Ayak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Yaralanma, ayağın aşırı kullanılması ya da ayaklarda bulunan herhangi bir kemik, tendonun ya da bağ iltihaplanmasına sebep olan durumlar ayak ağrısına sebep olabilmektedir. Artrit, ayak ağrısının en yaygın olan bir nedenini oluşturmaktadır. Ayak sinirlerinin yaralanması yoğun bir biçimde yanma, uyuşma ya da karıncalanma ile sonuçlanabilmektedir. Ayak ağrısının genel itibari ile yaygın sebepleri şunlardır:

Aşil tendiniti

Avülsiyon kırığı

Aşil tendonu rüptürü

Kemik çıkıntıları

Diyabetik nöropati (diyabetin sebep olduğu sinir hasarı)

Yüksek topuklu olan ya da uygun biçimli olmayan ayakkabılar

Romatoid artrit

Stress kırıkları

Tarsal tünel sendromu

Septik artrit

Ayakta Kemik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Haberin Devamı

Hafif nitelikteki ayak ağrısı çoğunlukla ev tedavilerine iyi bir şekilde cevap vermesine karşın, geçmesi biraz zaman alabilmektedir. Özellikle de bir yaralanma sonucunda şiddetli ayak ağrısı var ise muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ayak ağrısının normal faaliyetlere müdahale etmesi durumunda, tıbbi yardım alınması gerekmektedir. Tedaviler, ağrının spesifik sebebine en ideal şekilde yönlendirilir.

Yazarlar